用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔剛上中一,請教有關學業管教問題(update) ...
go

阿仔剛上中一,請教有關學業管教問題(update) [複製鏈接]

開學至今,默書評估不著緊,甚至o分亦試過,同佢傾過,他都承認自己懶惰,想我督促佢,想問下如果我繼續好似小學逢考試都陪温,陪讀,會否造成倚賴 ,上到高中他會否不懂發力,反而會負累了他呢?

上次綜合大家意見後, 我同跟他的溫習情況如下:

測驗, : 要他攞住個範圍來溫, 溫左就剔
考試 :  佢自己溫了

2 次都在全級15名內

YDLFATHER    發表於 18-2-23 13:03
   8    0    0    0

應該放手, 讓他自覺讀書

回覆樓主:

或上學期跟吓默書同quiz ,但下學期慢慢開始放手,始終都係剛升中,都要幫忙佢適應吓!

高小必須培養孩子自我管理習慣,若家長小學階段都 mon 住,升中突然放手孩子又怎會懂得自我管理?見你提及孩子默書評估都不著緊,一般係學習態度問題,既然孩子自我管理能力弱,建議家長要適量地收緊孩子自由度/玩樂時間,約法三章,對他才會有幫助。

多謝大家意見

回覆樓主:

亞仔想你督促佢,即係乖仔,建議同亞仔plan下time table,  從旁鼓勵及提醒,坊間的誘惑太多,個人建議中一上學期慢慢放手,不宜全部放手

回覆 chun媽 的帖子

多謝你提醒, 立即放手好似未係時候, 會逐步去放的, 謝謝你們

回覆樓主

我大仔今年中二,我升中一前已經同佢講咗唔會陪佢溫書,平時小測默書果d佢自己攪,考試前就叫佢寫個考試範圍出來,每科要溫咩,如工作紙,筆記,課文後練習等,然後幾日就提下佢溫,睇住個溫書進度,溫好邊樣就tick, 第一次都會抽少少問佢,問d重點,經過第一次考試,佢就知道溫書嘅方法,第二次就提番第一次錯嘅嘢,要注意咩嘢,第三次就真係無理啦,慢慢再放下放下手甘。

lojo11    發表於 17-10-16 08:22

以前日日陪太子讀書效果都麻麻地,而家放鬆曬凈係檢查每日做完功課未,到星期六安排一天時間陪佢梳理一下各科的知識,順便預習一下下星期要學的書,星期日就可以玩電腦,可能有D家長會覺得好松,不過都係因材施教,個仔系越逼越放棄的類型,我都唔想自己辛苦,大家都辛苦,希望11月第一次考試全科合格就好啦

回覆樓主:

我覺得上面家長都算進取,我小六下巳全放手。中一開始,幾時測,有咩功課,小朋友不講,我也不理。校曆表有考試時表及出通告,我叫他要温習。我小朋友不是太進取,目標合格。而且有些反叛自主性高,我越煩,他就反感,發脾氣。我諗教育方式是因人而,我想管也不到的。

回覆樓主

其實應該放喺小學版,太多家長初小唔放、高小又話要呈分;跟足六年、上到中學就唔理真係出事。
我一早放哂,只會喺考試時做人肉佈景版喺屋企行嚟行去,反而呈三後哦得佢最多,因為我唔想係完全心散,要保持一個正確嘅態度 (雖然最後都係散散地)

係好頭痛,我仔都係唔願溫...叫都叫到我自己煩曬

有無问过阿仔,点解要讀書?為边个而讀?我都好懶煮飯,曰曰塞个包俾你當一餐,甚至連包都唔記得買,ok嗎?

我仔中一, 都要篤佢坐低溫, 如果唔係佢當自己識晒... 中一課程我跟唔到, 主要比段時間佢叫佢自己打開書溫... 唔知方法work 唔work, quiz佢自己攪掂無問題, 黎緊UT要測完先知...

chol1mama 發表於 17-10-6 21:09
開學至今,默書評估不著緊,甚至o分亦試過,同佢傾過,他都承認自己懶惰,想我督促佢,想問下如果我繼續好 ...

小學也一樣?

skkeung 發表於 17-10-16 17:43
小學也一樣?

小學時功課求其d,高小知道要呈分,小測同默書都著緊,係殺到埋身先黎做嗰種人

Yanamami 發表於 17-10-16 01:25
有無问过阿仔,点解要讀書?為边个而讀?我都好懶煮飯,曰曰塞个包俾你當一餐,甚至連包都唔記得買,ok嗎? ...

道理係知既,但要做既時候就唔多願郁

lojo11 發表於 17-10-16 08:25
我仔中一, 都要篤佢坐低溫, 如果唔係佢當自己識晒... 中一課程我跟唔到, 主要比段時間佢叫佢自己打開書溫.. ...

默書同quiz 自己黎都好

chol1mama 發表於 17-10-16 18:03
小學時功課求其d,高小知道要呈分,小測同默書都著緊,係殺到埋身先黎做嗰種人
...

是責任感,成功感問題!

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題