用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa面試
樓主: yan-323
go

sfa面試  

msyoyolam 發表於 17-10-12 12:39
係三測三考,但每次範圍也小,不難溫,但因為考得密,變左要keep住溫習,但其實咁樣對小朋友仲好,唔會一 ...

其實範圍唔多都可以接受。
可唔可以講下每日功課量?

"SFA校長都話要happy school, 就唔好報SFA"
同意校長

小學Happy 開, 中學入到BAND 1A都未必跟得上
見好多名列前茅的小學生, 上到中學追到...

選校最重要都係睇家長期望和要求.

讀書係學生既責任,要求高/低又就睇家長期望

要交幾千元學費, 又唔係派位,家長大可考慮清楚.

mimi222shi 發表於 17-10-12 13:14
小學打好學術基礎係非常重要.
除左小一要適應三測三考外, 之後小朋友已習慣了定期考測.
你嘅回答比較中肯,其實唔揀Sfa並不代表就要去舒服和冇壓力的學校,其他學校當然也會有其他學校的壓力,但好似Sfa果種層壓式以深取勝的教法,我暫時未能接受,但咁係咪又代表其他學校不能打好基礎呢?我已講過基礎係咪要咁打真的見人見智,所以我也是了解完後決定放棄Sfa 個位,咁當然我也絕對相信有好多叻仔叻女能handle你地學校啦,小學一讀就6年,對我來説搵間適合仔女和同意學校理念才是比較重要!

mimi222shi 發表於 17-10-12 13:33
"SFA校長都話要happy school, 就唔好報SFA"
同意校長
家長對子女有期望和要求是應該的,但也要衡量自己小朋友是否能應付,如果乜都唔理就某某然入讀,到最後應付唔黎就真係如我朋友所説:有苦自己知!我只是好言相勸,並不是想挑是非,如有得罪請見諒!

我地之前放棄左多間有中學的小學, 主因都係間中學未係頂尖和不想搬.
同時覺得愛閱讀的小朋友成績應該唔會差.

我問過好多小朋友已升中的家長, 其實小學個底係非常重要, 因為中學課程真係好深而且多科.
(前輩家長話最多可以幫到小學, 中學有幾多個仲肯聽屋企講, 朋輩影響大好多)

以前仲係幼稚園家長時, 上黎BK睇, 已經俾好多人嚇話SFA超谷.
真係未讀都驚定先, 唔係講笑(情況同現在一樣)

入讀後,感覺係--學校對學術要求高, 小一至小三係輕鬆
高小要求再高一點(所有學校高小也會谷), 但如果成績好, 正常會選到心儀/頂尖中學.
付出既學費值唔值, 要睇家長衡量.

題外話, 我小朋友現學樂器, 學費已貴過小學學費, 所以, 有好多時啲錢唔係交學校學費, 就會去左補習費/興趣班.

選校最重要係認同學校理念, 再睇自己期望和要求.

Wmacy89 發表於 17-10-12 14:10
家長對子女有期望和要求是應該的,但也要衡量自己小朋友是否能應付,如果乜都唔理就某某然入讀,到最後應付 ...

我見你一有sfa 既post,就會入黎話sfa 點難頂難捱、你點唔認同呢間學校,但其實你又唔係用家喎,好奇怪點解你對呢間學校咁上心既?

msyoyolam 發表於 17-10-12 14:19
我見你一有sfa 既post,就會入黎話sfa 點難頂難捱、你點唔認同呢間學校,但其實你又唔係用家喎,好奇怪點解 ...
哈哈,觸動到你真的唔好意思,不過我唔明點解只是用家先比講呢?我只是將我所知的説出來而已,咁你覺得唔係可以澄清嘅係咪?用不著質問我嘅!

回覆樓主

請問多不多在職父母,因為只有放工/放假先隌到小朋友溫習,怕跟不上

Wmacy89 發表於 17-10-12 14:26
哈哈,觸動到你真的唔好意思,不過我唔明點解只是用家先比講呢?我只是將我所知的説出來而已,咁你覺得唔係 ...

我冇質問你呀,我只係好奇點解你咁「愛」sfa 啫,每個sfa post 都忍不住發表

Dannemora 發表於 17-10-12 14:31
請問多不多在職父母,因為只有放工/放假先隌到小朋友溫習,怕跟不上

其實真係某類小朋友先適合讀好似SF A呢啲學校,如果要父母係身邊先做功課嘅小朋友,坦白講,就真係唔適合

konew720 發表於 17-10-12 13:25
其實範圍唔多都可以接受。
可唔可以講下每日功課量?

功課真係唔多,放心

回覆樓主

明白,謝謝解答!
請問每日功課量如何?

msyoyolam 發表於 17-10-12 14:31
我冇質問你呀,我只係好奇點解你咁「愛」sfa 啫,每個sfa post 都忍不住發表
...
你想太多了,因為我曾經對此小學作過深入了解囉,「愛」過後發現大家一D都唔適合,就係咁簡單!

mimi222shi 發表於 17-10-12 14:16
我地之前放棄左多間有中學的小學, 主因都係間中學未係頂尖和不想搬.
同時覺得愛閱讀的小朋友成績應該唔會 ...
請教學什麼樂器要四五千蚊?

SFA應該係適合對學術要求較高的家長和學生.

適合與否, 睇家長要求和學生配合.

學校沒有精英班, 可以說是全校精英制.

如果無考測, 我可以肯定自己小朋友未必會溫習(睇書就有份, 當溫語文科)
如果好怕考測, 就請認真考慮.

mimi222shi 發表於 17-10-12 14:16
同時覺得愛閱讀的小朋友成績應該唔會 ...

想問下你平時見SFA既小朋友英文流唔流利?我好怕佢好似我咁寫同睇ok,但講就唔流利。

回覆 msyoyolam 的帖子

功課真係吾多?因為我去聽學校簡介會,副校長話校內做左家長問卷統計,約七-八成家長回覆小朋友每天用1-3小時做功課,3小時以上亦有一成,當時在坐的父母都好驚呀。

konew720 發表於 17-10-12 14:47
想問下你平時見SFA既小朋友英文流唔流利?我好怕佢好似我咁寫同睇ok,但講就唔流利。
...
大部份OK, 好多小朋友都係愛英文而選英小.
接放學時, 見到小一/二啲學生, 好鍾意拎住本厚厚既小說.

3小時, 可能係埋補習既功課

回覆樓主

我是用家,小朋友小四,功課真係大約一小時已ok