用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿丶英華女校丶伊中丶曾肇添(不計地點) ...
樓主: 林平之
go

藍田聖保祿丶英華女校丶伊中丶曾肇添(不計地點)   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 17-10-8 12:48

認同。因超級地區名校好谷又做好多補底,成績最差啲學生一 ...
受得谷既最適合去籃田聖保祿,即使入去既時候比較差,願意補底,又認真努力,一定有成效。相反,如果小朋友唔受得谷,心態上感覺自己比人差,人哋助手補底而自己唔努力,真係神仙都難救。

mcl203 發表於 17-10-8 12:51
始終選校要睇適合性。我有朋友親人,畢業於你囡既中學,當年畢業典禮後第一件事返到屋企做既,就係放左條 ...
係呀,同學校夾唔夾係好重要的。
同一間學校,有人好中意,有人好憎恨,返學真係等如著鞋,如果對鞋唔岩著,幾靚都冇用。我都識有個女仔,一直都好恨入某直資女校,但入左後,中二就即刻轉走,憎到間學校死。

所以我覺得聽左別人意見後,最好都親自去了解下學校先決定

mother904 發表於 17-10-8 17:40
係呀,同學校夾唔夾係好重要的。
同一間學校,有人好中意,有人好憎恨,返學真係等如著鞋,如果對鞋唔岩著 ...
但係好多家長唔係咁樣揀學校,最終達唔到預期效果。

jigsaw 發表於 17-10-8 12:15
個人覺得所謂地區超级名校,你最好係band one頭中料子先好入,如偏band2料子入咗去,應該會幾辛苦,亦會咬 ...
有時唔單止係成績問題,學校教學風格同老師態度都好重要。我朋友當年一直名列前茅,以高分入三大,但講起母校,仍然咬牙切齒,痛恨不到不得了

mother904 發表於 17-10-7 23:37
有朋友從藍田聖保祿同曾肇添畢業,提起學校都係咬牙切齒

不過我唔會因爲人地咁樣講一句,就決定唔揀

我囡今年係自行入,返左1個月,暫時覺得係要適應既,始終中文小學去英中,其他又吾覺有咩特別……希望ok la!

mother904 發表於 17-10-8 17:42
有時唔單止係成績問題,學校教學風格同老師態度都好重要。我朋友當年一直名列前茅,以高分入三大,但講起母 ...
唔係個個人識得感恩  

回覆 王家爸爸 的帖子

好難咁就下定論.....

可能....唔係同學校/老師/教學方式唔夾,會係 '超高分' 入3大呢!

Ktfk 發表於 17-10-9 11:06
回覆 王家爸爸 的帖子

好難咁就下定論.....
早期藍田啲學生幾差下,經過幾代修女既努力,好短時間就成為區內名校。嚴係嚴啲,鬧係鬧得多,其實應該諗下,唔係咁,自己真係可能'超高分' 入到3大? 覺恩係好重要既。

maymamayma 發表於 17-10-9 08:54
我囡今年係自行入,返左1個月,暫時覺得係要適應既,始終中文小學去英中,其他又吾覺有咩特別……希望ok la! ...

只要認真讀,係呢間學校,一定成功,唔需要擔心太多。

回覆 mother904 的帖子

我覺得真係要睇同學校夾唔夾。我係曾記舊生,當年自己manage到初中三年響精英班,成績中上,但因無特別專長,又唔鍾意埋堆,有少少覺得自己係學校既隱形人。我又無話好唔鍾意學校,只係對學校歸屬感不大,自己小朋友都無畀佢哋行我同一條路。

王家爸爸    發表於 17-10-9 11:18

b3410 發表於 17-10-9 11:17
打錯字?
打錯,已改

QES 比較平均, 動靜皆宜

王家爸爸 發表於 17-10-9 10:57
唔係個個人識得感恩
都係嗰句,甲之熊掌,乙之砒霜,旁觀者很難去判定不喜歡吃砒霜的人是不懂感恩
最重要的是,諗清楚自己的需要,適合的就係熊掌,不適合的就是砒霜。

mother904 發表於 17-10-9 12:06
都係嗰句,甲之熊掌,乙之砒霜,旁觀者很難去判定不喜歡吃砒霜的人是不懂感恩
最重要的是,諗清楚自己的需 ...
這個當然,所以我一直都鼓勵家長唔好太直昇機,俾小朋友自己參與選擇將來要讀既學校。首先,自己選擇既會有大啲既歸屬感;第二,自己選擇自己負責任。家長需要做既係指導小朋友點樣做決定,俾小朋友知道選擇咗之後就要認真做好,咁樣成功既機會會大啲。

mother904    發表於 17-10-9 13:07

回覆 王家爸爸 的帖子

其實都冇得直昇機, 我當初都想仔仔考QES, 但佢唔肯都冇計。

IYY 發表於 17-10-9 13:08
回覆 王家爸爸 的帖子

其實都冇得直昇機, 我當初都想仔仔考QES, 但佢唔肯都冇計。
小朋友有自己既諗法係好事,最重要係小朋友隨心選擇,然後盡力做好自己應該做既。

王家爸爸 發表於 17-10-9 12:54
這個當然,所以我一直都鼓勵家長唔好太直昇機,俾小朋友自己參與選擇將來要讀既學校。首先,自己選擇既會有 ...

係真唔真,信你㗎啦~~~

mcl203 發表於 17-10-9 13:25
係真唔真,信你㗎啦~~~
建議你上YouTube睇下大陸有個叫「方勵」喺【一席】既演講。

‹ 上一主題|下一主題