用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019  

事實係,雖然德望個website搞到幼小中好一家人、一條心咁,但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬關係。
早年(7、8年前)睇EK同朋友經驗分享,已對德望無咩好感。今年有朋友個女德小成绩中間,德中唔收,入咗間B1中,個女嬲德望之餘,竟然話好憎KTS d學生(德望收咗好多KTS學生?)
德望中學方向似乎係,自己小學唔一定收(即使成绩唔錯),寧願大包圍大方向,要街外學生,樣樣要d,特别學界又可以幫佢攞獎。
但就每年製造d對自己學校充满怨恨嘅女仔。
當然上得EK, 真假言論都有,咁大個人,自己分析,我就好慶幸自己响EK睇咁多真假言論,帮自己同朋友分析選擇d自己覺得好嘅學校比小朋友

jigsaw 發表於 17-10-10 12:34
事實係,雖然德望個website搞到幼小中好一家人、一條心咁,但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬 ...
收KTS有沒有 6-7人?   

事實係,雖然德望個website搞到幼小中好一家人、一條心咁,但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬 ...
個人睇法...亦係片面觀感...德望從小學部就行体藝與成績都重視
從田徑...兩鐵...游泳...都唔難見到德小生既影子
又要体藝交到功課...難免影响學業...學校方向如此...升中又對德小生論成績為重點...似乎要求太高
亦眼見...只係從外表既直覺...幾位未能考入某D1女校既体育生...最終都會出現於德中
似乎...德中亦係偏向体藝與成績雙線方向...硬要成績好...体藝亦唔可以落後...辛苦既係在學生身上
每年D1項目都會見德中校監校長非常重視咁齊齊現身...可以猜想下學校方向是否要求体藝與成績俱要佳

反為欣賞男拔...收B3生擺明車馬...影向成績唔太介懷...外間任評都得

PS...只係個人睇法 ~~~

hkpapa852 發表於 17-10-10 11:27
先定目標中學, 再定目標小學

收窄範圍, 再睇吓邊間入讀機會較高而家人又較接受
same strategy
先定目標中學, 跟住定目標小學, 再定目標幼稚園

但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬關係。

呢一點其實唔啱

嗰個CHSC根本唔係EDB既官網, EDB只係推介.

CHSC既資料其實一向流流地.....

而且, 一條龍, 直屬或者聯繫學校既概念, 其實只適用於官津中學, 直資同私立中學收生不受EDB規管, 根本唔可以用呢個概念.

即使中小學係同一辦學團體兼學校係同一名稱, 其實係咪一定有直升保障呢? 某程度上, 都只係家長一廂情願既想法居多.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ggfather222 發表於 17-10-10 12:43
收KTS有沒有 6-7人?
簡介會嗰日真係見到有身穿 KTS 校服既女仔出嚟發問, 散場時見到佢哋都有幾大班人.

我諗佢哋對 GH 都幾有興趣

hkpapa852 發表於 17-10-10 14:13

呢一點其實唔啱

嗰個CHSC根本唔係EDB既官網, EDB只係推介.

CHSC既資料其實一向流流地.....

而且, 一條龍, 直屬或者聯繫學校既概念, 其實只適用於官津中學, 直資同私立中學收生不受EDB規管, 根本唔可以用呢個概念.

即係中小學係同一辦學團體兼學校係同一名稱, 其實係咪一定有直升保障呢? 某程度上, 都只係家長一廂情願既想法居多.

呢點又真, DSS 收生講到明唔受 EDB 規管, 跟本無龍中呢樣嘢, 你哋啲街外人自己諗多咗了.

當日鬼婆校長俾我感覺係你哋有料既不妨 apply, 佢真係想盡收天下精英.

hkpapa852 發表於 17-10-10 14:13

呢一點其實唔啱
多謝指證,所以真係要上多d EK參考

hkpapa852    發表於 17-10-10 14:37

事實係,雖然德望個website搞到幼小中好一家人、一條心咁,但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬關係。
早年(7、8年前)睇EK同朋友經驗分享,已對德望無咩好感。今年有朋友個女德小成绩中間,德中唔收,入咗間B1中,個女嬲德望之餘,竟然話好憎KTS d學生(德望收咗好多KTS學生?)
德望中學方向似乎係,自己小學唔一定收(即使成绩唔錯),寧願大包圍大方向,要街外學生,樣樣要d,特别學界又可以幫佢攞獎。
但就每年製造d對自己學校充满怨恨嘅女仔。
當然上得EK, 真假言論都有,咁大個人,自己分析,我就好慶幸自己响EK睇咁多真假言論,帮自己同朋友分析選擇d自己覺得好嘅學校比小朋友

二百四十幾個位, 成績中間 升唔到德中唔奇喎, 等同同全世界競爭之嘛.

以德中四大女仔宜資既名氣, 某啲一線外區小學每年都係收咗一兩個咋,  .

os_ecu 發表於 17-10-10 14:29
呢點又真, DSS 收生講到明唔受 EDB 規管, 跟本無龍中呢樣嘢, 你哋啲街外人自己諗多咗了.

當日鬼婆校長俾 ...

有邊間中學唔想盡收天下精英? 女校咁多選擇,未必盡如人意 ~~~

os_ecu 發表於 17-10-10 14:39
二百四十幾個位, 成績中間 升唔到德中唔奇喎, 等同同全世界競爭之嘛.

以德中四大女仔宜資既名氣, 某啲一線 ...
話時話, GH中學部成績雖然係差咗, 但仲係屬最高水平個一批.

情況比成績下滑既男校, 或者男女校都好好多. 只係中學部對小學部學生既手法, 令人失望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-10-10 14:40
有邊間中學唔想盡收天下精英? 女校咁多選擇,未必盡如人意 ~~~
...
咪係, 九龍某直資B2尾中學, 近年都被人吹捧到B1生都未必收啦!

os_ecu 發表於 17-10-10 14:26
簡介會嗰日真係見到有身穿 KTS 校服既女仔出嚟發問, 散場時見到佢哋都有幾大班人.

我諗佢哋對 GH 都幾有 ...

GH收好多KTS band1中女仔,係八、九禁收……今年叫少……六个(原先好似九个)。GH直情去KTS度做简介会,你話係咪好鈡意KTS学生?

Yanamami 發表於 17-10-10 14:44
GH收好多KTS band1中女仔,係十个八十禁收……
唔怪之得佢哋感覺好似志在必得咁啦. KTS 無中學, 個個都會搏盡.

話時話, 佢哋都幾勁喎 啱啱嗰年 : 女拔 5 個 男拔 7 個, 喇叭 8 個 ....同TSL有得揮

Yanamami 發表於 17-10-10 14:44
GH收好多KTS band1中女仔,係八、九禁收……今年叫少……六个(原先好似九个)。GH直情去KTS度做简介会,你話係咪好鈡意KTS学生?
我諗 KTS 啲同學都幾優質, track record 好好. 呢點報神校時真係幫到. (之前收過好嘢, 會對你另眼相看)

其他學校無啲咁既優惠.

os_ecu 發表於 17-10-10 14:52
唔怪之得佢哋感覺好似志在必得咁啦. KTS 無中學, 個個都會搏盡.

話時話, 佢哋都幾勁喎 啱啱嗰年 : 女拔 5  ...
以中小計,亞於APS.

os_ecu 發表於 17-10-10 14:52

話時話, 佢哋都幾勁喎 啱啱嗰年 : 女拔 5  ...
KTS派位一向好, TSL仲有排都未追得上KTS

os_ecu 發表於 17-10-10 14:39

以德中四大女仔宜資既名氣, 某啲一 ...

但個女成績都入到間唔錯嘅B1B,(仲入咗精英班),我覺得最惨係如果家長真係小研究(香港揾食難,唔係個個得閒lun EK),特别7、8年前入佢小學那批一心以為你直属,起碼收八成,keep住成績中、中上就OK, 點知最後唔收,家長你當佢低死,冇研究好,但d細路係好惨,我keep到band one成绩,一心一日hoper, 一世hoper, 點知比學校放棄,咁嘅辨學方針,係咪太勢利

jigsaw 發表於 17-10-10 14:59
但個女成績都入到間唔錯嘅B1B, 我覺得最惨係如果家長真係小研究(香港揾食難,唔係個個得閒lun EK),特别7、 ...
其實GH中學部都係近2年前開始先大幅減少收小學部學生.

可憐GH小學部仲流傳緊, 至少有65%學生可升回中學部 (一個唔係太熟既朋友係GH小學初小家長)

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:03
其實GH中學部都係近2年前開始先大幅減少收小學部學生.

可憐GH小學部仲流傳緊, 至少有65%學生可升回中學部  ...

所以有小朋友叻嘅寧願小學入入KTS同APS, 好過入德小,起碼有6年部署、衡量小朋友能力,學校支援好,再揀間適合自己嘅中學。德小個女仔,雖然媽媽自己都好唔開心,但亦已經常同個女做心理輔導,但可想而知個女心裡條刺都好深。