用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 60週年
go

60週年

感覺今個學年學校將所有精力放响60週年事項,運動會、晚宴通通諗住cap水!一家3口食餐飯要成「皮」嘢!

回覆樓主

可以不參加和不捐錢的。

貢獻勳章

入得呢個大家庭,用到 cap水呢個字眼唔係咁好聽!學校又唔係逼你去食逼你捐,有錢出錢有力出力。我兩個乞兒仔夾埋讀咗12年,我一次飯局都無出席過。一來要錢,二來同其他家長唔熟。錢就更加唔駛講!我只係出力,有比賽咪跟隊尾去幫手看吓嘢,帶D仔去厠所囉,又或者幫手搬吓嘢又得。

唔捐錢無問題,唔比心機讀書唔乖就唔得啦!

hppa    發表於 17-11-27 11:35

回覆樓主:

運動會揾d教職員、學生、家長一切做個鑽石圖案又話要5舊或以上!本來諗住一、二百都算。仲有walkathon、musical...學校都好進取!有人話目標係二千萬!換操場塊地,冷氣,projectors要唔要兩千個呀!?

回覆樓主:

堂費加唔到就用60周年呢招?

貢獻勳章

回覆 munce 的帖子

都係歡樂滿東華嗰句: 多多益善,少少無拘,有錢出錢,有力出力!

學校將所有精力放响60週年事項——老師無教書咩?

Cap水——學校有人強迫你捐錢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都覺得呢個幾月一浪接一浪

多嘅就俾唔到喇,但睇住阿仔班房個自動休眠projector,真係想佢地得到合理嘅教學資源!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

在隔離版有資深會員講旺角男校有人捐8位數字入小一。

Sherry_mom 發表於 17-10-10 19:02
回覆 小曳人 的帖子

在隔離版有資深會員講旺角男校有人捐8位數字入小一。

聽得多拉。唔係八位數字都至少五位拉。

其實可以唔捐。
作為一份子,自己都希望出一份力。
但今年課程就好像好趕。

回覆樓主:

捐唔緊要,但唔應該強迫最少捐500或以上!
又係60周年關係,搞到下次考試要响聖誕前!今次都未測,已經趕緊教下次考的課程!

munce 發表於 17-10-14 10:23
捐唔緊要,但唔應該強迫最少捐500或以上!
又係60周年關係,搞到下次考試要响聖誕前!今次都未測,已經趕緊 ...

希望只係因為今年60週年先咁趕,唔好係長期轉style。

rai_fc 發表於 17-10-14 10:15
其實可以唔捐。
作為一份子,自己都希望出一份力。
但今年課程就好像好趕。

今年真係開turbo... 又早咗考試

醒目開學勳章 貢獻勳章

wskngai 發表於 17-10-15 02:23
希望只係因為今年60週年先咁趕,唔好係長期轉style。
聽講係因為60週年先改,好似話50週年嗰年都係12月考試
恐龍家

From a positive angle, can truely enjoy and no need to study in this Christmas holiday. Once in every 10th year!

mskay    發表於 18-2-27 23:38
hppa    發表於 17-11-27 11:37

rai_fc 發表於 17-10-16 14:55
From a positive angle, can truely enjoy and no need to study in this Christmas holiday. Once in ever ...

I personnally feel that exam after long holidays is not better than before it.  Kids may be somehow too relax during holidays and won't perform as good as being warmed up for whole semester.

hppa    發表於 17-11-27 11:37

學校將所有精力放响60週年事項,