用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted   [複製鏈接]

Deleted
   9    0    1    0

真心,三間都不容易!應該計算好,如果抽不中乙一,哪一區乙二還有止蝕又不錯的學校。

回覆樓主:

邊有人真係知果年邊間機會大, 選鍾意的抽啦.

回覆樓主

3間都不容易,34網入唔到協恩仲有機會跌去黃大仙、35網入唔到天神應該去果欄,自己考慮一下風險。

三間一樣難。

不過留意返天神同協恩個校網,如果入唔到,會有機會跌入咩學校。35 網學校選擇少,入唔到的話就好大機會入黃埔花園裡面果 4 間。

aaqq_mom 發表於 17-10-5 17:51
幫朋友問,她計劃搬屋參加統一派位...

請問統一派位,天神 vs st Mary vs 協恩,邊間比較易中乙一?

無論小學網定升中保障,協恩都無需考慮。

另外兩間既小學網,結果最差一樣係去果欄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-5 19:53
無論小學網定升中保障,協恩都無需考慮。

另外兩間既小學網,結果最差一樣係去果欄

她有私校backup,但會試搬屋抽有band 1 中學的學校,如乙一不中便讀私校。她想知三間比較,哪一間抽中的機會較高?

回覆樓主:

協恩最易,因為協恩冇結龍中學。

1998Ruby1998 發表於 17-10-5 19:37
三間一樣難。

不過留意返天神同協恩個校網,如果入唔到,會有機會跌入咩學校。35 網學校選擇少,入唔到的 ...

黃埔花園嗰4間,除葛小,另外3間揀乙二都已入唔到了。

coolbabexx15 發表於 17-10-5 20:51
3間都好難
不過協恩應該最難, 因為有幼稚園

協恩是津校,與協幼無關。

回覆 coolbabexx15 的帖子

協恩幼同協恩小沒有關聯,所以論抽獎機會,三家一樣難。

回覆樓主

三間都唔易

正確係三間都難抽

既然已有私校backup唔使驚乙2去咗邊

揀間最鐘意架la

siden 發表於 17-10-5 21:29
三間都唔易

正確係三間都難抽

請問嚟緊協恩中學收協恩小學的percentage 會少於50%嗎?

aaqq_mom 發表於 17-10-5 21:39
請問嚟緊協恩中學收協恩小學的percentage 會少於50%嗎?

冇idea

人人估唔同figure,只有校方或有內幕消息嘅人先知

我自己估頭一兩年5至7成

長遠5-6成

已有私校backup,情況又唔同
如果以有結龍中學為大前提,協恩第一間out,Mary vs 天神,我揀Mary,因為抽獎位多d

siden 發表於 17-10-5 21:46
冇idea

人人估唔同figure,只有校方或有內幕消息嘅人先知

用直屬中學模式都可以只收6成,一個自行位都唔放俾小學部。可能,第一年無擔保年已係60%或以下了~~~

mcl203 發表於 17-10-5 22:02
用直屬中學模式都可以只收6成,一個自行位都唔放俾小學部。可能,第一年無擔保年已係60%或以下了~~~
...

我估啱唔啱

遅早都會知,等多幾個月

回覆樓主

以往是規定八成幾上中學,我覺得唔會有五成,如果有根本唔需要脫龍或乾脆把小學轉埋直資,目的就是要盡收外校生以提高收生質素。如果當日小學冇轉埋直資,有可能就是協小上的都唔夠外校生勁,我聽現在協小超谷,原因大家都明白的。

pekovian 發表於 17-10-5 21:57
已有私校backup,情況又唔同
如果以有結龍中學為大前提,協恩第一間out,Mary vs 天神,我揀Mary,因為抽獎 ...
完全贊同!因為已經有私校back up, 比我一定抽St Mary, 第一間一定out 左協恩,冇得結龍升中,已失優勢。 餘下的St Mary vs 天神,我會選St Mary, 雖然大家也可以100% 直上中學,但是St Mary 的校園比天神大、又比天神少D功課、冇天神咁谷。
‹ 上一主題|下一主題