用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教英文tense
go

點教英文tense

教我小朋友simple present tense, 理論佢記得,verb幾時加s,幾時唔使加佢講到。但一做練習或作又就失憶咁,永遠錯。衆數加s又係講就識,寫就唔識。己經做咗十幾個練習都係咁。應該點教?

小朋友升小一/小二?男仔/女仔(雖然性別冇咩大分別)?

每次做練習,現叫佢搵出名詞(They、The children、He),Highlight d 字,然後係隻字上面寫低係單數定眾數。

有 d 細路貪快/唔太願意做,會求其快快寫完就算,好少小朋友可以又快又準。我教小朋友文法練習做錯的話,有時候會罰抄、罰冇 break,佢地父母會實行罰零用錢同埋罰鐘(每個 careless 扣 10 分鐘休息、玩耍時間)。

我都有個升小三嘅學生係咁。學校已經教快一年英文,按道理 Present Tense 唔應該錯,但係佢都係仲大頭蝦,錯漏百出。我唯有一題一題「督」,叫佢每題都讀出聲,圈起名詞,要講係第幾人稱(1st、2nd、3rd)、單數眾數(Singular、Plural),講答案(sits、eat...),現可以寫。練左成一個月(一星期兩堂),佢現先減少出錯,可以獨立做一版練習而又可以命中 80% 以上。

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 02:49

每次做練習,現叫佢搵出名詞(They、The childr ...

小1教present tense,  present continuous tense 測驗會兩樣嘢溝埋, 第一樣嘢教佢看清楚題目, 第二樣嘢要心裹念口訣, 例如verb +s / to be + ing , 跟住先再開始做, 最後double check, 佢照足曬做錯過機會都少, 不過呢個方法就要不斷提佢要好多好多好多好多次

我教小朋友揾出提示時間性的keywords,例如 now, yesterday, next week, last month ,和整篇文所交代的時間,決定係乜tense

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 02:49

每次做練習,現叫佢搵出名詞(They、The childr ...

小三喇。小二教到小三,教到口水乾。考試考過,考tense 呢部分幾乎全錯。問返佢考試知唔知點解錯,佢又講到。即幾時verb+s (he,she,it  ) , 幾時唔加s。單數,衆數,衆數加s。
但再做練習又錯。我真唔知點教。

little_kid 發表於 17-10-6 09:14
小三喇。小二教到小三,教到口水乾。考試考過,考tense 呢部分幾乎全錯。問返佢考試知唔知點解錯,佢又講 ...
就好似一年班時,full stop之後唔記得轉大階咁囉。

miujoey 發表於 17-10-6 08:28
小1教present tense,  present continuous tense 測驗會兩樣嘢溝埋, 第一樣嘢教佢看清楚題目, 第二樣嘢 ...

對。兩樣一齊教。佢口訣識背,淨做simple present tense exercise 做到,淨做verb+s exercise 又做到。但一段要填窿窿,找句子找錯處就唔識。

所以小一開始學tense,就教小朋友第一樣野系睇時間性,第二先教睇subject,等佢清楚知道點解系simple present tense,唔系因為呢課教呢樣,所以題題都系simple present tense

每教一個新的tense,就拿出已學的比較下,點解呢個係simple present, 果個系present continuous,再睇subject

這樣升上去,教多幾種tense都會清晰好多

Olympian 發表於 17-10-6 09:19
就好似一年班時,full stop之後唔記得轉大階咁囉。

小三仍有呢個問題

little_kid 發表於 17-10-6 09:44
小三仍有呢個問題
我個都小三。情況和你差不多啦!仲經常唔記得寫full stop。唔緊要啦,又唔係唔識
Ruby 個方法幾好。可能真係要罰錢先記得...真陰公...

miujoey 發表於 17-10-6 08:28
小1教present tense,  present continuous tense 測驗會兩樣嘢溝埋, 第一樣嘢教佢看清楚題目, 第二樣嘢 ...

我諗DOUBLE CHECK 最重要。

其實可唔可以當 USAGE 咁學?

retriever 發表於 17-10-6 09:59
我諗DOUBLE CHECK 最重要。
有D小朋友真係double check都無用, 對眼好似落咗filter咁, 乜都睇唔到。

我個前幾日嬲到我話check唔到個錯, 要抄100次, 就馬上搵到出嚟了。

回覆樓主:

經過,人比人比XX,可能小朋友未到位,學校教淺考深,有錯正常,罰及抄雖然有效但影響感情,潻加壓力,大—點自然懂(又講廢話)

little_yolky 發表於 17-10-6 11:57
有D小朋友真係double check都無用, 對眼好似落咗filter咁, 乜都睇唔到。

我個前幾日嬲到我話check唔 ...

filter  非常貼切

LeeCC 發表於 17-10-6 09:38
所以小一開始學tense,就教小朋友第一樣野系睇時間性,第二先教睇subject,等佢清楚知道點解系simple prese ...

我就係唔知咩原因,佢好似唔識運用。教了呢頁,講到口訣,以為佢明喇。到下一頁做練習,佢好像似完全無學過,又係唔識咁。
佢好似唔識運用咁, 做新一頁練習,又錯,又要由頭講一次用法。重重覆覆都係咁。試過叫佢每日作句子俾我睇。次次都錯同樣D既D野,嘔血!

回覆 little_kid 的帖子

我明啊!我果個學生都教到嘔血 。佢好聽話,唔係懶/游雲,冇唔聽話,但係就講完又錯,我唯有一題題「督」住佢,叫佢 highlight d 字眼,講畀我聽個答案。佢錯得多我就話隻 angry pig 係張紙到/罰冇 break(通常佢每做一版我都「放監」2 分鐘畀佢地癲下)。一有罰,就醒目 d,雖然都係有錯,不過少好多,冇咁激氣。

回覆 retriever 的帖子

個個家長都會叫仔女 Double Check,但係有一半係做唔到 ,我都係其中一個,隻眼落左 filter 咁咩都睇你唔到,充分體會到「旁觀者清,當局者迷」。
我都係同家長合作,小朋友考試錯一個 careless,罰零用錢/扣娛樂時間,通常都會醒定,因為呢 d 懲罰食到入肉,知痛。平日鬧完,最多都係鬧一個星期,之後就冇事發生。罰錢最有效,因為真係唔見左錢,會肉赤。

IloveJJ 發表於 17-10-6 12:38
我個衰仔,平時做grammar功課、練習,成日唔小心,見到he/she/it唔記得加s,見到個名詞有s都用is。嗰日我去 ...

佢見到前面有some 字,後面pen無加s.佢話以為同water 一樣。乜嘢數到乜嘢數唔到都分辨唔到!

little_yolky    發表於 17-10-6 13:52