用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分沙呂Vs25分跨區仁紀
樓主: newmum2012
go

20分沙呂Vs25分跨區仁紀   [複製鏈接]

newmum2012 發表於 17-10-7 11:21
小朋友住沙田,現K2,因有宗教分,報同區沙吕有20分,跨區葵涌仁紀就有25分,當然想讀同區,但又怕20分入唔到…請 ...

25分仁紀唔知是否穩入?如果多舊生+宗教,25分都可能要抽,冇百分保證吧。

BB_dragon_2012 發表於 17-10-9 20:06
25分仁紀唔知是否穩入?如果多舊生+宗教,25分都可能要抽,冇百分保證吧。

暫時未聽過葵青區小學25分入唔到

回覆樓主

同區,沙呂搏一搏。交通時間都好頭痛!

回覆樓主:

多謝大家的意見呢!
我諗其實都唔敢博沙呂,20分雖有機會,
始終25分仁紀穩陣d,到時再考私立直資和叩沙呂!

newmum2012 發表於 17-10-9 22:17
多謝大家的意見呢!
我諗其實都唔敢博沙呂,20分雖有機會,
始終25分仁紀穩陣d,到時再考私立直資和叩沙呂!

叩沙呂成功嘅應該係神級家庭,聽聞上年有人手持四封推薦信叩到
朋友得一封,小朋友有一線私校收都叩唔到(呢個朋友係110,自行20分,抽唔到)
另外,考直私的話,沙田區兩間都限制收本區學生,其他學校收其實都係跨區
入咗仁紀先好啲,雖然7:55要返到學校,但2:50就放學,返到屋企都唔係太晏

BB_dragon_2012 發表於 17-10-9 20:06

25分穩入
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

dim731 發表於 17-10-10 08:07

叩沙呂有兩點要注意
(1) 推薦信
(2) 家長面試

小朋友面試分數高係無用嘅,要家長面試分數都得,先可能有offer
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-10 09:22
叩沙呂有兩點要注意
(1) 推薦信
(2) 家長面試

地區名校咁高逗,我最唔buy呢啲!
而家究竟係細路定家長返學先!

醒目開學勳章 貢獻勳章

晴晴小B 發表於 17-10-10 10:11
地區名校咁高逗,我最唔buy呢啲!
而家究竟係細路定家長返學先!
就係細路返學,先要揀家長
我知一個失敗case,教職員god daughter/son 考
到家長面試,老師問:如果孩子响晚上10時都未完成功課,家長會點?
媽媽答:做埋先瞓!

就咁~ 衰咗囉!

佢唔係揀家長背景,係揀家長教育理念,係咪同學校一樣!

可惜,我衰咗先聽到呢個case...
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-10 10:27
我知一個失敗case,教職員god daughter/son 考
到家長面試,老師問:如果孩子响 ...

咁標準答案係點?

如果係我,我會答,寫手冊同老師解釋點解小朋友做唔晒功課,做唔晒果d今晚唔做,訓覺最重要。

有冇分?

面試呢啲嘢,有幾多係真有幾多係假。要家長答到學校滿意既答案,先收個細路,而唔係考慮個細路本身能力,咁樣係本末倒置。

好似見工面試,答嗰個答案都未必係真心答案啦。

就你嗰個事例,我會答先了解個細路點解未能係日間完成功課,係太多課外活動?係太遲開始?定係唔識做無人問?然後逐一講點做... 係咁吹

但老實講,肯定係做完先訓

se6b03 發表於 17-10-10 10:48
咁標準答案係點? 如果係我,我會答,寫手冊同老師解釋點解小朋友做唔晒功課,做唔晒果d今晚唔做,訓覺最 ...
兩呂係可以寫信同學校要求"減功課"既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 17-10-10 10:58
面試呢啲嘢,有幾多係真有幾多係假。要家長答到學校滿意既答案,先收個細路,而唔係考慮個細路本身能力, ...

先唔講面試答案,如果真係出現這情況,你地都係會做完功課先訓 ? 我自己唔會咁做,小朋友要有足夠睡眠好重要,任何情況下,我一定要小朋友訓足最少9個鐘,功課做唔晒,寫手冊同老師解釋,第二日補做返,我覺得問題唔大。

小曳人    發表於 17-10-10 11:49

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁標準答案係點? 如果係我,我會答,寫手冊同老師解釋點解小朋友做唔晒功課,做唔晒果d今晚唔做,訓覺最 ...
首先,你要知道,家長係可以响功課上加簽,小朋友就可以响該份功課"收工",做多少隨意!
所以,答案係 (我估) 先了解當日原因,但基本上係作息比功課重要!

恐龍家

回覆樓主

沙呂叩門,除非有力推薦信or 非常出眾小朋友,叩門應該要111 or 110, 水泉澳入伙,令91 學位好緊張,俾我就會25 分仁紀再考慮搬屋/安排交通

應該同佢講
有信心呢樣事情
唔會發生係我仔女度

我揀訓左先,第二朝做
事實我的確試過漏做嘅第二朝俾小朋友做返先返學。

講少少題外話。

以前我細個未做晒功課,又或者唔識做,我會第二朝早少少返學校,問同學借黎抄。好多學校課前都有班務時間,呢個時間最適宜用黎趕功課/抄功課用。

唔好睇少抄功課,中間要學點樣抄得黎又要唔比老師發覺,因為唔可能大模斯樣放本功課係檯面抄,一定要係檯桶做,又要抄得黎係用自己文字寫出而又唔比老師發現係抄既,又要考驗你同同學仔之間既交情,點樣說服同學仔借功課你抄。已經係一大學問。

gracelam 發表於 17-10-10 08:46
25分穩入

龍年,我不肯定

BB_dragon_2012 發表於 17-10-10 19:19
龍年,我不肯定

全港只有幾間神津25分係入唔晒, 地區一線小學25分基本上係穩入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題