用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學! ...
樓主: Jeff1313
go

有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-18 12:04
佢個仔平時的確係曳,但佢父母平時不嬲由得佢曳,唔話佢,但今次人哋係有錢人,佢先話自己個仔喳!
...
比其他人蝦返轉頭,好多人會好心涼喎!

IloveJJ 發表於 17-10-18 12:08
咁我無喎,雖然佢蝦過我仔好多次,但我都好嬲佢父母咁樣喎!細路係無辜既,大人點都應該教導佢哋。
...

不斷循環比人蝦完,以呢個小朋友性格應該轉去蝦其他人...大人總要係出事後先去教/鬧...

我女二年级時都比人蝦過。佢地四人一組咁坐,同組有個女仔改我女花名,撩埋同組兩個男仔咁做。我女試過同兩個班主任講,無用,個女仔仲變本加厲。有次上緊堂,佢地又細細聲成堂不停咁滋擾我女,我女忍無可忍叫佢地收聲,反而比班主任話佢嘈。我見影响到學習,就鼓勵佢搵Student Development 的老師傾吓。個老師叫左佢地4個出來傾,講吓自己童年被bully的小故事,希望小朋友明白做人道理,。全程無鬧佢地,但就話再搞就見家長。果幾個細路即刻收檔,無再搞事。

HK-MAN    發表於 17-10-18 12:31

成件事我無出面,email和電話都無一個,就係背后支持佢自己把問題解决。我話我可以插手,但相信佢自己搞得掂。我亦唔怕見校長,我同佢講 I will never be mad at you for standing up for yourself.

經歷呢件事,亞女成長左,更有信心處理自己的事。
‹ 上一主題|下一主題