用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談5: 香港的悲哀—Evie求勝;Evie求敗 ...
go

文法雜談5: 香港的悲哀—Evie求勝;Evie求敗 [複製鏈接]

這篇是繼續《文法雜談1,2,3,4》………

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3442019
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3529631
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3533252
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

有極小數的家長從孩子很小時就知道閱讀最重要,練習只能當輔助工具。

以閱讀英文計,這幾十個我所見所聞的家長從小就訓練孩子閱讀英文故事書,當中,我的表現最差。我女兒在小學畢業時及中學畢業時的英文程度在《文法雜談2》中有詳細交待:
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3529631

以下三類人我明查暗訪了很多年也未聽聞過一個:

1. 第一類人是:從小學一年級或以前開始就天天閱讀英文課外書,而到小學畢業時英文程度比我女兒更差的。

2. 第二類是:讀中文小學,只做練習(包括公文式練習),而不怎樣閱讀課外書的孩子,到小學畢業時英文比我女兒強的。

3. 第三類是:讀中文小學及中文中學的,而只做練習(包括公文式練習),而不怎樣閱讀課外書的孩子,到中六時英文比我女兒強的。

當然,我未聽聞過未必代表香港歷史上未出現過這樣的一個/一些人。如果有的話,請分享。

過去半個世紀有多的時間內,絕大部人都以為練習最好,閱讀次要,這就是香港的悲哀了。
   11    0    0    0

del.

Dear-Valerie 發表於 17-10-8 09:00
我由仔仔幾個月大開始就伴讀英文書(每日0-6本)... 由睇圖畫到而家3歲半可以自己讀解簡單段落... 亦識拼讀新 ...

可否分享一下一缐津校的英文程度是大約係點?

回覆 serinac 的帖子

我補過好多個一線津校/私校,可以略略分享一下。
一年級津校第一次默書應該沒有 A-Z,多數都係單詞 unseen,段落/句子 seen。可以掌握到 present tense、present continuous tense、articles (分 a、an、the ,包括要學識 silent h、o/u 特別讀音)、有 d 叻嘅學生甚至會識用初級 past tense同初級 superlative and comparative(睇書常見果 d 為主),同部份一線私校/直資程度相似。可以全英文去表達需要、感受、發問,老師可以用全英文去授課,不過用詞當然要精簡為主。作文有能力自己寫一個故事,脫離句子作文,不過當然唔可以期望識用好多豐富詞彙,畢竟只是一年級。閱讀的話,有能力獨自完成樹屋、魔法彩虹、相機詹森、午夜先生等,有 d 甚至睇懦弱小孩日記。

回覆 IloveJJ 的帖子

我都見過(個家長叫我幫手溫默書,我見到 syllabus 當場嚇呆左),不過都唔係太多一線學校會甘做,好快就加深。

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 22:41

我有兩個小朋友讀小學,自己教他們英文,沒有補習,他們識幾多便教幾多,很少會理會和比較他們同級同學或其他學校的英文程度,所以對什麼年級應掌握到什麼程度都沒有多少概念。

如照你所講:一年級津校學生//可以掌握到 present tense、present continuous tense、articles (分 a、an、the ,包括要學識 silent h、o/u 特別讀音)、有 d 叻嘅學生甚至會識用初級 past tense同初級 superlative and comparative(睇書常見果 d 為主)//

其實他們的程度係咪差不多等於十幾年前的四年班的水平呢?

可能系以前二線 P4 程度吧,因為我宜家母校、其他一線同自己 13 年前程度相似,沒有明顯加深,不過就多左好多學校去追上一線找中/尾嘅英文水平。

del.

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 22:41

May I know what is 相機詹森? thanks!

醒目開學勳章

Dear-Valerie 發表於 17-10-8 23:37

未教過一線津校所以唔清楚...
上堂用嘅reader通常偏淺,絕對唔代表學生水平

醒目開學勳章

keep-calm 發表於 17-10-9 11:47
May I know what is 相機詹森? thanks!
cam jansen?

bobbob 發表於 17-10-9 11:51
上堂用嘅reader通常偏淺,絕對唔代表學生水平
係, 不論中英文, 因為要遷就所有同學。

bobbob 發表於 17-10-9 11:52
cam jansen?
thanks!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-9 12:07
係, 不論中英文, 因為要遷就所有同學。
應該無乜小學會用紅樓夢做reader

bobbob 發表於 17-10-9 12:39
應該無乜小學會用紅樓夢做reader
阿大今年READER係三國, 同紅樓夢係同級數的。舊年果本香港作者, 佢見到差D反枱, 今年見到眉開眼笑。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-9 13:08
阿大今年READER係三國, 同紅樓夢係同級數的。舊年果本香港作者, 佢見到差D反枱, 今年見到眉開眼笑。 ...
原版三國?女仔可能唔多喜歡喎。
好有興趣知道邊個香港作者會令你反枱

bobbob 發表於 17-10-9 13:19
原版三國?女仔可能唔多喜歡喎。
好有興趣知道邊個香港作者會令你反枱
...

不是原版三國, 是台灣作者改篇, 都合青少年口味。
所有香港作者都會令我反枱的。我從來唔會花錢買香港作者D書俾佢哋 (baby時買過D BB版西遊等等), 不過, 阿大有毛有翼, 比賽攞奬有書券, 成套十幾本一次過買晒返屋企, 示威。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-9 13:39
不是原版三國, 是台灣作者改篇, 都合青少年口味。
所有香港作者都會令我反枱的。我從來唔會花錢買香港作者 ...
相信你係講緊呢代嘅香港作者,近排買返阿濃何紫嘅都仲覺得幾好。
我讀得書少,但揭過下近代香港作者嘅書都睇唔落,老實講有得揀我唔會比仔睇,尤其頂唔住一啲用咗英文文法去寫嘅中文書,不知所謂。

del.
‹ 上一主題|下一主題