用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 其實PTE 同 KET 有咩分別?
樓主: 熱媽
go

其實PTE 同 KET 有咩分別? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-10-24 18:24
如果係咁,其實值得考上去,如果 flyers 有十四、十五個盾,可以試 PET,如果唔係試下 KET 先。 ...

謝謝你的意見!

upppppppppppp

王家爸爸 發表於 17-10-24 18:24
如果係咁,其實值得考上去,如果 flyers 有十四、十五個盾,可以試 PET,如果唔係試下 KET 先。 ...

唔好意思!
請問是cambridge PET或是 Pearson PTE??

sumsum2010 發表於 19-1-6 12:16
唔好意思!
請問是cambridge PET或是 Pearson PTE??
我傾向於考同一間機構既試,所以如果考開Cambridge,就考PET,唔好轉去Pearson。同樣如果考開Pearson PTE,就唔好轉去考Cambridge。

王家爸爸 發表於 19-1-6 14:04
我傾向於考同一間機構既試,所以如果考開Cambridge,就考PET,唔好轉去Pearson。同樣如果考開Pearson PTE, ...

看到阿女的FCE筆試,我覺得好深。坊間有言,FCE的程度接近DSE,真是這樣嗎?FCE對升中有沒有幫助呢?

cherrieshum 發表於 19-1-10 18:49
看到阿女的FCE筆試,我覺得好深。坊間有言,FCE的程度接近DSE,真是這樣嗎?FCE對升中有沒有幫助呢?
...
唔太肯定,個人覺得FCE大約係一般學校既中四、中五水平。

王家爸爸 發表於 19-1-10 19:17
唔太肯定,個人覺得FCE大約係一般學校既中四、中五水平。

那對升中有沒有幫助呢?阿女學校沒呈分,想以校內成績試下。

cherrieshum 發表於 19-1-10 19:37

那對升中有沒有幫助呢?阿女學校沒呈分,想以校內成績 ...
對升中幫助唔大,不過如果學校無呈分,最少可以係自行階段俾中學知道小朋友既程度。

王家爸爸 發表於 19-1-11 01:29
對升中幫助唔大,不過如果學校無呈分,最少可以係自行階段俾中學知道小朋友既程度。 ...

多謝解答!

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 19-1-10 18:49
...
想問下有無做過cambridge assessment官網個test your english再睇下適合考邊個試?

王家爸爸 發表於 17-10-11 17:26
Pearson test of English 有好多考試,包括唔同程度;KET 係劍橋英文考試既其中一個考試,無得比較。 :happ ...

請問邊個test 係冇oral 果part?

chelsea_jbb 發表於 19-1-16 15:00
請問邊個test 係冇oral 果part?
正常既語言考試,唔會無口試。如果小朋友寫得好,不如參加寫作比賽。
‹ 上一主題|下一主題