用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中二生考Y9, 有咩學校可試下,求意見。
go

中二生考Y9, 有咩學校可試下,求意見。 [複製鏈接]

提供少少background同要求:
B1C校 考級40內
男仔 (男女或男校無所謂)
想揀d增直中的學校,可否試一試高些程度的學校?
香港留學生最好20人以內(理想地諗☺️)
Agent比我揀
Bootham School
King's Ely School
Lancing College
Christ College Breacon
Porklington School
Mill Hill School

0    0    0    0

回覆樓主:

讀書靠自己多,另看自己想近市區定定郊外,多大陸學生定其它國家學生,學校活動合否,自己個人需要等…

fooky-hk 發表於 17-10-2 14:51
B1C校 考級40內

我建議你再找多兩間Agent ,又可睇下比什麼School list 給你。

至於高增值問題,我相信你要去各校網頁或 英國的學校討論區網站看看 。

香港人 問題, 幾多個都唔係重點 , 先看看學校人數 再看比例,有D學校成千人,50個香港學生都唔算多 ,但係唔係多香港學生就唔好, 又唔係囉。  人數 可問問Agent , 他們通常都有大約數字 。

有時間又金錢許可的 ⋯可以帶孩子去School visit !

回覆樓主

其實我都睇過啲學校,心中有概念。如果間學校600-700人,40個香港人算多唔多?因為無驗,驚太多香港學生群在一起,失去練習英文的機會。抑或我的擔心係多餘(emoji)
我問過幾間agent, 間間都要追問先答,係咪好多agent都係咁?

B1C校 考級40內

可問多幾間agent睇下建議乜學校

fooky-hk 發表於 17-10-2 22:51
其實我都睇過啲學校,心中有概念。如果間學校600-700人,40個香港人算多唔多?因為無驗,驚太多香港學生群 ...

你要睇埋全校寄宿生人數 , 多寄宿生 ,安排上相對與本土同學或外國同學 多, 如果間學校是700人,40香港人, 都是 7% 唔算好多。

B1C校 考級40內

你的孩子的成績應該幾好,個人意見,你可以試一些程度較高的學校,包括一些香港人比較喜歡的學校,如 King's Canterbury, Oundle, Abingdon,你 Agent 所介紹的學校,大部分我也不太清楚,恕無法給予意見。同意其他家長建議你可以找多些 agent 問問,看看他們建議的學校名單如何。 另外有關香港學生的數目,我個人認為多些香港學生不怎麼是問題,這方面端看你孩子的性格,如果孩子性格比較內向,其實多些香港學生,會讓他比較容易適應和融入(尤其在初來埗到時),因為多些人同聲同氣,可讓他不會那麼孤獨和思家。

回覆樓主

已經搵過幾家agent介紹學校,佢地都係介紹telegraph 排名約160-210這個range的學校比我仔,我都覺得這個範圍內的學校程度適合我仔。我也不想他讀得太壓力,開開心心成長就可。

其實這些學校程度相若,希望有睇吓有無用家可以講啲boarding life, 學生照顧得ok唔ok。會唔會咩都賺到儘。

回覆 fooky-hk 的帖子

這些學校中,論名氣及校譽, Lancing 應是首選, Bootham 次選。

Mill hill 都在London 附近,聽agent講香港人很少,但大陸人就唔知了,上個月去睇過學校環境,但約唔到參觀𥚃面,都好靚又大。
‹ 上一主題|下一主題