用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:44

2015 DSE,

謝謝分享!

Soundervolt 發表於 17-10-2 00:47
除咗第一屆DSE因中文累事之外,過往幾屆成績都差唔多,聽講剛過去一年亦唔錯,等年尾出詳盡校務報告就有分 ...

我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是否一樣也很谷?

rubycourt 發表於 17-10-2 01:21
我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是 ...

近年因為某尐傳統男名校成績下滑,唔少人都以為LSC會係當中一分子,而且一般人只憑狀元多寡,而唔會細心去睇每年校務報告就憑感覺就斷定一間學校好壞。當年第一屆轉DSE確實被中文科拖累,所以學校立即由下而上,從小學部開始到書院全面對中文科改革,跟著之後都冇乜甩拖。

mcl203 發表於 17-10-1 22:21
QC都係天后站啫,交通絶對方便,相反,港島去LS/MCS就有D難搞~

QC真的四通八達!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 晴晴小B 的帖子

SPCC 是直資. Resources 一定比資助和官校好.

這也可能是成績比較好的原因.

mcl203 發表於 17-10-1 22:21
QC都係天后站啫,交通絶對方便,相反,港島去LS/MCS就有D難搞~
港島(中西區、灣仔)去DBS/LSC/MCS,一程113搞掂,其實都還可以。南區、東區去就麻煩啲。

回覆樓主:

其實三間都係頂級名校,比較它們的成績意義不大。反而樓主嘅仔點唸最重要。他有冇喜歡玩嘅野?

Felix223    發表於 17-10-9 13:54
王家爸爸    發表於 17-10-2 11:14

回覆 JamieMa 的帖子

QC 2015 DSE, 172個 5**, 231 個5* and 267 個 5s. 總數是 670. 平均每人3.89.

LS  我從2015-2016 School Report, 我拿平均四年DSE, 每年5** ~30-40個; 5* ~ 40-50個, 5s 50-60個?

兩間相差o甘大?

我有冇計鍇?

回覆 Sherry_mom 的帖子

真旳差甘大?

Sherry_mom 發表於 17-10-2 11:27

QC 2015 DSE, 172個 5**, 231 個5* and 267 個 5s. 總數是 670. 平均每人3.89.

以今年DSE計,有30個同學有七科42分以上(即全部科5*以上),只計呢30個同學,已有210個5*。

相信你肯定計錯數

Aerosol_Ma 發表於 17-10-2 11:39
回覆 Sherry_mom 的帖子

真旳差甘大?

如果QC真的比LSC好,點解釋三大比率一直係LSC比QC好?

Sherry_mom 發表於 17-10-2 11:27

LSC係校務報告公佈的是各科拿唔比分數的分佈,數據係以%公佈。
你又唔知每科有幾多人應考,點樣可以計出**數?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

喇沙個校園vs Qc個校園.......有d距離bor

回覆樓主:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3431338
有關類似的討論

Yanamami 發表於 17-10-2 00:04
SPCC今年好似收左5个英华小学?

我都有聽過類似的傳言,好似頭二十名走左大半

Sherry_mom 發表於 17-10-2 10:58
回覆 晴晴小B 的帖子

SPCC 是直資. Resources 一定比資助和官校好.

SPCC比QC/LSC成績好有好多因素,如果單獨跟津校LSC比較resources,LSC一定唔會比SPCC差.
SPCC當年仲係津時成績已經好好,直資所收既學費只係錦上添花. 其實直資政策好似俾到更多resources學校,理應較津校有優勢,但公開試成績顯示有實力既津校一直冇被拋離.而受優於直資政策而由一般成績變成好績既學校比例亦唔算多.

Soundervolt 發表於 17-10-2 17:42
SPCC比QC/LSC成績好有好多因素,如果單獨跟津校LSC比較resources,LSC一定唔會比SPCC差.
SPCC當年仲係津時 ...

始終是有分別的,特別在中四選科時,直資的資源真係多好多,選擇科目的彈性比津校好得多

樓主, 同你朋友講, 如果小朋友是遇強越強的話, SPCC 是好適合的. 因為語文開始一定比D女仔差. 要慢慢適應. 有人會氣餒. 但如果可以化為正能量, 那便好了.

chun媽 發表於 17-10-2 17:54
始終是有分別的,特別在中四選科時,直資的資源真係多好多,選擇科目的彈性比津校好得多
...
我只係用resources比較成績,LSC都可以揀考GCSE(LSC當然冇IB, DGS都冇).

回覆 Soundervolt 的帖子

LSC o既 GCSE 只比Non-Chinese 學生讀, 同 DG o既要求又好唔同.
‹ 上一主題|下一主題