用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書內容
樓主: 綠茶新地
go

小一英文默書內容  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-4 15:14
果D係已死既菌。more advance, 我個E生打個隻, 係抽取個細胞核, 所以, 根本唔係菌了, 不過枝針就貴D。 ...
據了解部分疫苗仍然係減活(時效長)唔係滅活(耐唔耐要打支booster),而且有唔少添加劑,例如thimerosal(禁過一排但啲商家佬已經推翻)

bobbob 發表於 17-10-4 16:24
遲啲可能有人話飲香爐灰都得,信者得救
其實我都好open minded,不過除非係好desparate,大路野穩陣d

Sappy_Kerry 發表於 17-10-4 15:42
其實我囡幼稚園有學jolly phonics,但只學了一年,現在怕她不夠用
學成點呢?blend 到嗎?
要運用到phonics 去幫串字,只要將個process 掉轉,course 冇教自己都可以work out 到,不過當然不是100%,例如若有rr, ll ,phonics 就幫唔到

MrBeast 發表於 17-10-4 17:26
學成點呢?blend 到嗎?
要運用到phonics 去幫串字,只要將個process 掉轉,course 冇教自己都可以work out ...

blend到,因為我都識少少,所以都可以跟進到
同埋我有買教材作温習之用

Sappy_Kerry 發表於 17-10-4 17:28

blend到,因為我都識少少,所以都可以跟進到
ios 有不少phonics apps,好多有lite 版試玩一部份

我女普通津小,9月底第一次英默a-z, 10月中第二次,4句子加10生字,佢話自己溫,咁我唔理啦。

IloveJJ 發表於 17-10-4 16:29
真係?
不過我以前啲做醫生既家長,都無俾佢哋啲仔女打喎!所以我都無打過
...
我有個朋友仔佢爹哋都係E生, 連藥都唔俾屋企人食, 有感冒就俾個橙佢哋。

bobbob 發表於 17-10-4 16:53
據了解部分疫苗仍然係減活(時效長)唔係滅活(耐唔耐要打支booster),而且有唔少添加劑,例如thimerosal ...
所以點解我去私家打果枝咁貴。

cal@wicked 發表於 17-10-6 06:23
我女普通津小,9月底第一次英默a-z, 10月中第二次,4句子加10生字,佢話自己溫,咁我唔理啦。 ...
我預見到你光明既未來。

cherrieshum 發表於 17-10-2 11:22
我好後悔沒有為阿仔報phonics,現在默書一開始就兩頁reader,他很難串到字,又好快忘記,超辛苦!
...

幾年級?

是背默還是讀默?

retriever 發表於 17-10-6 10:42
幾年級?

是背默還是讀默?

一年級,讀默

回覆樓主

分3 part, 一part 默單字, 每次約6-8個
二part默句子, 約6句 (入面有字係同part一 一樣)
三part 默課外單字, 但又同part 一 有關

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

我女小一津小,10月中將會有第一次英默,7句句子

鋼琴媽媽 發表於 17-10-7 03:14
我女小一津小,10月中將會有第一次英默,7句句子

10月中第一次已經有適應期給小朋友,來緊第3次默書,都是5個生字加5 句句子

cherrieshum 發表於 17-10-6 17:29
一年級,讀默

兩頁即好多字?

沒報是指外補?

而家幼稚園唔少已教下 PHONICS

little_yolky 發表於 17-10-6 10:42
我預見到你光明既未來。
如果好似你大女咁就幾生修來....
暫時三次中英黙都係自己嚟, 黙書對佢嚟講似乎冇難度, 條友仲開始有少少輕敵, 我唔理佢住~

回覆樓主

我仔第一次默:大、細階26個字母。
第二次:很簡單四句字/句子。全是課本看過的。
暫時仍未通知何時下一次英默。
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 17-10-11 07:38
我仔第一次默:大、細階26個字母。
第二次:很簡單四句字/句子。全是課本看過的。
暫時仍未通知何時下一次 ...

是津小嗎?家人小朋友今個星期已經默5-7句句子