用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實小一面試係睇咩野作準?
go

其實小一面試係睇咩野作準? [複製鏈接]

係睇答題準確度? 睇反應?睇表情?
答題唔準確是否已經玩完?
間間學校小一面試都已經超過k3程度, 其實為咩?
學術題目其實只是識早識遲,時間問題, 點解間間學校面試都是重點考學術?
考時事, 考解難,考思考, 考認知,考處境題,這些先會完完全全睇到小朋友性格, 睇到家長投入幾多。
大家面試左好多間學校了, 有甚麼見解?

6    0    0    0

water2829 發表於 17-10-2 16:53
間間學校小一面試都已經超過k3程度, 其實為 ...

你所謂考時事,考解難,考認知是不能同學術分開的.

我仔仔學術好一般,港同&GT都入到second in, 我肯定頭round 學術一定唔係最重要,因為港同1st round 無考學術,GT有考但佢話佢有唔識.

anpanman_baby 發表於 17-10-2 17:30
我仔仔學術好一般,港同&GT都入到second in, 我肯定頭round 學術一定唔係最重要,因為港同1st round 無考 ...

絕對同意,港同第一round 睇小朋友性格

蔡繼有有考學術, co edu 也有, 德望也有,救恩也有, 陳守仁非常重

等消息先知重唔重要

囡學術強,港同冇second in, 焉知非福

Hailey88899 發表於 17-10-2 19:00
蔡繼有有考學術, co edu 也有, 德望也有,救恩也有

等消息先知重唔重要

學術強不用擔心,祝囡囡搵到心儀小學

好同意.....就係因為要 fulfill 學校D要求,攪到一班幾歲嘅小朋友要不斷訓練,學埋D根唔係佢地年紀要學嘅嘢(emoji)(emoji)

FT_mom_2011 發表於 17-10-2 18:56
絕對同意,港同第一round 睇小朋友性格

但過了關之後,相信係second round學校始終會睇學術

上年只考咗三間比較活動多嘅新界同九龍區學校,感覺3間嘅要求都唔一樣
第一間考自理,合作,大肌肉
第二間睇社交,反應,對答
最後嗰間第一輪考解難,合作同學術
唯一共通點係每間都有畫圖填色

其中一間有幸入到次輪,真係考學術,同埋單對單傾談,阿仔答錯唔少英文字咭,中文字都有錯,唯獨傾談時答啱晒,都首輪有offer
我個人覺得有一部份學校唔係只睇小朋友已經識幾多,都睇下有無潛質

19841984 發表於 17-10-2 19:37
有時講下彩數,我小朋友學術一般,也有四、五間收

.........
don't worry, be happy, look at me, i am happy

除左學術有得操,時事題和處境題一樣有得操,其實無分別。

每間學校要求的不同,最好了解一下他們的辨學理念。學術是否最重要,我有不同看法,但是品德操守一定是最重要。試想想,小朋友都唔好,父母一定更差。佢點叻都未必有用。所以家長們一起要由身教入手。

回覆樓主

學術是大部份學校嘅基本要求,起碼升上小一會跟得上,其後就係要看小朋友個腦仔掂唔掂,例如記憶、邏輯思維等;因為一般小學進度很快,消唔消化得切就非常重要。

問得非常好!而各名校校長每年喺報章都有清楚交代佢地既收生標準,可惜,面過試既都知班校長講一套,下面收生班老師又做另一套

其實整個悲劇係由世襲制度被挑戰不公開始,結果時任局長阿飯椒諗左條絕世好橋"直資"出黎!"直資"同津校最大分別就係有自行收生權,結果孕育左一羣將K2學生谷到P2-3程度既家長...... 咁係好事定壞事?唔知,不過這就是現今香港教育制度的現實!

archie1728 發表於 17-10-2 21:43
問得非常好!而各名校校長每年喺報章都有清楚交代佢地既收生標準,可惜,面過試既都知班校長講一套,下面 ...

同意

這便是香港教育!

回覆樓主:

基本學術, 好品德, 性格, 好奇心, 合群, 父母背境。

assado 發表於 17-10-2 21:48
基本學術, 好品德, 性格, 好奇心, 合群, 父母背境。

認同~
‹ 上一主題|下一主題