用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
go

德望 2018-2019  

噚日去簡介會, 鬼婆校長話升中無分留幾多位俾德小 or 街外人.  全部一視同仁.
又幾出我意料之外喎.

os_ecu 發表於 17-10-8 18:08
噚日去簡介會, 鬼婆校長話升中無分留幾多位俾德小 or 街外人.  全部一視同仁.
又幾出我意料之外喎.
...

德小同學情以何堪?

又幾出我意料之外喎.
...

雖然佢咁講,但相信一定留了一定的學位給德小,只是沒有一個準確的數字

b3410 發表於 17-10-8 18:58
德小同學情以何堪?

對,令人反思讀左6年後,母校對自己學生既愛護度~~~

回覆 os_ecu 的帖子

HY 好可能也是同一說法

bettyay 發表於 17-10-8 21:32

沒錯⋯上年度的簡介會中,言語間已透露一點點,只是時間上的問題⋯⋯

但協小係津校,免費又唔同講法,德小要比幾千學費,6年20幾萬,如果咁都唔保證收返一定人數,真係衰左d

DSS 點收生法學校有權決定, 個人當然希望佢啲位係開放俾全世界啦 有能者居之好合理.

至於啲龍呀, 直屬呀, 個人其實覺得其實係好唔公平, 同樣係受政府資助的, 點解有啲人係公平啲呢 ?

os_ecu 發表於 17-10-9 11:15
DSS 點收生法學校有權決定, 個人當然希望佢啲位係開放俾全世界啦  有能者居之好合理.

至於啲龍呀, ...
我唸結龍或直屬應該為了實現有教無類的理想,小朋友唔使太大壓力,可以慢慢成長。好似長跑,起步唔使咁急,技術得當的話,保持速度,之後希望可以後來居上。

b3410 發表於 17-10-9 11:38
我唸結龍或直屬應該為了實現有教無類的理想,小朋友唔使太大壓力,可以慢慢成長。好似長跑,起步唔使咁急, ...
呢個急功近利社會談理想, 做到先至算啦.

最怕口是心非, 講一套做又一套.

紅磚斜對面嗰間聞說會脫龍 (聽返嚟), 就係啲龍小諗住直上所以 hea 爆, 成績滑落引致. 個人覺得不無道理.

os_ecu 發表於 17-10-9 11:46

論成績,是否係反映直龍6年所教學生既成果? ~

又幾出我意料之外喎.
...

咁激

os_ecu 發表於 17-10-9 11:46

紅磚斜對面嗰間聞說會脫龍?

係咪聽前副校, 現在做教育專家個位趙生講?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kirstyau 發表於 17-10-9 07:09
但協小係津校,免費又唔同講法,德小要比幾千學費,6年20幾萬,如果咁都唔保證收返一定人數,真係衰左d:ig ...

又咁諗, 學校在咁好資源下, 扶咗你6年小學, 但你都不上了做band 1生

又幾出我意料之外喎.
...
有冇講會收幾多人呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 17-10-8 18:58
德小同學情以何堪?

不如德小生努力d, 讀書叻叻, 中學部求你入返德中, 到時就威威

lovebb2 發表於 17-10-9 13:13
不如德小生努力d, 讀書叻叻, 中學部求你入返德中, 到時就威威
讀書再叻都唔代表中學部一定收妳.

而且如果夠叻, 根本志不在GH中學部

係D假龍校既小學部就讀, 其實都幾可憐

b3410 發表於 17-10-9 11:38
我唸結龍或直屬應該為了實現有教無類的理想,小朋友唔使太大壓力,可以慢慢成長。好似長跑,起步唔使咁急, ...
Agreed!特别直資,當初學生自己揀,理念應該係自己一手一腳敎出嚟,學生對學校有歸屬感,光榮感!如果自己懶、能力不及就話啫。去到中學被放棄,有冇諗過d細路嘅感受?什麼敎會學校,hoper hoper, 好虛偽囉~

hkpapa852 發表於 17-10-9 13:09
有冇講會收幾多人呢?
記得校長話中一有 二百四十幾 個位, 全部公開.   

lovebb2 發表於 17-10-9 13:08
又咁諗, 學校在咁好資源下, 扶咗你6年小學, 但你都不上了做band 1生

我未能完全認同.

嗯! 我又咁諗, 現今香港教育制度係每間學校分 band 1/2/3 學生, 以"排名"來計, 係私小/直資小學學生排名好大可能雖然不幸係 band 2, 但可能以佢哋學術水平係普通津小有機會係band 1. 正如以下網友家長感受/感觸: 私小/直資小學學生實在太強成績亦太接近, 排位進步甚難

以下是網友私小例子:

直資中學開始接受申請 2018-19年: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537767&fromuid=1539350
13#.....其實我清楚知道如果我個入到去流口水官津英中, 一定強過唔少抽入的他校band 1 生, 但成個機制唔係好利, 怕門都入唔到, 正因為抽官津banding 限制大, 睇送食飯我一定直資英中行先.  我想我地學校大部份marginal 家長都是同一想法. 對哩D官津唯有流下口水啦 ......

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&page=6
116# ....樓主的女在校的排位應該比我仔好, 我仔在小學(直資英小) 只是中游, 靠自行或抽實在勝算偏小, 同學亦實在太強成績亦太接近, 排位進步甚難,  所以同棲主一樣大部份希望都會在不太限banding 的直資上.....