用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
樓主: Gakki
go

女校有效防止拍拖?  

October. 發表於 17-10-6 20:27
有d女仔就係喜欢集邮及收兵,唔局限大學女仔既。

太有主見既女仔要係大學拍拖,我眼見又唔係咁易。
隨緣……唔係必須品。

Yanamami 發表於 17-10-6 21:23
隨緣……唔係必須品。

我囡都係咁講。佢都係屬於有主見獨立,唔識得撒嬌既女仔。

不過,我又想佢可以適當扮下嬌嗲。佢大學三個最好既朋友,一個來自女校、倆個來自男女校都無拍拖。

October. 發表於 17-10-6 21:29

不過,我又想佢可以適當扮下嬌嗲。佢大 ...
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~

Better fit for some boys
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 17-10-6 22:00
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~ ...
So true.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-6 22:27
Better fit for some boys

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]冤豬頭都有盟鼻菩薩吖嘛~

Yanamami 發表於 17-10-6 22:00
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~ ...

缘份好重要,最近聽到一個窮家子和有錢女拍拖既case,窮家子并不是甚麼名校生,大尃生咋,係Ek標準來講B1生都不是,我以為呢個年代唔會發生,但居然女家父母都冇反對。

October. 發表於 17-10-6 22:45
缘份好重要,最近聽到一個窮家子和有錢女拍拖既case,窮家子并不是甚麼名校生,大尃生咋,係Ek標準來講B1生都 ...
如果父母反对……可以拍韓劇
个男仔应該有佢过人之处令女仔父母欣賞。

October.    發表於 17-10-6 23:11

入左大學就可以鬆懈

jessimm 發表於 17-10-6 22:59
入左大學就可以鬆懈
我支持佢拍拖的,衣家等緣到

Yanamami 發表於 17-10-6 17:54
所以女都要教。我最憎女仔利用男仔。喺foodcourt有時見到d女仔明知個男仔有心就點來點去,當人阿4禁!我教 ...

我都咁教個女。 我仲要加多句, 遇著個"痴"心漢, 死纒爛打有排煩。 總結: 唔好收兵, 唔好玩人, 潔身自愛!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-10-6 23:21
我都咁教個女。 我仲要加多句, 遇著個"痴"心漢, 死纒爛打有排煩。 總結: 唔好收兵, 唔好玩人, 潔身自愛!!
...

October. 發表於 17-10-6 20:27
有d女仔就係喜欢集邮及收兵,唔局限大學女仔既。

太有主見既女仔要係大學拍拖,我眼見又唔係咁易。

我明白,他中学在男校,可能冇咁觉,到大学就十分明顕!

October. 發表於 17-10-6 23:13

同意,到某个階段,个人夠成熟,了解自己要乜,隨时可以开始,最怕的是单纯人有我有。

October. 發表於 17-10-6 23:13

暫時,等運到嘅三年後等到. 但是, 等緣到嘅就剛剛等緊

回覆樓主:

我會俾仔女喺唔影響學業同唔會搞出大頭佛之下,盡量喺年青時期,多尐接觸異性,多尐累積男女之間嘅經驗。因為感情就算失敗,後果唔會嚴重,但當年長之後先至遭遇感情錯失,可能就萬劫不復。

個案A:
朋友兩夫婦都係外科醫生,有一獨女由細到大都被萬千寵愛,小學讀DGJS,中學到英國Wycombe Abbey School寄宿,大學畢業於LSE Law School,返港後立即喺Magic Circle工作,前途一片光明,係父母眼中嘅dream girl。不過父母保護罩實在太強,所以學生時期冇機會拍拖,但有一日認識咗一個紋哂身墨西哥裔美國籍退役陸戰隊士兵,剛巧喺遊歷香港打散工,兩個一拍即合,愛到要生要死,後來個女仔仲辭埋份工,放棄一切跟個男仔返美國生活,仲同父母講佢終於搵到佢嘅至愛,要過一尐有經歷嘅生活,父母就一殼眼涙....

個案B
朋友兩夫婦白手興家,有兒有女,生活十分安穩無憂,人到中年認識咗位年輕女子談上戀愛,當然搞到家嘈屋閉,朋友都勸佢應該回頭是岸,不過佢話:「我同老婆由細到大都係鄰居,大家一齊成長,行街睇戲就搵埋對方,跟住做生意佢又幫手,之後就順理成章去結婚....其實大家都冇拍過拖,咁大個人到宜家先至有初戀嘅感覺....」

Soundervolt 發表於 17-10-7 10:48
我會俾仔女喺唔影響學業同唔會搞出大頭佛之下,盡量喺年青時期,多尐接觸異性,多尐累積男女之間嘅經驗。因 ...
其实“那些年”係好sweet的……如你所講,係唔影响学业同搞出人命大前題下,真係並無不可~我同学个仔係学校拍拖,佢話所有同学同老師都知(yeah~老師都知,但两个成績品行俱佳,無人出声反对),反而佢係最後知~家下女既出国男既亦入左三大~

ANChan59 發表於 17-10-7 08:18
同意,到某个階段,个人夠成熟,了解自己要乜,隨时可以开始,最怕的是单纯人有我有。
...

我都同女講,最好拍多幾次拖,先知道邊個人適合自己,如果遇到意中人,女追男都唔怕,唔好錯過,試過唔得咪放棄囉。聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。

jessimm 發表於 17-10-7 09:41
暫時,等運到嘅三年後等到. 但是, 等緣到嘅就剛剛等緊
“緣份”好重要,但主動爭取,成就“姻緣”既機會都大d。