用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教英文tense
樓主: little_kid
go

點教英文tense [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-6 12:38
我個衰仔,平時做grammar功課、練習,成日唔小心,見到he/she/it唔記得加s,見到個名詞有s都用is。嗰日我去 ...
原來細果個都咁甩頭?

IloveJJ 發表於 17-10-6 14:38
唔係,係大仔
五年班就梗係唔會咁錯啦, 再咁錯頭都扭甩佢。

IloveJJ 發表於 17-10-6 17:41
咁佢一早就無頭了!
我細果隻小三, 做worksheet咁錯都會俾我拍枱鬧.............係咪我太惡死呢..............

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 12:55
回覆 retriever 的帖子

個個家長都會叫仔女 Double Check,但係有一半係做唔到 ,我都係其中一個 ...

請教下(其實之面有問),TENSE 可否當USAGE 咁教/學?

IloveJJ 發表於 17-10-6 19:22
我都覺得自己可能太鬆懈,攪到佢哋唔夠警惕,今日先鏟大仔。
我今朝都鏟大女, 今日上數研, 份練習仲未做完, 要攞返學校做, 根本應該係上星期二至日做好既嘢嚟。攞返學校做, 即係原本响學校做既嘢做唔到啦。

IloveJJ 發表於 17-10-9 09:56
大女好少咁架喎!
所以咪要俾人鏟囉。

我唔知咩為之 usage,不過如果 usage 裡面係包括文法的話,那就是了。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 15:05

我唔知咩為之 usage,不過如果 usage 裡面係包括文法的話,那就是了。 ...

眼見坊間既書, 分開GRAMMAR 同 USAGE.

USAGE 既書又有講TENSE (當然也有包含 PREPOSITION 果D).

其實佢地點解會咁分. 是否慣常學習方法不同?

我覺得都一樣,咪又係練習
不過有機會係名唔同,導致家長以為兩樣野有分別,買曬兩本。不過都有機會係 Usage 裡面包括 Open Cloze 等,考埋 Vocab。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:09

我覺得都一樣,咪又係練習

唔係講練習喎...

書呀...

有不少出版社出書, 同一系列都分GRAMMAR 同USAGE.

好似, PRACTICAL ENGLISH GRAMMAR, PRACTICAL ENGLISH USAGE....

頭先睇左 Ebook Practical English Usage,應該係方法唔同。
Grammar 應該係大課題咁學,例如 Prepositions 會一次過教 in on at 等,Practical English Usage 應該係小課題咁學,第一章講 in 點用,第二章講 on 點用...

retriever    發表於 17-10-9 16:44

我又冇留意有細分哩2種.

Usage 是否考在文章內出現時應選用咩文法,  而文法就分門別類D, 例如 教preposition 時做preposition?  

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:33

頭先睇左 Ebook Practical English Usage,應該係方法唔同。

唔記得係小三左右,上女兒英文課觀課,一來老師叫小朋友拿起課本,揭去第X頁, Phrasal Verbs:

Look for
Bring up
.....
.....

一齊讀。。。。

大人都悶出個鳥來。

死古古跟文法書學,重要分 Grammar / usage 好難學得高水平英語,最後大家都費勁學英語,大部分到頭來只係普普通通。

香港英語資源豐富,根本不應該原用一百幾十年用落,純粹以「第二語言方式」學英語。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我依家睇緊呢 d 書去研究文法,我覺得幾好睇,有深度,不過當然唔係普通出面書局會買到果 d。
當然我唔建議主力用 Usage/Grammar 書去學,不過如果碰上考試測驗,想快 d 溫書練熟的話,呢類書不妨一讀。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 21:17

我依家睇緊呢 d 書去研究文法,我覺得幾好睇,有深度,不過當然唔係普通出面書局 ...

中學或大學讀 linguistics 反而要鑽研文法書,小學無理由咁悶死人的方式為主打。

如果英文根基好,考試測驗是食菜。唔理真正實力,一分不能少則另計。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 21:17

我依家睇緊呢 d 書去研究文法,我覺得幾好睇,有深度,不過當然唔係普通出面書局 ...

謝謝妳分享。 請問唔用文法書,建議什樣更有效學英文?
‹ 上一主題|下一主題