用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa面試
樓主: yan-323
go

sfa面試  

回覆樓主

功課可基本上自己完成,家長要幫忙多是温習。默書、測驗、考試其實多,呢點家長會比較辛苦,除非小朋友好自覺。

回覆樓主:

我女小四,
我要返工,
佢基本自己做到功課,
今年尤其明顯可以。

作為用家,我從不感到學校只重成績,反而好鼓勵學生參加課外活動。
困難的的是要教呀女安排時間溫習,
例如當評估遇上默書,交畫等如何安排。
SFA功課不算多,我女每天還有玩樂及睇課外書時間。

Wmacy89 發表於 17-10-12 14:42
請教學什麼樂器要四五千蚊?
2種樂器,單對單。非為升中,要有下課外活動/一技之長。
其實,唔覺學校有“書蟲”,好多人有幾種課外活動。

回覆樓主:

我小朋友讀小六,開心學卷幼稚園出身,入讀 SFA 五年多來,零補習,95%時間都可以晚飯前完成當日功課,930前上床訓教!讀呢間學校小朋友專注、坐得定+ 家長不以跟功課為苦,學術成績己有保証!

小朋友+家長唔係呢類型,慎入!

yuenkw 發表於 17-10-12 21:05
我小朋友讀小六,開心學卷幼稚園出身,入讀 SFA 五年多來,零補習,95%時間都可以晚飯前完成當日功課,930 ...
請問開心學券幼稚園如何通過SFA做卷面試

aprilapril123 發表於 17-10-12 22:01
請問開心學券幼稚園如何通過SFA做卷面試

中、英文伴讀!四則混算自己教!

基本上入讀小一前己能獨自處理簡單的加減乘除!

我也希望整個小學階段能保持零補習
明天測驗,未到九時已睡了
平時也是9:30前休息

mimi222shi 發表於 17-10-12 22:18
我也希望整個小學階段能保持零補習
明天測驗,未到九時已睡了
平時也是9:30前休息 ...

過去5年暑假買新書(更新Ipad)後,我哋都會同小朋友一起把各科目過一次,今年小朋友唔等埋我哋自己嚟,希望呢樣習慣可以成為佢自己的學習模式!

回覆樓主

我個仔話老師問佢如果媽媽帶你去玩你想去沙灘定廸士尼,你地有無類似問題

lolobbb 發表於 17-10-13 00:04
我個仔話老師問佢如果媽媽帶你去玩你想去沙灘定廸士尼,你地有無類似問題
...

我仔都係呢題

回覆 yuenkw 的帖子

Thanks

...

我都有

Wmacy89 發表於 17-10-12 13:09
同意你講法,唔buy就真係唔buy,我識的Sfa 用家真的唔少,有D真心話佢地係唔會公開講的,想比人圍摷咩!總 ...

on the other hand,幾位用家的cmt,wo a doubt是真心的分享,但和我身邊的例子有差異,一個平台提供正反的意見是好事

...
我女都有問哩條啊!

yuenkw 發表於 17-10-12 22:38

過去5年暑假買新書(更新Ipad)後,我哋都會同小朋友一起把各 ...
前輩,你和你的小朋友都是好榜樣!
我小朋友暫時沒有預習的習慣,有擔心預習完上堂玩野,平時好貪玩。

mimi222shi 發表於 17-10-13 08:26
前輩,你和你的小朋友都是好榜樣!
我小朋友暫時沒有預習的習慣,有擔心預習完上堂玩野,平時好貪玩。

各施各法而已!
初小時加入家長谷,d討論功課信息有時一日過200條,而家有時幾日都無人講野,原來班中小朋友們自己開了群组討論,而家佢做咩功課,我哋都唔知!

MrBeast 發表於 17-10-13 08:05
on the other hand,幾位用家的cmt,wo a doubt是真心的分享,但和我身邊的例子有差異,一個平台提供正反 ...
坦白講, 呢度應該唔太適合"死讀書"既人,

因為份卷總有些轉彎或較有深度的問題

之前另一個帖, 有前輩也曾指出份卷內容豐富, 所以做野要快手.

上堂老師講既野, 都會係考試內容(書本無), 所以我會俾小朋友早睡, 上堂要留心(不是吹水)
上堂佢聽唔明, 臨下課可以舉手問老師, 老師絕對歡迎.(小朋友都經常有問野)

以上幾點, 就大慨係學校對學術的要求

yuenkw 發表於 17-10-13 08:43
各施各法而已!
初小時加入家長谷,d討論功課信息有時一日過200條,而家有時幾日都無人講野,原來班中小朋 ...
呢度既學生多數比較好學.

記得小一時, 我小朋友同我講考英文當天, 幾位同學仔圍埋討論TENES, 好搞笑!

回覆 Dannemora 的帖子

我哋係在職父母,爸爸比較忙好多時週末也不能陪囝仔,媽媽放工也要兼顧妹妹所以放係囝仔嘅時間唔多。但囝仔響 SFA (P4) 還可以。功課方面如果仔唔 hea 做嘅話兩小時內可以完成。三測三考係比較辛苦但學校冇計平時分所以我覺得同好多有計平時分既學校嚟比係差唔多。
我覺得學校唔係太谷同深因為我比較過一些出面學校嘅試卷同課程。但 SFA 喺呢兩方面的確係水平比較高。不過如果學校唔係咁做我睇唔到有咩其他方法可以另一班唔想靠特異功能嘅學生們有如此好的派位。

不過有一點不能不說:學校 P3 開始強制用 iPad 是與時並進,但我囝仔自制能力比較差,如果好似我地咁夜晚回到家才能看著佢咁佢下午番到屋企時一定會濫用部 iPad。囝仔亦因此而上咗 P3 冇耐就有近視了。