用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實小一面試係睇咩野作準?
樓主: water2829
go

其實小一面試係睇咩野作準? [複製鏈接]

19841984 發表於 17-10-3 22:00
如果你認為我講的是高要求,我勸你小朋友不要去考直私。

人地個女讀緊女神校㗎!

19841984 發表於 17-10-3 08:34
中英數,二文三語,不用好叻,但要有一定水平,才可入圍,例如外籍英文老師用成人速度講英文故事,小朋友一 ...
我認同。如果要考直私及叩門,學校咁要求好正常,學生起碼要聽得明白老師講乜,就算津校收生不能自決,小一開學約半個月後,一樣嚟真不會等,一個學期科科都有幾本書要教,點有時間等,追不上的同學,就會補底或由同學仔協助力追。

你諗下,如果小朋友K3己經有小一程度,咁即係話學校收佢番黎讀小一時已經可以俾小二既課程佢上,之後每級都教快一年,咁小朋友6年級時己逹中一甚至中二程度,咁佢去interview名中學,你用中一二程度同人地小六程度鬥,話會有幾大優勢?如果學校名氣唔夠,冇得揀就話啫,有名氣任揀學生既話必定揀個本身就學術好既。

當然六年時間有好多變數,呢個時候可以通過勸退既方法淘汰D追唔上既學生,再每年收一批係官津考頭幾名既勁人插班。年年換馬集天下之大成咁去考名中,點會唔多人中?升中成積好又成為吸引來年升小家長既賣點,一路循環。

戴定頭盔先,唔敢講全部名校都係咁啦,世上總會有例外。
‹ 上一主題|下一主題