用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa面試
樓主: yan-323
go

sfa面試  

想問幾時先check second in result?

angelawylai 發表於 17-10-9 12:52
想問幾時先check second in result?

20/10丫

小鼠 發表於 17-10-9 13:08
20/10丫
Thanks小鼠

回覆 siutingf 的帖子

我仔話有考 類似 8+(  ) = 15 , 再圈ABC

回覆樓主:

我囝話有問佢鐘意企鵝定熊貓及點解。

msyoyolam 發表於 17-10-8 23:29
唔好亂估,上年都有畫畫,sfa 份卷係心理學家有份出的,唔單止考學術,亦唔需要識曬先有second in ! 呢間 ...

聽講谷到爆喎

天山雪蓮 發表於 17-10-11 21:32
聽講谷到爆喎
自己小朋友如果唔係讀書和戰鬥格type,就真的要慎入,不過齌講D人又點會信,祝大家面試成功!

Wmacy89 發表於 17-10-12 06:20
自己小朋友如果唔係讀書和戰鬥格type,就真的要慎入,不過齌講D人又點會信,祝大家面試成功! ...
當然啦!一年三測三考,即一年合共6次,扣除了全年的長假期,即差不多每1-1.5個月便測驗/考試,再加上課程要求及考卷的程度艱深,所以朋友總說,如果挨得過6年36個測考的話,即猶如走過了少林寺的木人巷,道行已經比其他人超越了不少,所以入到band 1 英中,也必然挨得住,因為根基扎實嘛!

LittleButter 發表於 17-10-12 10:44
當然啦!一年三測三考,即一年合共6次,扣除了全年的長假期,即差不多每1-1.5個月便測驗/考試,再加上課程 ...
所以咪話真的捱得起又願意捱的先好入,否則捱唔住時兩頭唔到岸果種滋味不是人人受到!書係咪要咁樣讀先叫好真係見人見智了

Wmacy89 發表於 17-10-12 10:59
所以咪話真的捱得起又願意捱的先好入,否則捱唔住時兩頭唔到岸果種滋味不是人人受到!書係咪要咁樣讀先叫好 ...

絕對認同,因為是父母與孩子同行,一同抗戰6年,36個測考!我自問真的挨唔住,所以去年衡量之後,最後也沒有膽量和勇氣入讀SFA.

Wmacy89 發表於 17-10-12 06:20
自己小朋友如果唔係讀書和戰鬥格type,就真的要慎入,不過齌講D人又點會信,祝大家面試成功! ...
SFA深受戰鬥格type家長歡迎,但小朋友是否同樣戰鬥格,家長們未必會顧及

LittleButter 發表於 17-10-12 10:44
當然啦!一年三測三考,即一年合共6次,扣除了全年的長假期,即差不多每1-1.5個月便測驗/考試,再加上課程 ...

好恐怖喎⋯⋯多謝各位提供資料

Wmacy89 發表於 17-10-12 10:59
所以咪話真的捱得起又願意捱的先好入,否則捱唔住時兩頭唔到岸果種滋味不是人人受到!書係咪要咁樣讀先叫好 ...

你是用家嗎?sfa沒有傳說中恐佈,但喺bk就成日講到sfa 唔係人讀咁.....

relaxd 發表於 17-10-12 11:59
好恐怖喎⋯⋯多謝各位提供資料

係三測三考,但每次範圍也小,不難溫,但因為考得密,變左要keep住溫習,但其實咁樣對小朋友仲好,唔會一考完就乜都唔記得唒,所以成日話sfa 基本功好就係咁解

msyoyolam 發表於 17-10-12 12:35
你是用家嗎?sfa沒有傳說中恐佈,但喺bk就成日講到sfa 唔係人讀咁.....
講都無用架!您係無法說服唔 buy SFA 轉爲 buy SFA,因為根本係完全兩類人。

yuenkw 發表於 17-10-12 13:00
講都無用架!您係無法說服唔 buy SFA 轉爲 buy SFA,因為根本係完全兩類人。
...
同意你講法,唔buy就真係唔buy,我識的Sfa 用家真的唔少,有D真心話佢地係唔會公開講的,想比人圍摷咩!總之係有苦自己知啦!不過難得你地咁愛戴自己學校,証明你地係讀得又捱得之人,十分敬佩!

msyoyolam 發表於 17-10-12 12:39
係三測三考,但每次範圍也小,不難溫,但因為考得密,變左要keep住溫習,但其實咁樣對小朋友仲好,唔會一 ...
你是否資深用家?如果你只是初入去的,咁你不如再讀多幾年慢慢感受下先啦!

小學打好學術基礎係非常重要.
除左小一要適應三測三考外, 之後小朋友已習慣了定期考測.

如果想要舒服同無壓力, SFA應該唔適合,
真係見過幼稚園啲同學話唔適合, 不過, 考當天又俾我撞到...
入唔到就當然真係唔適合啦...

有時太淺/太鬆都未必個個適合,
我和小朋友需要學校俾推動力的
平時只係看書多, 叫佢做額外野唔多肯.

選適合的學校最重要.

要收穫自然需付出,等值交換,十分合理!

順祝各位今年考小一的家長都有心儀的 offer。

msyoyolam 發表於 17-10-12 12:35

你係咪用家?可以澄清下。
我半年前去聽簡介會,有人問功課量,副校自己講學校做過調查,每日學生做功課時間1-3小時,3小時同1小時或以下各佔1x%。
另外,又話全部科教快半年,英文教快一年。不過,香港好多小學都教快,所以冇分別。
SFA校長都話要happy school, 就唔好報SFA。