用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
樓主: Gakki
go

女校有效防止拍拖?   [複製鏈接]

阿del.

只有......

以上禁多位mami都係男生mami.....相當不安

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学去左不同女校讀,有禁啱得禁橋,小学都係女校既都有拍拖,我女同另-个小学讀男女校既都無拍拖……再睇埋性格啦,我女同無拍拖果个性格“强”d,屬有主見独立型……不过唔代表晤識男仔……-样有同个别煲whatsapp粥/face time, 雞喙唔断(但又唔係拍拖关系,真係啱倾)……我亦“訪問”过我思想比同齡更成熟又係讀女中既細女(永遠同大佢-两年既人mix), 佢話中学既男仔儍更更十分唔掂……

所以結論係無-定~

KK20010609 發表於 17-10-6 11:40
唔好俾佢出去比賽, 社交

......

Yanamami 發表於 17-10-6 11:48

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学 ...

所del.

samsam123321 發表於 17-10-6 12:10
所以話現在的女仔識男仔好主動,女校跟本困唔到佢地
时代唔同了,女人有主見又独立,買野都自己買唔等男人送、好多时離婚都由女人提出,唔似以前好似世界末日禁……所以女生睇中男生主动識絕对唔出奇~

2jkidsfather 發表於 17-10-4 13:20
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源

我大女中一補到中五
有大型 小型補習社有補
都無因為補習而拍拖
反而停補習經朋友識朋友開始
到DSE時 男朋友識做無打擾佢
仲幫佢lock 哂fb MSN 唔比佢用

Soundervolt 發表於 17-10-6 10:38
女仔比男仔早熟,如果妳囝仔仲係初中仲會係細路一名,仲覺得女仔係"茶煲",但同齡女仔己經係少女,高小己 ...
呀仔中三,唔大唔細,但身型尚在發育,開始標高緊。而思想都OK成熟 (當然氹人笑既低能野仍然有做),絕對地係暖男一個 (主動幫我洗米 / 買送攞野 / SET我手指模可睇到佢電話 / 風趣幽默 / 每晚陪我傾計),好彩佢而家仲係矮仔,未有太多女埋身
至於遲D....可以長高D既,我都難講呀!

Soundervolt    發表於 17-10-6 13:18

Yanamami 發表於 17-10-6 11:48

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学 ...

在EK好多妈咪怕个女分心或者俾人呃,我觉得世界变了,不一定是这样!

我反而教阿仔小心衰十一,及被人砌生豬肉!唔好太易俾人埋身,了解多些,观察多些,才作決定!

女仔在大学,不少喜欢集邮及收兵,阿仔见不少同学如你细囡所讲儍更更,做几份 part time 請“女朋友” (一廂情愿)吃好嘢,送礼物手袋,不知道自己只是其中一个清兵!

你都知我四年前在日誌都讲,现在女仔眼角好高,男仔就读不同学科,水泡科已经有杌会俾人 out 咗!

我就反而提醒阿仔,小心 d 女仔。幸好在中学已经身经百战,学识点推,无谓随便上身!

ppmmbb    發表於 17-10-6 14:33
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-6 14:23
在EK好多妈咪怕个女分心或者俾人呃,我觉得世界变了,不一定是这样!

我反而教阿仔小心衰十一,及被人砌 ...
大學是社會的縮影, 有些學生又怕出唔到pool, 有些學生又要威.

jessimm 發表於 17-10-6 14:43
大學是社會的縮影, 有些學生又怕出唔到pool, 有些學生又要威.

May be. It's like reality show
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實我覺得現在男女學生 相比我少時更趨保守
那時 高中拍拖 大學生仔 簡直流行兼夾型爆
唔明有乜好驚

當了老爸 既然當上了處長
我都設想過情況 一條新生命
須要時 別把樂事誤掉 錯把哀事弄
書幾時都有得讀
最緊要 活得結實

其實女校怕的不是男女拍拖
眼見幾許偽鴛鴦 十年後仍在目前
願鑑之

Mattison 發表於 17-10-6 14:57
其實女校怕的不是男女拍拖
眼見幾許偽鴛鴦 十年後仍在目前
願鑑之
夠長情

I still see several pairs through my girls contact. They are doing great, career wise. The future is rather dim though.

所以女都要教。我最憎女仔利用男仔。喺foodcourt有時見到d女仔明知個男仔有心就點來點去,當人阿4禁!我教女,唔鍾意就第一時間講清楚,唔好搞曖昧。自己要乜自己買,佔人便宜要還架~~世上只有父母先喺無條件向你付出架咋~

samsam123321 發表於 17-10-5 23:23
未必是事實。早婚都可以發達。以前有人讀醫時都大肚。只要是家庭support 到,大肚未必係大問題。 ...

所以我講「好多時」
事實上係有研究報告,好多跨代貧窮的家庭都係早婚、早生子女,外國同香港都係。當然,如果屋企有錢可以支援,早婚早生未必係大問題,但可惜好多家庭都不是。

有d女仔就係喜欢集邮及收兵,唔局限大學女仔既。

太有主見既女仔要係大學拍拖,我眼見又唔係咁易。

阿仔既高中同學, 佢地拍拖两年, 係公開的一對, 我後來深切體會到, 拍拖係唔會影響學業, 男既IB 43分, 女既IB 44分,

當年我都怕個仔中學拍拖, 記得他中五那年, 我好婉轉咁同佢講, 咪咁早拍拖, 最好等到入大學至拍 (結果佢真係入大學至拍).  我好記得當年個仔係咁回覆我 : "早?!  我啲同學係度講緊EX啦."  

‹ 上一主題|下一主題