用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 小朋友喜愛學校嗎?上學開心嗎?
go

小朋友喜愛學校嗎?上學開心嗎? [複製鏈接]

小朋友享受學校生活嗎?開心嗎?老師有愛心嗎?小朋友歸屬感強嗎?先感謝家長用心分享
   2    0    0    0

MPS 賣點應該唔係老師有冇愛心, 我小朋友係開心既, 因為mps 本身唔多功課, 學校不是谷小朋友既類型, 佢地都叫多活動, 鼓勵小朋友唔同方面發展, 全年3個test, 1星期先1次默書, 所以我小朋友唔辛苦, 成績唔係叫好, 但係學校冇比壓力, 所以我都好滿意

而家要搵間唔係著重谷學術既學校好難, mps是沙漠中的甘泉, 我女小3, 希望佢去到4-6年級學校既方針唔會改變啦!

porporchi 發表於 17-10-10 10:24
MPS 賣點應該唔係老師有冇愛心, 我小朋友係開心既, 因為mps 本身唔多功課, 學校不是谷小朋友既類型, 佢地都 ...

porporchi 發表於 17-10-10 10:24
MPS 賣點應該唔係老師有冇愛心, 我小朋友係開心既, 因為mps 本身唔多功課, 學校不是谷小朋友既類型, 佢地都 ...

如果小學只有6-7成上學,學校唔谷,家長都會自動谷吧?

回覆樓主

A- 學校谷, 家長谷
B- 學校唔谷,家長谷
C- 學校家長都唔谷

除非你含住金鎖匙出世,如果你揀C, 將來出到職場及社會被人谷,但又唔習慣,到時仲辛苦!

蝦米豬 發表於 17-11-12 15:08
如果小學只有6-7成上學,學校唔谷,家長都會自動谷吧?

Deleted

回覆 蝦米豬 的帖子

唔一定谷先讀到書,學校就係有方法令小朋友不知不覺中學到,好神奇每次到校,校長/副校都叫我們唔好幫小朋友安排密密麻麻既生活,注重各方面發展
雖唔麻木去谷小朋友,但係好著重培養小朋友既責任心,感恩,同埋創意,學校呢方面做得好多,做得好好
我女真係無補習,每日無上功課班,自己做功課

我女小三, 我發覺mps真係唔谷, 1學年3次test而已, dictation 只係1星期1次, 今星期english, 下星期就中文, 冇咩抄寫功課, 中文只係一課抄下生字幾隻, 小一小二功課一d 都唔多, 不過我女小三開始多功課

我想講, mps 唔谷係因為佢地唔會用編班, 同埋名次去比家長同學生睇, test papers 一d 都唔深, 有時我都懷疑點解mps 既paper 仲比出面d 學校淺, 但係我就係鍾意呢樣, 令到小朋友都唔會咁大錯敗, 家長同小朋友都開心
‹ 上一主題|下一主題