用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教英文tense
樓主: little_kid
go

點教英文tense [複製鏈接]

回覆 little_kid 的帖子

之前我個分享有提過,可以參考一下

little_yolky 發表於 17-10-9 09:18
我今朝都鏟大女, 今日上數研, 份練習仲未做完, 要攞返學校做, 根本應該係上星期二至日做好既嘢嚟。攞返學校 ...
我有聽過有學生做唔哂數硏練習分享給校內班上同學

little_yolky 發表於 17-10-6 17:44
我細果隻小三, 做worksheet咁錯都會俾我拍枱鬧.............係咪我太惡死呢.............. ...
細想下閱讀派和聖言派有什麼共同點

little_kid 發表於 17-10-9 22:43
謝謝妳分享。 請問唔用文法書,建議什樣更有效學英文?

較生活化學習,把語文成為一樣生活中自然會用,會接觸到的「工具」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

HaYi 發表於 17-10-9 20:54
我又冇留意有細分哩2種.

Usage 是否考在文章內出現時應選用咩文法,  而文法就分門別類D, 例如 教preposit ...

一般坊間用書,同一出版社同一系列通常分開GRAMMAR 跟 USAGE。

USAGE 似係果D 無明顯規律既野,譬如點解叫一隻雞,唔係一個雞。

MrBeast 發表於 17-10-10 06:17
養不教, 父(母)之過。所以我好嚴格既。

little_yolky 發表於 17-10-10 10:40
養不教, 父(母)之過。所以我好嚴格既。
Sorry 你誤性未夠,還需好好修煉。
B曰:非禮勿打,非禮勿罵,非禮勿哦,非禮勿黑面,方為仁者,仁慈個仁

little_yolky    發表於 17-10-10 11:43

shadeslayer 發表於 17-10-10 07:54
較生活化學習,把語文成為一樣生活中自然會用,會接觸到的「工具」。

自己都少用,為有俾英語卡通片佢睇下。 但我懷疑佢唔係聽多,係睇畫面多。

retriever 發表於 17-10-10 08:08

一般坊間用書,同一出版社同一系列通常分開GRAMMAR 跟 U ...

我啲學校英文無買grammar 同 usage 書。 usage 以worksheet 形式派。

little_kid 發表於 17-10-10 12:04
自己都少用,為有俾英語卡通片佢睇下。 但我懷疑佢唔係聽多,係睇畫面多。
...

唔使理佢聽唔聽。亦要提高佢看故事書的興趣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-10 06:17
我覺得嗰2位個性真係幾相似,如果唔係想法有啲相反,我會以為佢哋係同1個人(除非24個比利又出現)

shadeslayer 發表於 17-10-10 12:59
唔使理佢聽唔聽。亦要提高佢看故事書的興趣。

謝謝妳意見。 我會鼓勵佢睇多啲英文書。

樓主,你細路無問題,系而家D學校同老師有問題。
以前講過,人腦的發育系跟年歲有關的。一個人的推理能力系九歲后才開始成熟。文法練習系推理的一種,初小學生唔識系好正常。根本初小就唔應該教文法。

多D睇英文書,細路就自自然然識用正確的文法。佢地唔知點解釋,但系就會知點用。

到高小時,推理能力發展成熟,做文法練習就無問題。

MrBeast 發表於 17-10-10 06:14
我有聽過有學生做唔哂數硏練習分享給校內班上同學

我女兒也有分到好心同學的操卷班試題

真係唔知點解我仔睇好多英文書,又已經9歲,真係一些文法都無。成日都 on the playground, he like ,she like, Does she likes ...不過我亦冇咩失望...呢些咁低層次嘅嘢遲早會熟。 我好讚成閱讀嘅,係一個良好嘗好,但唔會成日將佢跟學業掛鉤。

simonwan 發表於 17-10-10 23:23
樓主,你細路無問題,系而家D學校同老師有問題。
以前講過,人腦的發育系跟年歲有關的。一個人的推理能力系 ...

無諗過原因同推理能力有關。 聽完你講我又安心啲。 能力未到為有死背, 終於了應付考試呢。 不過唔太push佢。

Olympian 發表於 17-10-11 08:48
真係唔知點解我仔睇好多英文書,又已經9歲,真係一些文法都無。成日都 on the playground, he like ,she li ...

我果個又係咁架 does she likes, she like,he like.
問返佢知唔知點解錯, 佢又答到he,she ,it verb 要加s. 問題用does verb 唔洗加s.

Olympian 發表於 17-10-11 08:48
真係唔知點解我仔睇好多英文書,又已經9歲,真係一些文法都無。成日都 on the playground, he like ,she li ...

九歲系推理能力開始成熟,再等一兩年啦!

little_kid 發表於 17-10-9 22:43
謝謝妳分享。 請問唔用文法書,建議什樣更有效學英文?

K3 買了Legend of Grammar Land, 大女便開始自動學小學所有grammar, 小二便完全掌握所有小學的grammar。小三插入地區神校,老師也說她英文特別強

反而spelling 同中文要加強。
‹ 上一主題|下一主題