用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學! ...
go

有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學!   [複製鏈接]

小兒今年剛升上一年級,剛9月佢每一日都好開心,好主動咁返學!我地仲開心佢可以咁快就適應,點知佢9月尾開始返學時就會話肚痛,開頭我地仲以為佢因之前腸胃炎個肚仲有唔舒服,就唔覺得有奇怪,點知過左1星期佢都仲係咁,直到10月頭佢開始失控,有1日佢肚痛原因趕唔切坐校車,我地就直接送佢返學校,到學校佢又話要去廁所,之後就喊住話要走,唔想留係到,好鐘意媽咪想同媽咪爸爸一齊,最後要老師同學校社工一齊帶佢上課室,但放學佢就好開心,會講返佢今日學校做左乜,但第二日佢又係咁,我都有同班主任貨傾過係咪佢係學校發生過咩事,但老師話佢無野,係剛從幼稚園升小學環境轉變佢一時未能適應,要同佢傾多d計,唔好鬧,比佢知道唔係佢自己一個去面對,媽咪同爸爸都會一齊係佢身邊,依d我通通都有照做,每日同佢傾計,問佢係學校有咩事發生拎佢唔鐘意返,佢一時會話「返學時間好長,我想返幼稚園」、「我想同媽咪一齊」、「我想返去剛開學時,冇咁多功課同默書」,每次我都會同佢傾開解佢,佢就好似冇野咁,但第二朝佢一出門口好唔開心,見到校車就會掉頭走喊住唔肯上車,我有咩方法可以幫到佢.........!我開始有d頂唔順....又唔可以鬧佢,我又要控制我自己
   3    0    0    0

Jeff1313 發表於 17-10-9 08:48
小兒今年剛升上一年級,剛9月佢每一日都好開心,好主動咁返學!我地仲開心佢可以咁快就適應,點知佢9月尾開 ...
佢夠唔夠瞓?

學校功課多不多~有些小朋友壓力大,心理影響身理會出現肚子痛及胃抽筋的情況~

回覆樓主:

學校多測默? 壓力大? 功課多?

佢一定有原因唔想返學, 情況惡化, 可能要轉校

搵學校社工傾傾?

佢學校係咪好多功課、默書測驗果種?小朋友會唔會係由 happy 幼稚園升讀傳統多寫字、默書的小學,所以唔適應,內心驚恐搞唔掂?你有無幫吓佢在功課上接軌?佢唔肯返學,但放學做功課和溫習又如何呢?

如果你認真分析過,學校而家的workload和程度,係超過小朋友現時能應付的,就認真考慮吓,一係轉校,轉去程度適合的學校。小朋友唔係一定要在小學已經好勁先可以出頭,佢咁細個,要鍾意返學先有機會讀得好。一係家長好投入係小朋友的學習中,在佢跟唔到、甩晒轆的時候,做佢隻小船的舵手,過程中唔好鬧,係無限愛心和支持,到佢企穩先淡出。

Jane1983 發表於 17-10-9 11:33
如果你認真分析過,學校而家的workload和程度,係超過小朋友現時能應付的,就認真考慮吓,一係轉校,轉去程 ...
我細女都好嗲, 不過幼稚園教得好, 所以比較自律(溫書以外)。佢都好掛住我架, 小一時, 佢响本英文schedule簿(記錄默書範圍既簿)封面畫咗個著校服既女仔, 面上有個咀唇印, 但個樣明顯係好唔開心, 然後一面揮手一面講 "bye-bye"。我問佢個女仔係邊個嚟, 佢話係畫自己, 因為日日上校車我都會錫佢一啖, 然後揮手目送佢走, 佢話日日都好掛住媽咪, 所以唔開心, 畫咗出嚟。講時佢真係眼仔紅晒架。

到依家小三, 佢都話日日好掛住我, 不過返到學校見到好朋友就好D, 無咁掛住。所以好多小朋友都會有咁既情況, 只係程度問題。見樓主話自己都壓抑緊自己唔好爆, 要奉勸樓主, 要用無比既愛心同耐性, 功課多, 測考默多, 就慢慢面對, 初小成績唔係主要, 叫小朋友唔好擔心咁多。如果學校有問題, 壓迫小朋友太勁, 就轉校吧, 間學校唔啱小朋友, 否則, 學校無問題, 只係小朋友唔適應, 就俾多D時間佢。

Jane1983    發表於 17-10-9 12:07

回覆 Jeff1313 的帖子

都講左好多綫索你,第一必定要認同佢感受,例如再問佢放學累不累,想不想休息下先,若你是ftm,甚至話你都好掛住佢,不如一齊去食個T玩一陣,或者nap 30mins.
Essentually,小一未必可以表達得唔好,所以要問多些open ended questions,多listen 少說話

回覆樓主

楼主個仔,如果唔係在校有不快事件發生,就好明顯係過咗開學蜜月期,發現要開始專心上堂又要做功課測驗等等,不能接受現實,只想停留在幼稚園的happy階段。

楼主真係要同老師社工商量下點搞。再搞唔掂可能要搵臨床心理學家幫手。

Jeff1313 發表於 17-10-9 08:48
小兒今年剛升上一年級,剛9月佢每一日都好開心,好主動咁返學!我地仲開心佢可以咁快就適應,點知佢9月尾開 ...

不只是小一生,我個心理學家手上一個case.小五生,佐敦女校,名列前茅。但䎸肯返學。就是壓力。樓主你仔仔case要交社工,解決不了你要找心理學家/精神科醫生跟進

回覆 lui 的帖子

咁個名校生而家情況如何? 真令人擔心

回覆 lui 的帖子

果間如果成績好,一般都鍾意返學的。佢地的ego係踩住同學咁build up起來,叻果批感覺係雲端,係在下層那批陰公d。

回覆 little_yolky 的帖子

我由幼兒園開始就冇喊,返學係完全將阿媽拋諸腦後,所以有時候唔係幾明做咩我班同學可以喊足成個月。(又一冇心肝嘅表現

Jane1983 發表於 17-10-9 14:05
回覆 lui 的帖子

果間如果成績好,一般都鍾意返學的。佢地的ego係踩住同學咁build up起來,叻果批感覺係雲 ...

叻果批的確感覺係雲端

楼上所講佐一女生的壓力正正來自怕從雲端跌回凡間

係咪以前幼稚園冇咩功課測驗,而父母又冇準備好升上谷嘅學校?或者係咪開始發覺其他同學好叻,自己跟唔上?言談之間,佢好留戀幼稚園冇野做可以任玩,上課時間短。

MrBeast 發表於 17-10-9 12:16
回覆 Jeff1313 的帖子

都講左好多綫索你,第一必定要認同佢感受,例如再問佢放學累不累,想不想休息下先, ...
我係working mum但我都同佢講, 媽咪返工都好掛住佢架。

回覆樓主:

懷疑是xx症,上綢看*子女抗拒番學,家長7招應對*如帶心愛毛公仔番學,回到校放書包内,另書包可掛心儀掛貼/细小毛仔可令小朋友安心上課!

回覆 siden 的帖子

怕輸呢d係要訓練心理質素,有時唔關讀邊間事。朋友個仔讀普通直資,一樣分精英班,年年執位。佢都成日掛住惊燉冬菇係口邊,佢仔都大壓力ga。
‹ 上一主題|下一主題