用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分沙呂Vs25分跨區仁紀
樓主: newmum2012
go

20分沙呂Vs25分跨區仁紀  

BB_dragon_2012 發表於 17-10-10 19:19
龍年,我不肯定

講緊今年K2喎, 應該係之後果年! 所以應該無呢兩年咁誇張

newmum2012 發表於 17-10-7 11:21
小朋友住沙田,現K2,因有宗教分,報同區沙吕有20分,跨區葵涌仁紀就有25分,當然想讀同區,但又怕20分入唔到…請 ...
我情況同你差唔多, 我住荃灣, 沙呂有25分, 同區和隔離區葵涌基督教學校我心儀浸聯同仁紀, 就得20分

但我小朋友係今年入小一, 11年高峰期出生, 我唔敢搏所以報沙呂, 而家日日要跨區送返放學冇校車, 係辛苦但又未算頂唔到

我嗰年因為實在太多人, 荃灣區中學校網又差, 我朋友或小朋友同學仔在荃灣都派得幾差下... 我叩過浸聯同仁紀, 浸聯>500人in, 入唔到second in, 仁紀直頭冇得in, 所以我地雖然跨區辛苦, 但又冇話好後悔

你嗰年可以再考慮下, 始終競爭冇咁大... 我唔同, 因為我小朋友到中學一樣咁大競爭, 到時在荃灣爭中學仲大鑊

回覆樓主:

Tsewong, 同你掉轉就好啦!

newmum2012 發表於 17-10-19 12:32
係呀, 仁紀我都好like, 個campus同沙呂一樣好大好新, 又有聯繫林護中學

同埋最緊要有校車到我樓下!!!!

其實計路程荃灣/葵涌去沙田並唔遠, 半個鐘唔駛就到, 但冇校車要大人接送係堅煩, 尤其初小仲好細個時

有諗過今年比心機讀好啲小二插班... 但我小朋友好鍾意沙呂, 所以到時再睇情況

回覆樓主:

我都好鍾意沙吕呀!但又唔敢博!
會嘗試叩門,預咗連interview機會都無

回覆樓主:

請問仁紀谷嗎?

siden 發表於 17-10-7 13:02
完全唔使諗

一定25分仁紀

agreed.

講真20分入便果5分宗教分真係唔算特別有優勢, 要穩陣最好要25分啦

小朋友18/19 小一,本身62網,兩間都跨區000 已叩到仁立
110 沙呂已2nd in(仲等緊call waiting😅)
如有幸收沙呂call......應該去沙呂嗎?

CAen 發表於 18-7-27 09:38
小朋友18/19 小一,本身62網,兩間都跨區000 已叩到仁立
110 沙呂已2nd in(仲等緊call waiting😅)
...

沙呂好過仁紀,你看升中,仁紀麻麻

回覆 gigiwin888 的帖子

咁仁立呢?仁立 vs 沙呂

CAen 發表於 18-7-27 10:18
回覆 gigiwin888 的帖子

咁仁立呢?仁立 vs 沙呂

2間差不多, 讀近屋企嗰間。

沙呂稍勝少少, 沙田中學網及校舍

gracelam 發表於 18-7-27 10:39

2間差不多, 讀近屋企嗰間。

認同

回覆樓主

從另一個post話仁紀,仁立都幾多新移民就讀,真的嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

chocog 發表於 18-7-30 19:16
從另一個post話仁紀,仁立都幾多新移民就讀,真的嗎?
我唔知有幾多先叫多,但有好學校,新移民當然會一齊爭啦!
又或者咁講,你去到邊都避唔開
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

間間好學校都多人爭,冇乜邊間少!津校都係派位佔大部分,應該間間比例都差不多!

想請教小曳人: 除校舍外,沙呂vs 仁立 有冇意見和見解?

回覆樓主:

穩入先, 後叩門。 好過派得唔好徬徨搵學校。 交通問題唔難解決

hued 發表於 18-7-30 22:47
穩入先, 後叩門。 好過派得唔好徬徨搵學校。 交通問題唔難解決

我本身抽中荃灣乙1大熱學校,幸運地分別叩到沙呂同仁紀,最後因爲實際考慮過交通問題。唔想小朋友咁辛苦,最後忍痛放左沙呂,之前諗過搬,但沙田區租金貴過我現在租頗多,加上仁紀/ 仁立有繫中學林護刀不錯,所以決定仁紀

回覆 MELODY430 的帖子

Hi !melody 430請問是否剛剛才放沙呂?

christinehinbb 發表於 18-7-31 01:48
回覆 MELODY430 的帖子

Hi !melody 430請問是否剛剛才放沙呂?

俾offer 第2⃣️日己放