用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學五年級英文剪報
go

小學五年級英文剪報

我應該睇那份報紙? ㄧ個月才做ㄧ次,我唔想去特別訂Goodies。

學校畀唔畀 online 報紙?可以的話上網隨便 print 份,唔洗咁浪費錢。

回覆樓主:

總有其他同學有訂英文報紙吧,可否問他們借一份用用呢?

asweetmom 發表於 17-10-1 00:29
總有其他同學有訂英文報紙吧,可否問他們借一份用用呢?

五年级好忙,直你冇乜人訂。

1998Ruby1998 發表於 17-9-30 23:46
學校畀唔畀 online 報紙?可以的話上網隨便 print 份,唔洗咁浪費錢。

那ㄧ份online 報纸? 上網search 過,只得一份 goodies.

ktdanielli 發表於 17-9-30 23:41
我應該睇那份報紙? ㄧ個月才做ㄧ次,我唔想去特別訂Goodies。

唔係有免費英文報紙,STANDARD 咩

回覆 ktdanielli 的帖子

上網打 “Free Online Children's Newspaper/Magazine” ,隨便搵都已經有好多選擇,除非學校要求一定係 local news。我小學同中學剪報都係上網搵,冇錢買報紙。
就以呢個為例:

http://www.bbc.co.uk/newsround

篇幅短,但又有生詞,如果老師唔需要同學寫長篇評論(誰引起事件、有咩問題引起、有咩對策可行...),可以考慮用。

其實女女英文唔差的話, Standard 都應該睇得明。呢份報紙免費。

retriever 發表於 17-10-1 07:17
唔係有免費英文報紙,STANDARD 咩

standard 我自己曰日睇,相信適合中學生。唔覺得ㄧ個津小五年级會懂,好想找些合適的,不然老師抽問,個囡ㄧ頭霧水。

1998Ruby1998 發表於 17-10-1 07:35
回覆 ktdanielli 的帖子

上網打 “Free Online Children's Newspaper/Magazine” ,隨便搵都已經有好多選 ...

成日想本地報纸,係喎, bbc 個網是分門別類的。唔刻。

ktdanielli 發表於 17-10-1 08:36
standard 我自己曰日睇,相信適合中學生。唔覺得ㄧ個津小五年级會懂,好想找些合適的,不然老師抽問,個囡ㄧ頭 ...

如果做剪報一個月才看一次,是沒有效果的。

asweetmom 發表於 17-10-1 09:55
如果做剪報一個月才看一次,是沒有效果的。

個女最鐘意睇英文圖書,報纸就好小

ktdanielli 發表於 17-10-1 12:37
個女最鐘意睇英文圖書,報纸就好小

題材不同,不可以互相代替。

asweetmom 發表於 17-10-3 00:45
題材不同,不可以互相代替。
係, 最擔心就係升中面試用英文問你時事。

回覆樓主:

我大仔学校gs 是英文,所以英文字的範圍廣D,但始終新聞report speech, 佢地就算睇開英文故仔都吾会太慣news report format. 我叫佢睇下有英文字幕的芵文新聞,有audio book feel,scmp 綱上版都免費,但太大篇有時要剪貼下才prt

little_yolky 發表於 17-10-4 12:56
係, 最擔心就係升中面試用英文問你時事。

一定會,老師已經叫家長另外準備。