用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會呂明才紀念小學 11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?
樓主: 牛奶朱古力
go

11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-7 10:55
一次過回覆兩位:
第一,真係無乜人打算俾學費,成績中等既,固然打算大抽獎(俾錢入SPC,港同,寧願抽KC)
第 ...

成績好 同 一心入KC,只可以講係一廂情願, 現實會出現有幸有不幸, 係有機會有家長求穩陣既,除非唔係~

王家爸爸 發表於 17-10-7 10:33
中西區一心諗住入QC,其實好危險,一個唔好彩,除時變咗去SLS。
QC係如果一心報官津,係全港(不計聯繫)既男仔目標,一心入好冒險。

IloveJJ 發表於 17-10-7 11:00
B1頭的男生,KC實收,不會B1位不足。只是B1中至尾的,才有你講的不足位問題,但SPC又不會收B1尾。所以不存 ...

Spc 唔係咁收架,書呆子佢地唔buy, 喜歡全面d,佢地有自己指標,反而扣門時真係盡收band 1 中生,佢地自己勁果批都去咗KC , SPCC..

artroboy 發表於 17-10-7 10:59
Peter.
中西區男仔好易計,星級學校少。間間小學都係以入KC計band1生比例,b中至尾唔諗KC都數考直資or 預入 ...

可以估吓,條直資保險線如何發揮作用,註冊直資後不可能派位,只可以依靠叩門,但最終入直資量少,只可用大部分叩門成功,叩門成功學校係?又若明知本區B1位不足,正常會自行都搏吓他區位,除非唔搏,一搏就會有自行被取錄既機會,又有機會無左KC,以上,除非唔係,和我靠估既~

artroboy 發表於 17-10-7 11:04
QC係如果一心報官津,係全港(不計聯繫)既男仔目標,一心入好冒險。

我估佢寫錯,係指KC ~

另外,成績標青但面試失守亦要考慮。

B1頭的男生,KC實收,不會B1位不足。只是B1中至尾的,才有你講的不足位問題,但SPC又不會收B1尾。所以不存 ...

統一階段,B1生都有優先抽籤權,遊戲規則~

artroboy    發表於 17-10-7 11:18

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-10-6 10:31
唔係架,因為如果你自己讀緊,想睇下自己係咪B1,你只計真B1數去估(例如40%)。嗰啲B2好彩入B1(例如0%)既人 ...
我明,但呢個主題係問升中好唔好,唔係問b1率高唔高,所以我會睇升上去嘅中學嘅成績決定

醒目開學勳章

mcl203 發表於 17-10-6 11:29
睇DSE成績去推斷S1學生入學組別,根本係兩回事~
唔知阿媽係女人

mcl203 發表於 17-10-7 11:17
統一階段,B1生都有優先抽籤權,遊戲規則~

所以spc 收到一批扣門band 1頭至中,KC 扣門亦不易入的(大抽獎有band 1尾成績平平照入到),11網唔當寶,大把其他區勁人當寶。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 17-10-7 01:06
仲有一D比較受歡迎既誇區BPS...QC....都無學生派入...港島直資如中基都係一位...港同亦無
似乎學術水平認 ...
希望網友唔好介意,識個peter仔家長話唔會諗住自行或考直資,因為學校主力谷成績,啲學生唔太識present自己,所以都係諗住搏大抽獎多

artroboy 發表於 17-10-7 11:19
所以spc 收到一批扣門band 1頭至中,KC 扣門亦不易入的(大抽獎有band 1尾成績平平照入到),11網唔當寶, ...

其實,我係回網友B1頭必收既定律,就算係自行B1頭必收定規,都有機會係美好既假設~

又自行統一唔成功,去叩直資又獲取錄,可以參考下兩校升中去向表去引證下~

SingMom    發表於 17-10-8 21:28

mcl203 發表於 17-10-7 11:26
其實,我係回網友B1頭必收既定律,就算係自行B1頭必收定規,都有機會係美好既假設~

又自行統一唔成功, ...
唔⋯⋯可以參考

bobbob 發表於 17-10-7 11:24
希望網友唔好介意,識個peter仔家長話唔會諗住自行或考直資,因為學校主力谷成績,啲學生唔太識present自己 ...

你都講左可能既原因,識位朋友,而該朋友已具代表性,面試表現未能掌握,又係普遍性,似乎,係學校要面對及解決既問題,始終無直聯関係幫手。又可以引申到,KC有幾多位可以接收本區B1生,靠抽是否可倚賴? ~

IloveJJ 發表於 17-10-7 10:55
一次過回覆兩位:
第一,真係無乜人打算俾學費,成績中等既,固然打算大抽獎(俾錢入SPC,港同,寧願抽KC)
第 ...
全答得很好!

B1生和家長未必一定考慮直資。

頂級直資(港島)只有spcc,B1頭生(男)如果不考慮,根本只有三間選:QC, SJC, KC。

王家爸爸    發表於 17-10-7 12:07

2jkidsfather 發表於 17-10-7 11:40
全答得很好!

B1生和家長未必一定考慮直資。

其實,講左咁耐,D網友都只係意願討論B1頭果批學生取態,派位係由整個學生組合去形成~

b3410    發表於 17-10-8 08:59

IloveJJ 發表於 17-10-7 10:57
只有級一先能拿獎學金,如果級十以內去考,考到都無獎學金
校長推薦通常得一個位,校長當然只會推薦級一啦。如果校長推薦既學生唔掂,下年可能無咗個位。

SingMom    發表於 17-10-8 21:31

其實唔會B1頭夠位,B1中至尾唔夠位。

mcl203 發表於 17-10-7 11:51
其實,講左咁耐,D網友都只係意願討論B1頭果批學生取態,派位係由整個學生組合去形成~
...
其實,B1頭、B1中、B1尾,去到大抽獎係無分別既,誤會咗會好危險,亦都見過唔少失敗個案。

SingMom    發表於 17-10-8 21:31
‹ 上一主題|下一主題