用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

NeoMom 發表於 17-10-11 10:29
真係好奇怪, 在女拔剛好相反, 拔小升中的通常成績好過外校生, 尢其是英文, 一聽就知
...

英小同中小始終有D唔同,女校同男女校又唔同,兩間風格又唔同,可能,就係原因~

SPCCPS會預留%比有關係人仕, DGJS好似冇明文, 唔知呢個會否主要原因

JamieMa 發表於 17-10-1 21:12
我朋友個仔比較學術型。他爸爸覺得QC學術D (相比LS就多樣化D).
他話QC 由A level 至DSE 成績幾時都o甘好 ...

QC重視學術
LS還要兼顧音樂、体育

rubycourt 發表於 17-10-2 00:30
由dse第一屆開始,QC每年也有狀元,真係好勁。想知究竟QC定LS的平均成績,邊間好呢?
...

官校有人情味,不會汰弱留強、不會注入新血

回覆 BBKDWLAM 的帖子

例如今年LSC有個原本升F5的但直入中大醫可能已令LSC後年出唔到個狀元。

唔駛考DSE就可以直入香港大學?我以為自從冇咗會考、『拔尖』已經冇咗。 真係要係天才先可以被人拔出嚟。

abioole 發表於 17-11-28 13:21

例如今年LSC有個原本升F5的但直入中大醫可能已令LSC後年出唔到個狀元。

只知佢數學好叻,但唔清楚係咪自己考GCE AL報中大。

早兩年有兩個天才兄弟一齊提早入中大係用AL成績的。

嘩、咁即係要在中五報考GCE/AL去同中六既NON-JUPAS/IB考生爭。 真係勁。 

abioole 發表於 17-11-28 13:48

嘩、咁即係要在中五報考GCE/AL去同中六既NON-JUPAS/IB考生爭。 真係勁。  ...

佢哋係中四考
‹ 上一主題|下一主題