用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: aaqq_mom
go

Deleted   [複製鏈接]

siden 發表於 17-10-17 10:14
GH夠話全額開放,咪又係收6成幾自己小學。

如果街外人真信全額開放就太天真。
對街外人嚟講係好消息, 對小學部嚟講係絕對傷心既消息

即使實際上有 "暗盤位" 留俾小學, 但亦因為呢個消息, 可能會多咗街外叻人申請, 最後雖然仍會收番一部份小學部既學生, 但可能比例只會越來越低.

相比之下, DGS減少中一收街外人, 更加突顯佢地對自己小學部學生既關顧
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-10-17 10:19
其實HY的DSE成績都好亮麗,點解要行呢一步?
聖公會將旗下名校轉直資都唔係第一次, 相信亦唔會係最後一次.

早兩年聖提女子轉直資被否決, 但相信遲早會再提出.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 17-10-17 10:14
GH夠話全額開放,咪又係收6成幾自己小學。

如果街外人真信全額開放就太天真。
GH有啲唔同,小學部收生自己揀,來源可自己控制。加上係私校,喜歡點教都得
協小玩大抽獎,學生來自五湖四海,學校冇得揀。津貼小學,谷極有個譜,要緊跟指引

hkpapa852 發表於 17-10-17 10:26
聖公會將旗下名校轉直資都唔係第一次, 相信亦唔會係最後一次.

早兩年聖提女子轉直資被否決, 但相信遲早會 ...

果啲old gals食慣free lunch
而家競爭咁大
會咁易俾佢過嘛?

三間都唔.
如果以學術為先,協恩第一間out,第二天神(出名辛苦過頭,所以ST.Mary 合理D

回覆 Felix223 的帖子

她要更亮麗!比美DGS

hkpapa852 發表於 17-10-17 10:23
對街外人嚟講係好消息, 對小學部嚟講係絕對傷心既消息

即使實際上有 "暗盤位" 留俾小學, 但亦因為呢個消息 ...

這方面要讚下DGS

bettyay 發表於 17-10-17 16:16
回覆 Felix223 的帖子

她要更亮麗!比美DGS
DGS既強, 其實大部份源自DGJS既學生

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:44
青訓未能如意...外援是常識吧 ~~~

mcl203 發表於 17-10-17 17:54
青訓未能如意...外援是常識吧 ~~~

當初唔係中小學一齊轉,可能已暗示咗D嘢

mother904    發表於 17-10-18 08:33

hkpapa852 發表於 17-10-17 18:05
當初唔係中小學一齊轉,可能已暗示咗D嘢

始終方向要學體藝三線發展,力求係武林爭先,難免會出現顧此失彼~

有數據?

Dgs上到中學都換左唔少畫啦,聽聞只有一半是小一上的(未經証實),我識有D中文都吔吔烏的ABC家庭都入左去讀,我問佢點追中文,佢話都預左讀幾年去國際學校。我懷疑當初收佢是為了「替學校提供英文話境」。(純粹自己推測,不喜勿插)

964000 發表於 17-10-17 19:47
Dgs上到中學都換左唔少畫啦,聽聞只有一半是小一上的(未經証實),我識有D中文都吔吔烏的ABC家庭都入左去 ...

DGS果D唔算換畫,升中以前係有一半額收外來生,上年開始得番~25%,DGS 普遍現象係JS生較強~~~

964000 發表於 17-10-17 19:47
Dgs上到中學都換左唔少畫啦,聽聞只有一半是小一上的(未經証實),我識有D中文都吔吔烏的ABC家庭都入左去 ...
咁啱和朋友講起另一位不太相熟的朋友,剛由dgj 轉去is,聽落入面競爭很大(叻女太多?),seemed to me G stands for gladiators
另一邊廂,一fd 呈一不錯,又心郁郁想考dg,話至少都見識下,正所謂有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

mcl203 發表於 17-10-17 21:11
DGS果D唔算換畫,升中以前係有一半額收外來生,上年開始得番~25%,DGS 普遍現象係JS生較強~~~
...

我意思是由小一至小六中途往往有不少人走,每年再吸引到一些精英插入,到小六已換了一些血。不是很多學校可以吸引到精英插班,數來數去可能六七間十間以內,總之就是,愈強愈強。

964000 發表於 17-10-17 21:53
我意思是由小一至小六中途往往有不少人走,每年再吸引到一些精英插入,到小六已換了一些血。不是很多學校 ...
咁SPCC都如是係咁既現象...尤其是現行咁多家長愛為子女插班~~~

mcl203 發表於 17-10-17 21:58
咁SPCC都如是係咁既現象...尤其是現行咁多家長愛為子女插班~~~

是的,而家D人真係唔插唔安樂

mcl203 發表於 17-10-17 21:11
...

‹ 上一主題|下一主題