用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果無直資私小收,點向小朋友講
go

如果無直資私小收,點向小朋友講

原本計劃只於確定入那間小學才向仔仔講,無意向小朋友交待每間面試結果。但仔仔從同學口中得知某些同學已收到offer, 有時家長見面有些都會說自己孩子收到幾多個offer, 所以仔仔開始追問面試結果。

吾想孩子比較然後有壓力或負面情緒,可以點樣交待。

你最清楚小朋友既性格同埋抗逆力, 要交待都有好多方法既
如怕小朋友受打擊影响之後面試, 你可考慮同佢講仲等緊學校通知.
Stay positive :)

Franceschingyi 發表於 17-10-3 16:51
原本計劃只於確定入那間小學才向仔仔講,無意向小朋友交待每間面試結果。但仔仔從同學口中得知某些同學已收 ...

係呢度學: 未收到email。

回覆樓主

宜家的小朋友,特別係女仔真係好早熟 (八婆),幼稚園已經玩埋小圈子同比較。

回覆 Franceschingyi 的帖子

面試後我會同小朋友講呢間學校有幾多人申請入讀, 但學校只係收幾多人參加第二次面試.  如果落選唔使失望, 只係其他小朋友喺呢次面試比你好, 唔代表你能力差.  

之前,我同我家兩位小朋友是這樣説的:
其實每間直私小學也有所不同,她們會揀選一些合適的小朋友。所以當某些學校不選中你,純粹因為你不適合那些學校,而絕對與你叻或唔叻無關係架!例如你本來不適合某一學校,如果真的入讀,你一定會好辛苦架,因為根本間學校不適合你、而你也不適合這間學校嘛!反而,如果入讀一所合適的小學,你將會讀得比較輕鬆和快樂呢!基於我們一家是基督徒,我們深信,也會告知孩子:天父必然預備一所「最合適你的」學校,所以可以放心!(當然天父會預備的同時,我們也要盡力做好自己的本分)
其實以上番說話,不單只是對孩子,骨子裡其實也是對父母自己説的呢!是真的!我們作為父母也要好好調整自己心態,方可讓小孩明白過來。大家加油、努力啊!

Binlojai    發表於 17-10-6 14:07

回覆樓主

我會同小孩講間學校要做好多xxx ,所以我同學校老師講唔好寄信比我地啦,留返個位比其他有需求同學仔啦,表面輕鬆咁講,但叫個小孩唔好同佢同學仔講

Xxx係佢最唔鐘意

我地父母就內心哭泣緊

回覆樓主

同佢講:"唔係你冇能力讀到嗰啲學校,而係佢哋收唔到一個好學生!"我當年真係同阿仔咁講。

LittleButter 發表於 17-10-3 17:56
其實每間直私小學也有所不同,她們會揀選一些合適的小朋友。所以當 ...

(emoji)(emoji)同意,我都係同小朋友講,面試即係你睇下鍾意唔鍾意間學校,同老師睇下你適合唔適合間學校

回覆樓主

直接講面試係睇下大家適唔適合,唔收係因為學校搵到更適合嘅;順便提醒下佢需要改善的地方
自強不息 厚德載物

回覆樓主

我直接同小朋友講收定唔收
唔收是學校覺得不適合,佢哋要面試就是想睇吓邊啲小朋友適合,同樣地,我哋亦在選適合你嘅學校

回覆樓主:

有時真係睇小朋友,好似我囡咁我叫佢比心機答唔好遊魂,唔識同識都比少少反應丫,如果唔係無學讀架啦。。
佢竟然答我,哦呢間唔得咪第二間囉,咁多間收唔知讀邊間點算好。。。

Cajes 發表於 17-10-3 22:29
有時真係睇小朋友,好似我囡咁我叫佢比心機答唔好遊魂,唔識同識都比少少反應丫,如果唔係無學讀架啦。。
...

我會直接講,繼續鼓勵她去其他學校面試。

Franceschingyi 發表於 17-10-3 16:51
原本計劃只於確定入那間小學才向仔仔講,無意向小朋友交待每間面試結果。但仔仔從同學口中得知某些同學已收 ...

仔都咁上心?

如果入圍率太低,都要同佢傾下邊個位要注意做好D。

唔係為個結果,但細路要知道過程有無做好。

回覆樓主:

乜好多學校出左offer啦?

我話係抽獎,有粒有number嘅珠,粒珠搞到你去邊就去邊,每間都好開心。我仔ok冇問題。

LittleButter 發表於 17-10-3 17:56
其實每間直私小學也有所不同,她們會揀選一些合適的小朋友。所以當 ...

講得好好!

回覆樓主:

從來都無講同小朋友講有乜offee, 一直都同佢講叫佢專心interview就好,爸爸媽媽會幫佢揀間最適合佢嘅學校。直到6月幼稚園要小朋友講讀邊間小學,果時我先同個女講。講咗我仲擔心影響佢叩門嘅表現,驚佢會hea,不過好彩無。但有得揀我都唔想講住

回覆樓主:

講事實.....