用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-10-10 16:15
係...見到心酸...大部份同學仔離開左後都無在update FB欄 education ~~~
除咗"專業"需要個D人, 有幾多人會經常係"自己"個FB講education?

係去都去名校secret啦!

得閒講吓去唔去摘菜好過啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-10-10 16:15
係...見到心酸...大部份同學仔離開左後都無在update FB欄 education ~~~

Update personal profile 呀,D女仔中意㗎~

jigsaw 發表於 17-10-10 15:55
唉,宜家世界唔同,以前入得德望、協恩、Marymount、男女拔、喇沙嘅小學,心態係自己唔好咁差,就上埋中學 ...
以前入得德望、協恩、Marymount、男女拔、喇沙嘅小學.....

呢堆學校之中, 至少最後4間收生方針未變

如果講有變, 應該講港華吧!

其實GH唔算好差, 起碼小學部無量化寬鬆, 大幅加班, 仲未賺盡一心想入名校既家長錢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:37
禮賢校長, 係匯基東九創校校長既門生
救恩前校長, 係匯基東九創校校長個老婆, 當年直至現在都有~30個推薦位
啟基太低調, 多年嚟都唔公開升中派位資料. 不過佢強調做Happy School, 不過要知道, Happy School係有代價既

算唔算"朝中有人好做官"呢?

現任匯基校長曾私下分享過, 今年嘅最後收生階段禮賢校長打電話俾佢幫學生爭取學位, 請佢再考慮點名嘅某些學生, 匯基校長後來親自再interview 呢啲學生而有學生後來收咗, 仲同我女同班.

小時了了 發表於 17-10-10 16:47

現任匯基校長曾私下分享過, 今年嘅最後收生階段禮賢校長打電話俾佢爭取學位, ...

但今年禮小已轉校長, 劉校長退休了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小時了了 發表於 17-10-10 16:47

現任匯基校長曾私下分享過, 今年嘅最後收生階段禮賢校長打電話俾佢爭取學位, ...
其實, 禮賢同救恩呢個"優惠", 可能會隨住時日而慢慢消失. 畢竟人走茶涼, 現任匯基東九校長同佢地又無乜瓜葛

話時話, 妳個女今年多唔多音小同嶺南既同學呢? 聽聞早幾年都有唔少

hkpapa852 發表於 17-10-10 16:51
其實, 禮賢同救恩呢個"優惠", 可能會隨住時日而慢慢消失. 畢竟人走茶涼, 現任匯基東九校長同佢地又無乜瓜葛
話時話, 妳個女今年多唔多音小同嶺南既同學呢? 聽聞早幾年都有唔少
"音小": 校長話今年比較收得多咗音小, 我唔記得收咗6個定9個. 聽其中一位音小家長分享時佢講, 舊年係家長群組中討論升中中學(可能家長群組一齊傾跳船卦--純我估, 音小家長無講), 群組中家長有提匯基呢間, 所以佢就幫阿女考匯基而成功跳船.

"嶺南": 唔知喎. 阿女無提過佢嗰班有同學仔小學讀嶺南

本人是小五GHS 小五家長, 學校在剛過去的星期五家長會裡已講明中學部收了65%來自GH 小學的學生.  此65%包括學校出了OFFER但不揀GHS讀.  咁睇來, 可能只有55-60%係直屬GH小學.  真係低處未算低

跟住個主任又播一些勵志歌仲喊晒口, 話叫家長唔好太催迫學生等等.   我想問究竟係學校迫緊學生定係家長?  但無問題, 學校可以高程度考核學生但可惜即使達標亦不能入德中.

GHS學費一D都唔平, 支援郤一般.  因為最緊要有家長去支援.  根本呢間學校就係無HEART, 亦都無唸小朋友升中發展.  要威要叻就係GH最想要.成績一般校長亦唔想見你留低

r1219 發表於 17-10-10 17:11
本人是小五GHS 小五家長, 學校在剛過去的星期五家長會裡已講明中學部收了65%來自GH 小學的學生.  此65%包括 ...
竟然GH家長會對德小有這樣的評價,其實唔睇地點(係遠咗少少),我真係幾鐘意GH,起碼校風好,英文叻...

本人是小五GHS 小五家長, 學校在剛過去的星期五家長會裡已講明中學部收了65%來自GH 小學的學生.  此65%包括 ...

又幾好喎

中學部收了65%來自GH 小學的學生, 同中學部"保証會收65%", 係兩個好唔同既概念

QC可以話, 我用了40%學位收了兩間軒小既學生 (但實際保証收兩間軒小既學位只有12.5%)

hkpapa852 發表於 17-10-10 17:57
中學部收了65%來自GH 小學的學生, 同中學部"保証會收65%", 係兩個好唔同既概念
...
有網友咪話GHS分階段收生囉...睇住黎收 ~~~

mcl203 發表於 17-10-10 18:05

即係睇住外圍嚟收, 德小中游囡囡永遠係大後備。。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-10-10 18:14
即係睇住外圍嚟收, 德小中游囡囡永遠係大後備。。。。。。

中游是 band 1定 band 2? 徳小其實有多少band 1生? 7成?

DG, HY, Maryknoll,培正…d小學生我相信起碼7、8成係band1生,GH如果同level, 唔會得5成係Band 1生呀?!

回覆樓主

這樣說來確實令家長們感到憤怒又無助!反正都係交學費,倒不如入九龍三大私小,明刀明槍為升中作準備,學校又有升中支援,除了校舍優勝外,德小的小學生活又不見得會比三大私小輕鬆。

mcl203 發表於 17-10-10 18:05

係呀!冇錯分階段收生, 總之有體育優先之後到CHOIR 及 樂團

jigsaw 發表於 17-10-10 22:06
DG, HY, Maryknoll,培正…d小學生我相信起碼7、8成係band1生,GH如果同level, 唔會得5成係Band 1生呀?! ...
有7,8成B1學生?

大家太神化呢D學校了!

little_yolky    發表於 17-10-12 17:36

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-10 15:43
我同你調轉,會睇四、五年級係乜嘢成績,之後再揀中學,如果太早定目標中學,驚高攀唔起  ...

和我想法一樣,先睇小朋友成績如何再決定選什麼中學。相信香港有不少好中學待大家發掘,最重要選一間合適的中學比小孩,因為他們才是用家。
‹ 上一主題|下一主題