用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點…. ...
樓主: eviepa
go

文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點….   [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-10-11 10:02

重組句子考好多野架,首先要知果堆字詞意思,然後分辨 ...
所以, 我覺得重組句子係多鬼餘。

little_yolky 發表於 17-10-11 10:36
唔錯, 幾好, 睇既面好廣。

私校要求係咪唔同?

greentea000 發表於 17-10-11 10:51
私校要求係咪唔同?
我哋無要求的。

IloveJJ 發表於 17-10-9 15:06
講開睇英文書,我仔由去年開始,已每晚睇半小時,但都唔見得英文有進步。佢而家一晚睇一本Magic tree hous ...
巨係未求其看的?我女係英文人看中文書係好求其的,其實巨識字不少,但中文書就沒興趣,我係要用利誘方法巨先認真少少讀。我都伴讀的,希望掌握下巨的中文程度再選合適的書卑巨。

IloveJJ 發表於 17-10-11 11:49
我估係啦!但其實我都唔知。佢睇中文書睇得都好快,老鼠記者兩個小息就睇完。
但某啲書佢會翻睇,例如:陳 ...
我每本中文書都set 5條問題,巨答到我先儅巨有讀,答到有獎。我試過被她自由讀但成傚不如意。英文巨自動番看就如你仔。

MrBeast    發表於 17-10-11 12:26

IloveJJ 發表於 17-10-11 12:06
吓,咁你咪要自己睇過本書先?
沒有,我係頭,中,尾看一看然后就set問題。

IloveJJ 發表於 17-10-11 12:11
哦,等我睇下自己有無咁勤力先。
大傢各施各法啦,你仔未必要用尼的既。

licpd 發表於 17-10-11 12:22
大傢各施各法啦,你仔未必要用尼的既。

小心長期用利誘手段,好難發展成一種愛好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-11 12:55
另外, 我覺得睇書咁開心, 但睇完要答問題..............都好慘下。

little_yolky 發表於 17-10-11 12:58
另外, 我覺得睇書咁開心, 但睇完要答問題..............都好慘下。

絕對係。有D小朋友諗,唔睇咪唔使答,小禮物又唔吸引。

短線手段可能0K

shadeslayer 發表於 17-10-11 12:55
我明你意思,我係唔需要啊女愛中文,只係用的方法吸引巨多的看中文書,it works for her doesnt mean it works for other people.

shadeslayer 發表於 17-10-11 13:05

絕對係。有D小朋友諗,唔睇咪唔使答,小禮物又唔吸引 ...
我都覺得係..........其實從小搵到佢哋鐘意睇既書種, 可能實際D。至於睇完成績有無進步, 咁又另當別論。我成日諗, 真正bilingual既小朋友, 其實有無? EK一般都係見到中強或英強, 好少見到中英都強既小朋友。

little_yolky 發表於 17-10-11 13:12
我都覺得係..........其實從小搵到佢哋鐘意睇既書種, 可能實際D。至於睇完成績有無進步, 咁又另當別論。我 ...

ISF, ESF, Victoria, 等等也有不少學生有 bilingual diploma, 一般代表中文和英文以第一語言程度考。咁算唔算?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-11 13:05

絕對係。有D小朋友諗,唔睇咪唔使答,小禮物又唔吸引 ...
沒有完美的方法,大傢share下者,你又share下你個方法啊?

licpd 發表於 17-10-11 13:18
沒有完美的方法,大傢share下者,你又share下你個方法啊?

請參考 little-yolky 的意見。

shadeslayer 發表於 17-10-11 13:17
ISF, ESF, Victoria, 等等也有不少學生有 bilingual diploma, 一般代表中文和英文以第一語言程度考。咁算 ...
我唔理考試成績的, 好似Evie佢DSE中文全科無5**, 但作文部份有5**, 我就認為係中文好好。依家香港D老師好犀利架, 我聽過有考IB課程既同學, 話老師居然有model answer俾佢哋記, 真係強勁。响香港, 任何形式既考試都可以操練既, 香港既老師係考試天才嚟。

不過, 我老細個女就真係真正Bilingual, 不過唔係中英, 係英日, 因為佢母語係日文, 而佢有語言天份, 所以英文好好, 佢自己覺得英文好過日文添。佢日文講說話都係好流利, 只係寫得一般, 當年佢會考好似中文B咗。如果只計講, 佢係trilingual添。
‹ 上一主題|下一主題