用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點…. ...
樓主: eviepa
go

文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點….  

IloveJJ 發表於 17-10-11 22:53
我諗諗下,中文先係咁精讀啫,英文唔駛咩修辭呀嘛?英文點精讀呢?會唔會易啲呢?話晒英文考既野無咁深。
...

其實你都唔認同精讀呢一套,你仔成績你又滿意,實在唔使多心左諗右諗自己嚇自己。

IloveJJ 發表於 17-10-11 23:42
咁我仔又唔係求其讀既,因為佢本身都係喜歡睇書,只係英文書無咁大樂趣啫。如果剩係幾條問題,又無乜野, ...

所以我咪唔想生囉,我自私過你。

IloveJJ 發表於 17-10-11 23:43
咁因為我見little yolky初初問點解睇咁多中文書,成績只算中上。咁我咪搭單問囉!
...

你咁耐都唔發現我地係兩個極端?
我地追求既野/次序咁大分別,對方既方法係肯定違反另一方既大原則,根本無參考價值。

IloveJJ 發表於 17-10-11 23:42
咁我仔又唔係求其讀既,因為佢本身都係喜歡睇書,只係英文書無咁大樂趣啫。如果剩係幾條問題,又無乜野, ...
甘做shopping mum 最好,無野煩!其實好少上來EK,不知不覺講多著添!

IloveJJ 發表於 17-10-11 23:51
我唔係自私架,係我認為佢自學係對佢最好架喳!

我既自私係唔想為左仔女傷神,唔止係學業一樣。

我地會教左自學既方法先放手俾佢自學,一開始就叫佢自學即係自生自滅,除非佢係天才自己悟出一套方法。

IloveJJ 發表於 17-10-12 00:19
喂,你唔好講到我咁衰喎!我有教佢自學架!
我教識佢認字,佢有成人既閱讀能力,跟著我買工具書俾佢(數學, ...

我當然知你有教佢,咪勞氣住。只係樣樣佢都做到,唯成績唔相稱,你唔懷疑當中有咩差池,佢練練下神功有無走火入魔?

IloveJJ 發表於 17-10-12 00:20
唔係呀!講多咗無所謂架。

這兩天我在公司都是追你和green妹的帖子,十分精彩 !

licpd 發表於 17-10-12 00:12
甘做shopping mum 最好,無野煩!其實好少上來EK,不知不覺講多著添!

羨慕  

IloveJJ 發表於 17-10-11 23:53
咁又唔係無參考價值呀!無參考價值我就唔cap低啦!而且就算我唔用,其他人都用嘛!
不過,我哋對讀書既睇 ...

你老公沒有給意見嗎?感覺是你一人支撐,很大壓力。

greentea000 發表於 17-10-11 14:03
又用返曹文軒《柿子樹》講下,我變化左些少。

(1)青青睇完話俾我知文章講咩,佢講一大堆都未講到中國同 ...

可以分享到群組嗎?

IloveJJ 發表於 17-10-12 00:46
佢成績相稱呀!佢本身就唔係B1A既性格,但有小聰明,所以而家成績係好符合佢架。佢欠缺既係自我要求、鬥心 ...

KC不是b1a 還是不谷