用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
go

女校有效防止拍拖?  

假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢最少到大學先拍拖…
本人未讀過女校所以想象唔到宜家D女校係點(B1計)?
乖乖女多定玩得重癲過男女校?定係女校都好容易拍拖?(單憑一年幾次聯校活動都得?)同男女校無分別, 根本防唔到?
先謝謝各位意見。   

Gakki 發表於 17-10-4 12:58
假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢 ...
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源

angelfan07    發表於 18-2-9 10:45
王家爸爸    發表於 17-10-4 16:08

男女校……同同学拍拖~

女校……同其他学校学生拍拖~

而家又snapchat, 又insta, 又FB, 又twitter......林林种种,識人易。仲有好多学校活动……唔止-年-次吖~
天氣不似预期,早早同个女落定葯好d. 要拍起上黎唔係你想幾时就幾时既……

我自己想佢 ...

我囡學校在中四選修音樂科,同一間男校,兩間男女校合辨。

聖誕節會同其他學校合辦x'mas ball

Red Cross 會有校外event

根本避冇可避。我自己加強性教育等,推得有咁遲得咁遲。不過遅得滯,自己唔好做天鵝,問亞囡幾時拍拖

2jkidsfather 發表於 17-10-4 13:20
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源
一言驚醒夢中人。但去到高中好難唔俾佢出去操下卷…

視乎性格多於边類學校

Yanamami 發表於 17-10-4 14:58
男女校……同同学拍拖~

女校……同其他学校学生拍拖~
落定葯即係同佢洗腦?青春期,父母嘅說話驚冇咩影響力,不過都會做…

Gakki 發表於 17-10-4 15:14
落定葯即係同佢洗腦?青春期,父母嘅說話驚冇咩影響力,不過都會做…
所以我小学升中前已同女傾……问佢鈡意边类型男仔,大家交流下……我理想型係乜……中学拍拖有乜影响……点解成曰話中学拍拖唔好……我甚至问中六个女有無拍拖……八下佢同学有無拍拖……青春期真系乜都唔啱听……

Gakki 發表於 17-10-4 15:11
一言驚醒夢中人。但去到高中好難唔俾佢出去操下卷…
所以防不勝防

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 15:04
我囡學校在中四選修音樂科,同一間男校,兩間男女校合辨。

聖誕節會同其他學校合辦x'mas ball
我知道機會始終係有,手機又方便,但女校會唔會總好過有同班男同學朝夕相對?
我又問過公司裡面D FRESH GRAD同事(當然佢地中學時代講緊係7-8年前,都係BAND1),俾我感覺係樣貌標緻D就算乜都冇做都容易引到拍拖對象,樣貌平庸嘅讀男女校都冇人會蘇(中學男生都係膚淺睇表面),係咪咁呢?

我都明白呢D野都關乎個人性格,有D人性格係特別容易同異性傾埋玩埋,我大女唔係而且好文靜被動,但細女就相反…

噚日我去九龍城食晏,同枱五个男生倾計……A話:MCS既女仔都唔错喎~B話:你追到先算啦……(男生唔係LS仔)~

Yanamami 發表於 17-10-4 15:52
噚日我去九龍城食晏,同枱五个男生倾計……A話:MCS既女仔都唔错喎~B話:你追到先算啦……(男生唔係LS仔)~ ...
唔係LS仔、又唔係DB仔,有啲難度。

Yanamami    發表於 17-10-4 16:29

無更好既方法。

Gakki 發表於 17-10-4 15:33
我知道機會始終係有,手機又方便,但女校會唔會總好過有同班男同學朝夕相對?
我又問過公司裡面D FRESH GRA ...

其實女校女生有D好麻甩,同男仔(因活動而認識)係好兄弟 ,不過絕唔會有非必要身體接觸 (我囡是其中之一)。有D是古墓派小龍女,不食人間煙火 - 我囡同學。兩個都玩archery & Red Cross, 都唔見有仔追。不過佢兩間多咗同男仔溝通,唔會以為男仔同佢講多兩句,就以為人地想追佢。

我放工有時都見得到一間男女神校的學生拍拖,2017著綠色裙仔去「皇帝」學口等男仔...

其實要睇亞囡/囝的心態,無論文靜定活潑,總會想拍拖。不過,現在千祈唔好做D唔做得嘅嘢。

Mothers ' choice有出書,關於未婚懷孕媽媽的經歷。

有時候,行街見到D腦筍未生嗰D拍拖,特登講兩句...

Sorry, 前帖寫少D嘢,在「2017出咗狀元著綠色裙仔...」

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:24
其實女校女生有D好麻甩,同男仔(因活動而認識)係好兄弟 ,不過絕唔會有非必要身體接觸 (我囡是其中之一 ...

係吖~我女小学係男女校,虽然中学係女校,但又係泳隊,成曰都識-大堆男仔,一齐操水,又唔觉佢心思思……可能未十月芥菜……

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:32
Mothers ' choice有出書,關於未婚懷孕媽媽的經歷。

中学都唔太多绿裙仔~好易估

回覆樓主:

绿裙仔?

我自己想佢 ...

我朋友隔咗個大西洋都拍到拖 (已經幾年,感情好穩定),香港地冇難度
佢有心拍拖,不論美醜一樣會得。

我讀天主教女校 12 年,一齊升上中學嘅同學有好多都係透過學生會活動、補習,甚至出街就認識到男朋友。

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:32

在我中學時代(30年前)曾有一位成績幾好既女同學,俾附近男校學生追到,攪大左個肚,被迫退學。我印象好深刻,深深感受到一次少不更事既意外足以摧毀一個女仔既大好前程⋯
到我為人父母後,我又開始擔心呢種野。

YDLFATHER    發表於 17-10-5 22:41