用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關過度活躍症
go

[過動] 有關過度活躍症 [複製鏈接]

仔10歲,係屋企完全唔聽話,叫沖涼叫幾個鐘,講明做好哂功課溫好書就可以玩,但偏偏唔做,到搞到好晏就會埋怨我唔比佢玩,食飯永遠坐唔定,一餐飯可以食一個鐘,中途又會走左去,好勞氣。完全唔受控。但佢係學校好乖,操行係A,老師會讚佢,其他家長見親我都會話個仔好乖好有禮貌,但事實根本唔係咁,係屋企駁咀,冇禮貌,我教佢教到心灰意冷,我懷疑佢過度活躍症,但點解佢係屋企同係學校或對其他人完全唔同?到底佢係咪有問題?駛唔駛睇醫生評估下?我有問過佢點解係出面咁乖,番到屋企咁曵,佢話唔想我冇面,到底出左咩問題?教佢教到我自己情緒失控,我應該點做?
   1    0    1    0

永不悔 發表於 17-10-7 00:41
仔10歲,係屋企完全唔聽話,叫沖涼叫幾個鐘,講明做好哂功課溫好書就可以玩,但偏偏唔做,到搞到好晏就會埋 ...

如果在校沒問題,即係佢其實可以控制到自己,又唔似ADHD。 因為確診是最少有兩個環境失控先算。會唔會蝦妳?

醒目開學勳章

唔覺你小朋友有此症,祗係唔聽你教。

能留心聽書嗎?你描述的行為跟小兒很相似,他操行A-, 最大問題是不能集中上堂聽書。我一直以為專注力不足過度活躍症的孩子一定是過度活躍的,原來ADHD有分專注力不足型和混合型,小兒是前者,接近十歲才確診。

Hopeful2010 發表於 17-10-9 10:57
能留心聽書嗎?你描述的行為跟小兒很相似,他操行A-, 最大問題是不能集中上堂聽書。我一直以為專注力不足過 ...

我仔係學校冇比老師投訴過佢上堂唔專心,所以應該冇呢個問題?你仔仔係屋企點架,可以交流下嗎?

tutik 發表於 17-10-8 01:59
如果在校沒問題,即係佢其實可以控制到自己,又唔似ADHD。 因為確診是最少有兩個環境失控先算。會唔會蝦妳 ...

我有時都覺得係蝦我,完全唔聽我講,我都唔知點做好

CALVEN 發表於 17-10-8 11:54
唔覺你小朋友有此症,祗係唔聽你教。

可能真係你咁講

永不悔 發表於 17-10-9 18:49
我仔係學校冇比老師投訴過佢上堂唔專心,所以應該冇呢個問題?你仔仔係屋企點架,可以交流下嗎?
...
吃飯須要一小時,經常離座,吃水果也是,早餐要協助他吃和換校服,否則趕不上校巴,做功課一定要有人在旁監督着,但仍然拖拖拉拉花很長時間才能完成。叫他洗澡、執房、做事情等,要5次以上才行動,還說我長氣,温習也不能長久,很快便說累。
未食藥前的他大概就是這㨾的。

能留心聽書嗎?你描述的行為跟小兒很相似,他操行A-, 最大問題是不能集中上堂聽書。我一直以為專注力不足過 ...

請問你仔仔在邊到睇醫生?醫生開左咩藥比佢食?食左係咪回復正常?要食幾耐先會好架?thanks!

永不悔 發表於 17-10-13 14:19
請問你仔仔在邊到睇醫生?醫生開左咩藥比佢食?食左係咪回復正常?要食幾耐先會好架?thanks!
...
在協康評估後去睇張漢奇醫生,現看政府醫生,食緊strattera。不會一下子變成完全無ADHD的特徵,進餐時間快了些,組織能力好了,有時間觀念,有計劃地做事,成績進步了,但是集中力仍然不能長久,以前上堂遊魂,根基打得不好,現在學習能力好了,要追落後,如數學、中文,要花上多些時間,可是長時間温習,他不能集中,遇困難也容易放棄。食藥令他慢慢地進步,大約食了半年有較明顯的進步,也要配合家庭的教導。醫生說他的進步情况是非常好了,因他沒有其他方面的問題,ADHD算是輕微的, 有可能到中三時再觀察是否可以停藥。

我仔都係十歲先check專注力不足,都係唔覺過動
只係上堂發夢,搞文具⋯
你小朋友要食藥?
我係協康check 完,原來仲要去睇精神科先可以傾食藥問題。

不過又聽人講而家AD/HD合一,沒有淨係專注不足呢樣嘢
‹ 上一主題|下一主題