用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 IB 放榜之後⋯
go

IB 放榜之後⋯

請有經驗家長分享一下。 我囝仔係香港讀IB,會申請英國同香港嘅大學。想知IB放榜後有咩要做,兩個sceanarios:
1. 如meet 到offer有咩要做?
2. 如 meet 吾到offer,又有咩做?remark? Clearing? 要攪幾耐?

因為要安排家族大旅行,吾知預七月尾八月初行開一兩個禮拜得吾得呢?
都知道嗰段時間應該都critical,不過因家人schedules 問題好難得今個夏天可集齊人。如果到時考得吾好都冇心機玩⋯⋯

回覆樓主:

到時放榜考得唔好冇心機玩,不如放榜前去玩,較穩陣,另题外話7月八月是颱風季節,孩子去咗三次遇颱風,二次回來取消飛機,好麻烦。。講番正题如果選擇英國讀書,如牛津劍橋等要攪簽証,今年新聞有講要好好耐要政府出手才有;下年预備1個月簽証時間又較好。。

brother4 發表於 17-10-1 15:55
到時放榜考得唔好冇心機玩,不如放榜前去玩,較穩陣,另题外話7月八月是颱風季節,孩子去咗三次遇颱風,二 ...

謝謝你的提議,因有其他小朋友同行,好多都六月尾七月中先放暑假,所以放榜前去不可行⋯

回覆樓主:

1. 如meet 到offer有咩要做?大學會通知要做咩…
2. 如 meet 吾到offer,又有咩做?做remark,問推薦信,寫信求位等remark? 可看高中教育的急~lB差—分…Clearing? 補招9月程序完結。要攪幾耐?最好問番大學。

回覆樓主:

Meet 到firm offer, UCAS 会電郵confirmation letter, 再等大學出CAS去取student visa; 只meet 到insurance, 要等firm choice rejects, insurance 才会变成confirm, UCAS 出confirmation letter. 如meet 唔到, 立刻email 大學話自己好想入,如near miss, 可能照confirm offer.  Remark要经學校,結果幾日好似已有。Clearing 要等A level放榜,一般8月中,但IB, DSE放榜後(7月中)会有許多大學展,有機会即場收

brother4 發表於 17-10-1 18:45
1. 如meet 到offer有咩要做?大學會通知要做咩…
2. 如 meet 吾到offer,又有咩做?做remark,問推薦信,寫 ...

Thank you, will take a look later.

poonseelai 發表於 17-10-1 21:35
Meet 到firm offer, UCAS 会電郵confirmation letter, 再等大學出CAS去取student visa; 只meet 到insurance ...

Thank you.

Baoma 發表於 17-10-1 15:00
請有經驗家長分享一下。 我囝仔係香港讀IB,會申請英國同香港嘅大學。想知IB放榜後有咩要做,兩個sceanario ...

放榜後可以看到 grade boundaries, 先同學校傾,值唔值得 remark ,如果離 upper grade boundary 太遠,有可能 remark 完反而低咗分,咁就更大鑊。
最好係先和學校聯絡,睇下 advisor 有乜建議,一般係找校長寫 recommendation  ,和 advisor 傾咗先,佢地有經驗點做,唔好自己搞,大家溝通咗再睇點做 。
自己要多手準備,唔好只申請英國。clearing 要八月,等到天荒地老。
至於旅行,年年可以去,冇乜嘢咁大不了。去唔去你自己考慮啦。

nintendo 發表於 17-10-2 14:13
放榜後可以看到 grade boundaries, 先同學校傾,值唔值得 remark ,如果離 upper grade boundary 太遠, ...

謝謝你的提醒。囝仔會申請英國,另也會申請香港的大學。但如英國有好的U收,會prefer 去英國。

Baoma 發表於 17-10-2 22:29
謝謝你的提醒。囝仔會申請英國,另也會申請香港的大學。但如英國有好的U收,會prefer 去英國。
...

我個 point 正正係,就算成好都唔好只將重點放在自己 prefer 的。
年年見唔少 IB 超高分的結果乜都冇。
總之要有一間易入,十拿九穩那種。
例如美國出的 offer 十分 generous ,PG 夠高就得,好多有名氣如 NYU 不用 SAT。

nintendo 發表於 17-10-16 10:50
我個 point 正正係,就算成好都唔好只將重點放在自己 prefer 的。
年年見唔少 IB 超高分的結果乜都冇。
總 ...

請問 「年年見唔少 IB 超高分的結果乜都冇。」是甚麼意思呢?係指考試失手?
我個囝仔成績就比較飄忽D,所以我都擔心⋯

一般申請大學, 把目標分為三類, 衡量自己能力, 第一類目標定高些, 第二類是應該入得到, 第三類就是補底必入的.  

令郎心儀英國大學, 有香港的大學补底, 應該無礙.

當年我兒是一心赴美, 他起初完全不肯申請香港的大學.  我不願, 結果他都聽話有申請香港的大學, 結果regular round申請, 一月下旬他便率先拿到科大商學院offer, 而且分數要求只是34分.  一鳥在手, 心態真是大不同.  起碼我這個媽媽, 知道他肯定有大學讀, 科大也是我中意的, 就不再製造緊張氣氛了.

dlam141231 發表於 18-1-18 09:42
一般申請大學, 把目標分為三類, 衡量自己能力, 第一類目標定高些, 第二類是應該入得到, 第三類就是補底必入 ...

謝謝你的分享。我囝仔也有申請科大Gbus, 已有offer, 但conditions 都不算很低。他也有申請美國U regular decision, 不過他已有U.K. 心儀大學的offer,所以現在我也放下心頭大石。

回覆樓主

請問有冇家長可分享吓IB 放榜後 meet 到 UK 大學 offer 後嘅timeline?
係咪主要都係等U出CAS ,然後攪簽証? 通常幾耐出cas? 簽證預一個月ok 嗎?
還有其他嘢要攪嗎?
阿囝話學校遲D會講但我想早D知道有個預算。

回覆樓主:

今日IB 放榜,有人學校提早通知成績嗎?

天娜 發表於 18-7-6 11:53

女依家去緊學校攞成績

回覆樓主:

我個女死都話要上網check, 學校吾肯講

回覆樓主:

要夜晚8点先知

天娜 發表於 18-7-6 11:53

我囝仔今朝番咗學攞results. 謝天謝地meet 到offer!

Baoma 發表於 18-7-6 14:28
我囝仔今朝番咗學攞results. 謝天謝地meet 到offer!

恭喜哂!
仍在擔心中,我只係要求30分!