用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇思博畢業生家長分享
樓主: happywedding
go

有冇思博畢業生家長分享   [複製鏈接]

EgoEgo(真係好Ego),究竟係資料搜集員定微電影製片?

歌功頌德? 若然係用家親自寫負面批評,講得準個內容,當然可以聽聽係咪合理,若然有人只係惡意攻擊,引用"聽返黎邊個再聽返黎"既資料,若"資料搜集員"都覺得有用,仲話攞黎拍電影,笑死人咩,咁低質素。

人地面試,好心你地"團隊"唔好去人地幼稚園搞到D小朋友啦。

唔係你一句有意無意推銷咩"Joyful英普"仲好,都唔會露出你身份。你咁鐘意資料搜集,又咁鐘意Joyful,不如去開Joyful順便問下,佢地點樣可以做到有外藉教師下,係教育局網頁話自己做到師生比例1:4.7? 收4萬8學費一年,4.7個學生即每月收入18800,只係1萬9千唔到就要養到一個老師,仲要有包外藉老師,仲要包貴一貴既租金、電費、水費,仲要包職員、保險等,佢地點樣可以運作到?

如果你資料搜集到佢地係真係咁都得,你段電影應可攞獎,因大部份老師相信係充滿愛心既義工,近果套「5個學生的校長」既feel。若然你資料搜集到佢係作假,咁你套電影一樣可以攞獎,揭露幼稚園醜陋運作既一面。

祝你成功,但記住唔好搞人,凡事有報應。

EgoEgo 發表於 17-11-4 15:29
like_yan, 謝謝你的寶貴意見:

1。。你也同意: "思博應該唔算名校(句後還加了一個表示恥笑的小圖像“

思博唔算名校係事實

joyful好呢個我都覺得係。。。不過小女當年未有幸入到。。。但我又唔覺得有損失

編野我有睇過。。呢編野都好耐之前。。。無啦啦又了返出嚟。。呢啲就係你搵到既資料??是但高登一編野就係??。。我係唔會信"聽聞"。。。朋友個朋友話。。。媽媽gp啲朋友個朋友話既 hearsay 消息

同埋我小朋友係思博讀緊。。。只係返左2個月學。。。當然唔會咁快就話推介比人。。。只能話暫時我對思博幾滿意

EgoEgo 發表於 17-11-4 17:06
Vanadium, 為什麼你的說話充滿“江湖“味道的?

1)“唔好搞人,凡事有報應“,

我不同你,你係度只有不到10個留言,唔知存在左幾耐,我係度已一年,超過1000個留言,有沒有江湖味道不用這個討論去說。

都係果句,任何學校都有小朋友在就讀,你積返D陰德,就算你自己同人有恩怨,或好唔like人地曾經對你做過既野,若心存惡毒不斷搞人學校,搞到D小朋友,包括你自己小朋友,天理會循環,凡事有報應,講1000次我都講得出。

人在造,天在看,你懂的。

like_yan 發表於 17-11-4 16:25

思博唔算名校係事實

當年篇野係上年12月係全港各大討論網相同內容發表,我朋友send比我睇係discuss hk,但好快就無左,相信係比管理員刪走。見有關人士不斷只引用高登果篇,相信係刪淨呢個。

其實一個人既仇恨可以積存咁耐,旁觀都覺得慘,一個充滿仇恨既人,生活會有幾快樂呢?只希望有關人士放下屠刀,體會無論發生過咩事,既然已到今天仍健康生活,小朋友無大礙,相信上天對佢仍有愛。

EgoEgo 發表於 17-11-4 21:52
Vanadium, 你不是當天那位疏忽,致使一位N班小朋友,延誤就醫的校內人仕。相信報應也只會報在學校的負責人 ...

呢度一年,大把人同我私訊暢談過,若然你覺得我係思博員工,諗多左果個係你。我但好實在係前思博N班家長,我個細小朋友同你小朋友有機會係同過班添,你件事校長都有發信同我地交代,學校活動中,我地家長多次見面,無人談論過學校有咩問題,而同班有同學選擇升上去思博K1,亦有升去荃灣區較佳之資助幼稚園,而我小朋友好彩,有九龍區私幼收。

其實你不斷轉換身份,由去年12月至今係各網絡鍥而不捨,不如你交代下件事究竟係點,點解你要嬲到報仇咁報仲好。見你咁憎恨思博,都有興趣知係咪真係學校做得唔啱,你下下用個身份講聽人地講再聽人地講,邊有說服力?

我認真D同你講,你小朋友跌親,佢係邊個我就真係唔知,亦無興趣知,但你唔好忘記學校係知既。過去學校各場合,都有唔同小學校長去學校做講座或畢業禮嘉賓,思博校監梁醫生更係好積極咁係社區參與教育活動,可見思博同小學關係都唔差,你下下件事係各網絡咬住唔放,小學校長都會留意,正常同思博校長或梁醫生交往中都會問下咩事,我係真心擔心你作為父母,咬住件事唔放反可能間接搞到自己小朋友,值得嗎?

而要置人地學校死地,想無人去讀害到人執笠,無去諗其中都有小朋友讀緊,可能對人地小朋友做成影響,咁唔應該有報應? 無報應先無天理。

你釋懷啦........你要做既其實做晒,若然間學校真係做得咁衰,經常疏忽照顧小朋友,唔使下下要你咁出手,佢自然都負評如潮,講大把人受傷,你一呼就百應,想唔執笠都難。但若真係無咩人講間學校好衰,只有你一個個別經歷,咁就當你啱晒,都叫唔好彩算吧,意外總有機會發生,學校咁多小朋友總有機會睇漏眼,你小朋友應該無大礙,何必要介懷得咁緊要呢?

我諗我要講係咁多了,若然你放唔低心頭大石,你就講下你小朋友跌親件事始末,比其他評下理吧,唔好講邊個聽邊個講了。

有D唔明思博點解唔係網頁公佈去年K3升小情況,希望以下資訊對有興趣讀之家長有參考價值。

去年升小情況(K3 47人,擇錄自畢業冊),作為一間只第二屆K3畢業之新校,不知這個結果是否合理。

直私小:
1聖方濟各英文小學
2國際基督教優質音樂中學暨小學
3啟思小學
4聖三一堂小學
5德雅小學
6保良局林文燦英文小學
7聯合會圓宏小學
8信義會宏信書院
9福建中學附屬學校
10宣道會劉平齋國際學校
11日本國際學校
12蘇淅公學國際部
13培道小學

資助:
14油麻地天主教小學
15聖心學校
16荃灣官立
17海壩街官立
18浸信聯會小學
19基慧小學
20仁立小學
21思源學校
22伍季明學校
23荃灣天主教
24深井天主教
25石鐘山小學
26天佑小學
27聖十架學校
28中華傳道會呂明才小學
29 可信學校
30保良局陳溢小學
31 東華三院周演森小學
32 東華三院黃士心小學
33仁濟趙曾學韞小學

Vanadium 發表於 17-11-4 22:37
呢度一年,大把人同我私訊暢談過,若然你覺得我係思博員工,諗多左果個係你。我但好實在係前思博N班家長, ...

算啦。。。又有新acc又嚟過。。。。再解釋一陣又比人話係打手

丁丁Boss 發表於 17-11-5 09:18
乜原來思博校監係個醫生? 我成日見到梁醫生出席唔同活動,以為佢熱心公益。原來校監好積極係社區參與教育 ...

原來有得睇會員註冊日期.......

一個EgoEgo話係資料收集,話開左戶口一段時間,原來check返係一個月。再黎個丁丁Boss,幾日前又開個新戶。

無論MicBro, MuiMuiPiggy, EgoEgo定丁丁Boss,說話全部一樣口吻,連部手機都咁啱一樣,有單打抺黑但無內容......話唔係同一人難以置信。已一年時間,不斷開戶口係網絡不斷發功.......真厲害。

啞忍? 唔係已報警但警察睇完校內CCTV覺得無問題唔理咩? 點解唔私人告上法庭,攞晒証據出黎要人賠一千幾百萬? 法庭實持平喎......如果明明啱晒唔會要求倒賠償返堂費同律師費比人吧,將件事搞上法庭仲可以正式見報,咁有道理思博想唔衰都幾難啦。

覺得思博真慘,收左又得罪左如此家庭,不得不認命唔好彩。

請MicBro, MuiMuiPiggy, EgoEgo定丁丁Boss留意你既閱讀能力,我相信人地校長同醫生無咁無聊周圍講你呢單野,但網絡不斷出現一個人去追打一間學校,流傳開去,正常人...包括小學校長都會想知咩事。見你咁大仇口,我都由早前完全無興趣,到依家都好奇,同昔日思博家長聚會時都會八下究竟係邊個。

like_yan 發表於 17-11-5 10:13
算啦。。。又有新acc又嚟過。。。。再解釋一陣又比人話係打手

若收到風係邊個PM比我八下比我聽,我都唔少朋友教小學,都擔心佢地。

EgoEgo 發表於 17-11-5 16:02
今天兒童主日學教的:

“全律法都包在“愛人如己“逭一句話之內了。“ 加拉太書 5:14

真估唔到一個內心仇恨咁深、不斷製造假身份去報復既人係返強調愛與寬恕既基督教會。
這次我真的不得不認輸。

有一次有一班人,捉住一個犯左罪既女人,同耶穌講,按律法這女人要被石頭扔死。耶穌回應: 誰無罪,誰就先可用石頭扔她。最後從老到嫩,一個一個咁走,而耶穌亦無定個女人既罪。

作為父母,背住照顧仔女之最大責任,2對1照顧下,都不敢講絕不會令子女意外受傷。老師對20多個走黎走去小朋友,點防止絕對無意外呢?

都講若然學校係嚴重疏忽照顧(如睇住小朋友爬到好高但無抱佢落返黎),或刻意整傷小朋友,或知情不報(如明明知道個小朋友跌親受重傷但刻意當唔知),請就清清楚楚講下件事經過,校長點推缷責任比其他人參考下,只見情緒發洩,引述邊個聽邊個再聽邊個講,完全街市買菜咁,似條氣唔順多過有道理,邊有說服力?

想人同情及支持,正經講清楚吧。再無件事清楚內容,仍糾纏情緒發洩,呢度應到此為止。

‹ 上一主題|下一主題