用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學! ...
樓主: Jeff1313
go

有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學!  

我囝在小一時都係咁一模一樣,返左幾個月先發生,睇左一次精神科醫生。行為維持左一個月,段時間好難挨,原因不清楚,但之後吩咐老師多照顧多關心就漸漸無事,繼續開心上課。個陣都想轉校但途中無乜學校有位真徬徨,好彩之後無事。但醫生是不贊成轉校的,有問題要面對不能逃避。你們加油呀!只係過度時期。

回覆 marie12345 的帖子

到而家都唔知原因?你仔事後有無講番點解當時咁反感?

回覆 Jane1983 的帖子

應該是因為有同學仔曳,佢又太斯文所以比同學仔蝦,老師又不夠愛心。

回覆 marie12345 的帖子

好彩而家無事,開心上學

marie12345 發表於 17-10-14 20:22
回覆 Jane1983 的帖子

應該是因為有同學仔曳,佢又太斯文所以比同學仔蝦,老師又不夠愛心。 ...

有好多人教仔:有人打你,你都唔好打人,要話比老師聽。。。。。。

simonwan 發表於 17-10-15 01:17
有好多人教仔:有人打你,你都唔好打人,要話比老師聽。。。。。。

其實好矛盾,打返人又真係唔啱,但講得多俾老師聽,老師又會煩,又會覺得點解淨係蝦你,所以有時真係要小朋友諗下計,自已拆惦佢。

siubbsw 發表於 17-10-15 01:49
其實好矛盾,打返人又真係唔啱,但講得多俾老師聽,老師又會煩,又會覺得點解淨係蝦你,所以有時真係要小 ...

多數老師唔得閑理,或系甘易問下、警告下,最後不了了之。
就算蝦人者被罰,罰完都系繼續蝦果個細路。

我讀書甘耐,未見過“話比老師聽” 系解決問題的辦法。

多數會:
一系自己學會保護自己。
一系入埋蝦人集團,揾個更弱的來恰。
一系忍氣吞聲,日日比人恰,等第二年調班。

不過,而家應該比幾十年前文明 D 挂。

marie12345 發表於 17-10-14 12:14
我囝在小一時都係咁一模一樣,返左幾個月先發生,睇左一次精神科醫生。行為維持左一個月,段時間好難挨,原 ...

中間有沒有做過幾期治療?
咁你仔仔個一個月點返學?
我囡間返學喊不停要我陪佢返學
我唔知知點幫佢好

回覆 pigsa 的帖子

醫生話佢無事,心理無問題,佢寫封信比建議老師,內容主要係多關心個仔,點幫佢。個一個月就慢慢好,初初好抗拒返學,後來可能學校開心左,就好返了。其實初小如果不是成績問題,唔開心只係兩方面,一係老師一係同學,學校缺乏安全感,你可以留意下。

marie12345 發表於 17-10-17 14:17

醫生話佢無事,心理無問題,佢寫封信比建議老師,內容主要係多關心個仔,點幫佢。個一 ...

可否告知在那看精神醫生呢?

不知能否開名,已pm你

IloveJJ 發表於 17-10-18 07:31
而家仲有,我有朋友响私校試過,成日俾成班同學將佢書包既野倒晒出嚟。佢揀咗3。
...

如果已在羣體內成為被蝦對象
其實應該點教小朋友應對欺凌?
以牙還牙/還手?扮冇野?

IloveJJ 發表於 17-10-18 07:31
而家仲有,我有朋友响私校試過,成日俾成班同學將佢書包既野倒晒出嚟。佢揀咗3。
...
佢點樣處理??

IloveJJ 發表於 17-10-18 11:30
當時有話俾老師聽,但老師都愛理不理,嫌投訴麻煩嗰種(我上EK見另一間同是出名深既私校都有類似事件),個 ...
真係咁多欺凌架??

IloveJJ 發表於 17-10-18 11:52
咁又唔一定,好似我仔,佢都試過有同學想蝦佢,跟著佢,跟到去廁所,搵水潑佢,但我仔識反抗,潑返佢,咁 ...
父母都質疑自己小朋友??咁佢個仔平時應該唔乖得去邊喎.