用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-9 13:08
紅磚斜對面嗰間聞說會脫龍?

係咪聽前副校, 現在做教育專家個位趙生講?
呢層就唔清楚嘞, 你諗嗰間同我諗嗰間又唔知係咪同一間.

自己意會啦.

回覆 os_ecu 的帖子

"紅磚斜對面嗰間聞說會脫龍 (聽返嚟), 就係啲龍小諗住直上所以 hea 爆, 成績滑落引致. 個人覺得不無道理."

紅磚??理大對面?? ST. MARY??

對街外人來說, 真是好消息........校長是外國人,  入學講座也是用英文?  應該較少些強國人入讀.   

Lucifer3960 發表於 17-10-9 14:54

"紅磚斜對面嗰間聞說會脫龍 (聽返嚟), 就係啲龍小諗住直上所以 hea 爆, 成績滑落引致. ...
呢層真係要你自己意會下,  

btw, EK 呢度聽返嚟既所有嘢都未必真.  (zero accountability)

小時了了 發表於 17-10-9 14:36
我未能完全認同.

嗯! 我又咁諗, 現今香港教育制度係每間學校分 band 1/2/3 學生, 以"排名"來計, 係私小/ ...

同一學生成績,放係唔同學校,會得出唔同組別。我又唔太同意噃,你指統一派位,首先要假設之前所講係同區,學生在唔同學校用同一力度去讀書,無論學生係A校係B2組別,去到同區既B校都係B2組別,只係Banding係來自師兄師姊既PS1 成績,唔係自己本身成績,和要假設EDB既評核系統係公平既。

出現A校B2生去考中學,成績優於B校B1生,其實似乎係美麗的誤會。中學收生決定會有偏好,例如偏向認定A校成績稍佳於B校,或,A校係英小,就算A校B2生入自己英中,適應能力會優於B校B1生等等。係同區,不可能係A校banding轉去B校可以升banding。但英小生係接近成績下,比中小生係有少許優勢。

有錯歡迎指正~~~

Lucifer3960 發表於 17-10-9 14:59

對街外人來說, 真是好消息........校長是外國人,  入學講座也是用英文?  應該較少些強 ...
Yes, 全個講座九成九時間都係講英文. 校長(of course) 校監, 兩位副校全部英文了得,

同場有幾節同學表演,都係全英對答. 感覺佢哋英語能力好強.

Btw  GH同DG唔同 (DG 好明顯有好多識貨強國人在場), 留意到答問環節有好幾個同學仔 (穿 Hijab) 都聲稱唔識中文, 問及會否影響入學機會.

Lucifer3960 發表於 17-10-9 14:59

對街外人來說, 真是好消息........校長是外國人,  入學講座也是用英文?  應該較少些強 ...

請問點解要用「強國」這個稱呼來稱呼自己國家呢?

mcl203 發表於 17-10-9 15:09
同一學生成績,放係唔同學校,會得出唔同組別。我又唔太同意噃,你指統一派位,首先要假設之前所講係同區 ...

我只是回應網友呢句 " 學校在咁好資源下, 扶咗你6年小學, 但你都不上了做band 1生", 呢句好似好感歎好可惜學校已俾好多資源去扶咗班學生6年小學都去唔到 band 1, 而我用其他網友係直資/私小例子引證其實班小學生係好努力去想做 band 1生, 奈何 " 同學亦實在太強成績亦太接近, 排位進步甚難," 亦" 清楚知道如果我個入到去流口水官津英中, 一定強過唔少抽入的他校band 1 生", 但係該網友直資/私小"排名"自己盤旋卻只係 marginal 邊緣人, 更加 "怕門都入唔到" 無得抽流晒口水官津 (我估係 band 1 官津)

GH不如快啲開IB課程,避過DSE的中文,可能中學成績會提升,重返輝煌。

小時了了 發表於 17-10-9 15:22
我只是回應網友呢句 " 學校在咁好資源下, 扶咗你6年小學, 但你都不上了做band 1生", 呢句好似好感歎好可惜 ...

明白,我亦唔欣賞學校管理層係公開場合既表達方式,一張白紙係P1入校由小學去教,6年後學校話收生一視同仁。一視同仁無問題,若唔係用成績去衡量,但以績優去論機會,果班係自己學生,佢地學業6年後既成與敗,學校係難置身度外,尢如傍人。

我校校長當年一番話,記憶猶新,你入得黎我地學校,無論如何,你有權讀完6年先離開,呢個係你既權利。中學部亦會用少數位,去接收第3組別學生,但呢間係1A津校~~~

moon.ng 發表於 17-10-9 15:20
請問點解要用「強國」這個稱呼來稱呼自己國家呢?
呢個 term 大家都明嘛

mcl203 發表於 17-10-9 15:34
明白,我亦唔欣賞學校管理層係公開場合既表達方式,一張白紙係P1入校由小學去教,6年後學校話收生一視同仁 ...
"...中學部亦會用少數位,去接收第3組別學生,但呢間係1A津校..."呢啲說話, 聽嘅真係好感動架. 我鍾意呢啲學校.

mcl203 發表於 17-10-9 15:09
同一學生成績,放係唔同學校,會得出唔同組別。我又唔太同意噃,你指統一派位,首先要假設之前所講係同區 ...

禁我女小学係中文私小,有band2尾同学考李国宝都收。我朋友女上唔番MCS,但啟思即收。大女同学个妹係中小又係尾尾果堆,啟思又即收。有实力既小学,band2生都有三分釘吖~

Yanamami 發表於 17-10-9 15:58
禁我女小学係中文私小,有band2尾同学考李国宝都收。我朋友女上唔番MCS,但啟思即收。大女同学个妹係中小 ...

所以咪話中學會有偏好,但唔關於組別自動變左。又即係考入強校唔一定原來自己係第一組別~

b3410 發表於 17-10-9 15:24
GH不如快啲開IB課程,避過DSE的中文,可能中學成績會提升,重返輝煌。
GH成績滑落既, 唔只中文一科

開GCE-AL或者IAH, 成本低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-10-9 15:15
Yes, 全個講座九成九時間都係講英文. 校長(of course) 校監, 兩位副校全部英文了得,

同場有幾節同學表演, ...
從来唔信呢d做show嘢,local學校英文流利一定唔係學校自己敎出嚟,band one就算band two要揾兩三個"英文流利"學生出嚟做show絶對唔難。我都去過佢哋seminar, 負責招待家長嘅同學嘅speaking eng亦只是一般local school嘅水平。

hkpapa852 發表於 17-10-9 16:20
GH成績滑落既, 唔只中文一科

開GCE-AL或者IAH, 成本低D

GH中學篩揀學生都已經有5、6年,全部"好學生"比你敎,資源又比人多,但都係越敎越差,真係唔知點解!

Sorry, wrongly sent

回覆 jigsaw 的帖子

如果咁講, 2019 打後幾年, DSE 成績應該可能有進步? 多收了外來生.?

jigsaw 發表於 17-10-9 16:38
GH中學篩揀學生都已經有5、6年,全部"好學生"比你敎,資源又比人多,但都係越敎越差,真係唔知點解!
...

朋友兩個囡在GH讀緊。有次問佢大囡佢中四揀科(兩年前),佢無意間提及一個數學超班的同學,因整體成績普通,特別是英文,所以冇得讀M1/2同Physics。派咗D佢唔會讀得好的科目。雖然只係單一個案,但我覺得GH收學費,係唔係都做多D支援。 俾學生在自己的強科爭取更好的成績。

我寧願GH早D開IBDP,俾自己的學生多一個選擇。

‹ 上一主題|下一主題