用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: aaqq_mom
go

Deleted   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:32
其實幾間都係水平相當高既學校, 攞成績嚟比較意義不太大.... 因為前人成績好唔代表你小朋友入到去自動會有 ...

這幾間也是津校,相信入讀學生的水平也是參差,但Dse成績也能維持band 1水平,學校的教學方法也應有效吧!

aaqq_mom 發表於 17-10-6 10:41
朋友是讀有中小學的私幼
有中小學既私幼, 除咗聖心同St Paul Convent之外, 其餘培正, 民生, 聖嘉勒, 德望甚至坑真, 如果留咗位, 係無得參加大抽獎..... 否則佢係小學部既學位會被取消......

但聖心同St Paul Convent應該未出結果......

除非..... 九真我唔知佢出咗結果未, 亦唔知佢留咗位有冇得再繼續抽獎, 不過九真既水平, 同SRL, HF.... 仲差一截.....

如果係培道...... 更加唔好講了, 連九真都未能追上

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:39
係呢個時候已有offer既私校, 應該無乜邊間水平好得過SRL, SPCPS, HFPS ....... ??
...

SPC?

回覆樓主

SPC已經出結果

siden 發表於 17-10-6 10:49
SPC已經出結果
原來SPC出咗啦.....

如果係呢間, 基本上除咗MCS, St Mary, 天神, 或者計埋MPS, 其餘都唔值得考慮啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aaqq_mom 發表於 17-10-6 09:34
跨區位是否指甲一的位呢?甲一的數量是否總學位的5%呢?
我唔知有冇用錯跨區位呢個term,35網一直只有7間學校大抽獎,但呢二年都加埋31網三間學校,呢D借位代表會一齊大抽獎的人數多咗,機會自然少咗。以去年為例,印象中由三百幾人增至近五百人。

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:52

如果係呢間, 基本上除咗MCS, St Mary, 天神, 或者計埋MPS, 其餘都唔值得考慮啦!

Agree

aaqq_mom 發表於 17-10-6 10:42
這幾間也是津校,相信入讀學生的水平也是參差,但Dse成績也能維持band 1水平,學校的教學方法也應有效吧!
...
別期望香港的學校的教學方法有效, 終究你會失望

button822 發表於 17-10-5 22:42
以往是規定八成幾上中學,我覺得唔會有五成,如果有根本唔需要脫龍或乾脆把小學轉埋直資,目的就是要盡收外 ...
識人幾年前讀到頂唔住, 情緒有問題。嚇到父母中途幫佢轉去咗外國升學。雖然可能只係個別例子, 但hy已俾我一種好谷嘅印象。如果宜家因為斷龍而更谷,就真係不敢想像

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:39
係呢個時候已有offer既私校, 應該無乜邊間水平好得過SRL, SPCPS, HFPS ....... ??
...

我估係GH或SPC

pekovian 發表於 17-10-6 11:40

我估係GH或SPC

GH can’t draw lots

Those obtained result now must be GHK students

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:52

朋友明白了! 再次多謝各位寶貴的意見!

iamverysleepy 發表於 17-10-5 21:14
協恩是津校,與協幼無關。
你又知唔知協小生既妹妹大多數入協幼既原因係咩? 因為可以幫協幼推高入協小的百份比...

如果有家姐讀協小,協中....協幼必收

hugub 發表於 17-10-6 12:10
如果有家姐讀協小,協中....協幼必收
因為家姐只要係細妹小中自行時仲未中畢業, 細妹就有30分, 可以話必入小學

hugub 發表於 17-10-6 12:08
你又知唔知協小生既妹妹大多數入協幼既原因係咩? 因為可以幫協幼推高入協小的百份比... ...

原來如此,謝謝賜教

回覆樓主:

天神得兩班點入...難過中六合彩咁

Soyi67 發表於 17-10-6 14:33
天神得兩班點入...難過中六合彩咁
3班

doggy2013 發表於 17-10-6 14:59
3班

Thz

ainnai 發表於 17-10-6 08:50
九龍:天神,st mary, 2間聖家,st rose,協恩?
hk: marymount, st paul cat, st francis
有無漏?

九龍:天神,st mary, 2間聖家,st rose,協恩?
hk: marymount, st paul cat, st francis
有無漏?

九龍嗰兩間聖家同st rosa 同天神,st Mary, 協恩唔同級啊!
‹ 上一主題|下一主題