用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

gigilovesnoopy 發表於 17-10-9 17:11
朋友兩個囡在GH讀緊。有次問佢大囡佢中四揀科(兩年前),佢無意間提及一個數學超班的同學,因整體成績普 ...
呢個情況就算開IBDP都無用...... 絕大多數學校都係以成績去決定學生可以選讀咩科

如果整體成績唔好, 一樣唔會有機會讀IBDP

開得IBDP, 就預左要大幅加學費...... 加至超碼7萬..... 家長係咪OK呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-9 16:20
GH成績滑落既, 唔只中文一科

開GCE-AL或者IAH, 成本低D
不過依家IB大熱,更加有吸引力

hkpapa852 發表於 17-10-9 17:15
呢個情況就算開IBDP都無用...... 絕大多數學校都係以成績去決定學生可以選讀咩科

如果整體成績唔好, 一樣 ...

好似仲要預埋錢補習

b3410 發表於 17-10-9 17:15
不過依家IB大熱,更加有吸引力
IB大熱...... 盲目去攪IB同讀IB, 日後可能會後悔

當佢IBDP要7萬一年, 兩年14萬. 如果要用14萬去NON-JUPAS隊換取一個入讀本地大學機會, 其實我覺得係戇居既做法.

反之, 如果係用嚟方便海外升海, 咁就比較化算..... 不過IBDP去海外升學, 唔係個個國家有著數, 尤其係美國
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-9 17:15

如果整體成績唔好, 一樣 ...

IBDP是提供多樣化選擇,讓學生選擇有興趣及能力的科目,並不應該單以成績作排位。

可能有神校開辧IBDP後,因成績斐然,令我們對IBDP有所期盼

hkpapa852 發表於 17-10-9 17:24
IB大熱...... 盲目去攪IB同讀IB, 日後可能會後悔

當佢IBDP要7萬一年, 兩年14萬. 如果要用14萬去NON-JUPAS ...

用IBDP成績去美國,更有so。詳細內容不便明説

gigilovesnoopy 發表於 17-10-9 17:26
IBDP是提供多樣化選擇,讓學生選擇有興趣及能力的科目,並不應該單以成績作排位。

可能有神校開辧IBDP後 ...

IBDP個6大範疇, 你以為SPCC同DBS每個範疇開咗幾多科俾人揀呢?

若要成績好, 學校只需集中開辦小部分科目, 咁就OK

所以, 係咪真係有得揀呢?

真係要有得揀, 去ESF或者李寶椿吧!

gigilovesnoopy 發表於 17-10-9 17:26

可能有神校開辧IBDP後 ...
的確,傳統LS學校可以考IB的兩間DB,SPCC,成績斐然。覺得可能傳統學校的學生,已經打好嗮基礎,而英文能力又強的,讀IB可以更加好發揮。

Yanamami 發表於 17-10-9 15:58
禁我女小学係中文私小,有band2尾同学考李国宝都收。我朋友女上唔番MCS,但啟思即收。大女同学个妹係中小又係尾尾果堆,啟思又即收。有实力既小学,band2生都有三分釘吖~
你講嗰兩間真係來者不拒,  Creative 真係開咗學都仲有位.

回覆樓主:

如果德小响小五小六三次呈分後, 都攤開比每個學生知道自己全級排名/banding, 咁咪當一間普通私小咁去考其他直資中學及自行報其他官津中學。

但如果乜都唔講, 家長唔知又要人估估下等運到就真係有點兒那個。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

大家一路投訴一路罵中學,德小年年又那麼多人考

gigilovesnoopy 發表於 17-10-9 17:28
用IBDP成績去美國,更有so。詳細內容不便明説
請問可以解釋為何用IB成績去美國更好呢?美國很多學校是看SAT+TOFEL+校內成績, 又在考IB 前已出offer... 如果不便明説,可以PM 嗎?

Sophie0804 發表於 17-10-9 21:21
大家一路投訴一路罵中學,德小年年又那麼多人考
咁本身間學校真係比較有名氣, 多人考真係唔奇. 唔會個個數據王上身查咁多嘢先考慮入讀既.

仲有呢度有好多回覆既人根本唔係讀德小或者根本無小朋友升中, 塘邊鶴/花生友講乜你當佢吹下水好了,
不用認真.

os_ecu 發表於 17-10-10 09:35
咁本身間學校真係比較有名氣, 多人考真係唔奇. 唔會個個數據王上身查咁多嘢先考慮入讀既.

仲有呢度有好多 ...

我講緊我朋友,大女讀徳小、一路讀一路罵學校、去年細女又讀小一。

Sophie0804 發表於 17-10-10 09:59
我講緊我朋友,大女讀徳小、一路讀一路罵學校、去年細女又讀小一。
你朋友罵還罵,行動已經證明佢係吹水.  無嘢既,名氣搭夠嘛.

又好似數據王話齋好多家長唔理客觀事實,只有主觀感覺.

os_ecu 發表於 17-10-10 09:35

仲有呢度有好多 ...
我揀學校前其實都無乜查數據, 查數據主要唔抵得D鐵粉係度盲目吹捧學校.

IloveJJ 發表於 17-10-10 11:24
你咁鐘意睇數據,揀學校竟然無睇數據先?估你唔到喎!咁你睇咗咩呢?
先定目標中學, 再定目標小學

收窄範圍, 再睇吓邊間入讀機會較高而家人又較接受

hkpapa852 發表於 17-10-10 11:27
先定目標中學, 再定目標小學

收窄範圍, 再睇吓邊間入讀機會較高而家人又較接受

‹ 上一主題|下一主題