用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談5: 香港的悲哀—Evie求勝;Evie求敗 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談5: 香港的悲哀—Evie求勝;Evie求敗

bobbob 發表於 17-10-9 13:52
相信你係講緊呢代嘅香港作者,近排買返阿濃何紫嘅都仲覺得幾好。
我讀得書少,但揭過下近代香港作者嘅書都 ...
係, 我係講緊依家既香港作者。

不過, 有位香港作者, 唔記得乜名, 寫咗廿幾本公主系列既書, 因為位公主係外星人, 去咗中國古代, 阿大好鐘意睇, 自己成套買咗返屋企。

回覆 keep-calm 的帖子

Cam Jansen

回覆 little_yolky 的帖子

係咪馬翠蘿?公主傳奇

little_yolky    發表於 17-10-9 15:18

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 15:03

係咪馬翠蘿?公主傳奇
當時行開大眾, 佢打完書釘話想買, 咁我諗住一本半本, 咪買囉。點知, 佢睇完又話想睇, 前前後後買咗三本, 跟手叫我全套買, 我就警告佢, 阿媽我唔會買香港作者既書既。於是, 佢就用得奬D書券, 成套買晒返屋企。

我個我好少俾佢買故仔書, 佢就通常在校的function 買2手英文故仔書, 留起左win 的書店書劵,  一下買左個kindle, 不過買左就少用, 得個擺多...依家的人... 唉

阿大勁吖。
馬翠蘿 d 文筆幾好,題材又講下公主、愛情(主角有個好癡情嘅國王鍾情於佢-萬卡,我到依家都記得),高小生都會鍾意。我買左兩本,個故事係幾引人入勝,不過我嫌個萬卡太煩,兩人情感深厚又癡纏,但係又唔同主角結婚,嬲到我以後唔再睇。

little_yolky    發表於 17-10-9 16:43

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-9 14:43
係, 我係講緊依家既香港作者。

不過, 有位香港作者, 唔記得乜名, 寫咗廿幾本公主系列既書, 因為位公主係外 ...
咁你覺得寫得好唔好先?如果ok咪算囉

醒目開學勳章

Dear-Valerie 發表於 17-10-9 14:43
回覆 bobbob 的帖子

教材當然唔代表學生水平... 全級學生能力參次... 有人程度遠高於教材... 有人基本要求 ...
ic. 不過我眼見係教材程度遠低於學生水平居多

bobbob 發表於 17-10-9 16:28
咁你覺得寫得好唔好先?如果ok咪算囉
唔算有咩辦法呢, 試, 係佢去考, 錯埋D低B重組句子, 標點符號, 錯字, 好傷架。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-9 16:31
唔算有咩辦法呢, 試, 係佢去考, 錯埋D低B重組句子, 標點符號, 錯字, 好傷架。 ...
唔係話你女,係話佢買嗰套書呀

bobbob 發表於 17-10-9 16:36
唔係話你女,係話佢買嗰套書呀
原來話套書。

香港作者嚟講算係咁, 但我唔想佢睇太多, 對真正既歷史會有錯誤既concept。噚晚, 又見佢同C6兩個鬼鬼崇崇上博客來唔知做乜。7月書展先買咗鬼咁多書。

HaYi 發表於 17-10-9 15:29
我個我好少俾佢買故仔書, 佢就通常在校的function 買2手英文故仔書, 留起左win 的書店書劵,  一下買左個kin ...
我見屋企咁多書, 話買部kindle俾阿大, 佢話唔要, 話鐘意揸住本書睇。

little_yolky 發表於 17-10-9 16:44
我見屋企咁多書, 話買部kindle俾阿大, 佢話唔要, 話鐘意揸住本書睇。

有地方我都like 實體書多D