用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書內容
樓主: 綠茶新地
go

小一英文默書內容   [複製鏈接]

Bubu0526 發表於 17-10-2 20:47
其實佢從細都跟緊政府既支援,確定左係學習障礙,佢爸爸係九龍城某小學old boy,坦白講我地唔想博,唔想到時 ...
有fd 是ls 舊生,佢仔又係疑似讀障,最後都過唔到馬路。有另一個fd 就選擇左二綫係路,不想小朋友太辛苦,點知被埋怨唔理個小朋友,can never win,只能做到問心無愧,教懂孩子正面面對困難,已好好

MrBeast 發表於 17-10-2 22:01
有fd 是ls 舊生,佢仔又係疑似讀障,最後都過唔到馬路。有另一個fd 就選擇左二綫係路,不想小朋友太辛苦, ...
我都成日同小朋友講盡左力溫習就可以,幾多分跟本唔係問題,最重要係小朋友既學習態度,感恩我地呢個暫時自己都會嘗試,第一次默書有75分,我地已經開心到不得了,黎緊聽日又默中文,希望佢繼續嘗試,其實幾高分唔係我地首要最緊要乖,唔想佢變成高分低能就好好喇,各位小一家長都加油牙

Bubu0526 發表於 17-10-2 20:47
其實佢從細都跟緊政府既支援,確定左係學習障礙,佢爸爸係九龍城某小學old boy,坦白講我地唔想博,唔想到時 ...

現在很多時都說小朋友有讀寫障礙,但是不是幼稚園時訓練不足引致?身邊都聽過不小例子,有小朋友排緊期去做評估,但評估完又不是全部都是讀寫困難的個案

係架以前我地做細路跟本無咁多呢d,但的確而家亦好多細路有呢個問題,我呢個細路因為先天不足佢媽媽早產,出世輕磅到無人信得一磅多d,做哂評估什至評到話要讀特殊學校,做大人既跟本接受唔到,即管又試下讀普通local school,雖然真係跟得辛苦,而且學得比同年齡既慢,佢重讀左一年k2,做家長監護人唯有盡自己力,同意樓上話做到問心無愧已經足夠,所以我地從來唔求分數,幫佢諗住搵間happy school,點知都係中伏,唉.....今日默中文見佢呢幾日好比心機溫習,佢盡左力我地已經好滿足

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-2 16:35
不同意,睇書係中藥,phonics 是西藥,快d見效
長遠計都係食中藥好,有病醫病,無病強身

Bubu0526 發表於 17-10-3 10:37
係架以前我地做細路跟本無咁多呢d,但的確而家亦好多細路有呢個問題,我呢個細路因為先天不足佢媽媽 ...
佢執番條命已好好彩。協康之前有個「尋因越障」計劃比初小學生的,唔知仲有冇搞,即本打去問下

MrBeast 發表於 17-10-3 11:40
佢執番條命已好好彩。協康之前有個「尋因越障」計劃比初小學生的,唔知仲有冇搞,即本打去問下 ...
係牙,我打去了解下先,而家不停搵方法去幫佢,我相信個天會眷顧每個個小朋友,天生我才必有用,多謝哂你牙

綠茶新地 發表於 17-10-3 09:39
現在很多時都說小朋友有讀寫障礙,但是不是幼稚園時訓練不足引致?身邊都聽過不小例子,有小朋友排緊期去 ...
統計話大概10%,基本上我覺得係小學課程太深,而教局又聽而不聞。

bobbob 發表於 17-10-3 11:16
長遠計都係食中藥好,有病醫病,無病強身
中西合璧更好,均行飲食,regular exercise ,預早打疫苗,出入平安

MrBeast 發表於 17-10-3 11:44
統計話大概10%,基本上我覺得係小學課程太深,而教局又聽而不聞。

呢個正正問題所在,為左使學校名聲排名可以提高,無諗過教育本質是因材施教,總之現在把成績唔好的學生就話他有學障,標籤了學習進度慢的小朋友其實嚴重影響了自信,在幼稚園倡議不抄寫,不太早揸筆寫字,但教育局沒有長遠計劃,以致小學課程和幼稚園學程不可以接軌,當然衛道之士又說是你們家長不參與,無諗過現在適應到的學生,家長們都不是跟教育局個套來行,報讀出面其他課程或者自己日日用大量時間幫小朋友跟上學習程度

醒目開學勳章

MNIF 發表於 17-10-3 11:37
你劑藥不是不好,但大路咗啲,廿四味涼茶。要固本培元先係正路,多啲去背書啦,默書只不過是記憶重組。
我 ...
『強大嘅記憶同聽覺』係天生,後天點培育?

Bubu0526 發表於 17-10-3 11:44
係牙,我打去了解下先,而家不停搵方法去幫佢,我相信個天會眷顧每個個小朋友,天生我才必有用,多謝哂你牙 ...
希望仲有la,入到的仲有個course 比父母,包括一些有用的學習技巧。之前網友分享以下的片,希望可以比到你一些啟發和鼓勵
http://youtu.be/vvtdbcwktu4

回覆樓主

小兒也是Happy幼稚園讀,但在幼稚園期間,我堅持要佢睇題目,而且寫過嘅生字,我係要求佢識默嘅,所以上小學後,完全無銜接上問題。

IloveJJ 發表於 17-10-3 12:36
中醫反對打疫苗架!
是嗎,什麼原因呢?just curious

MrBeast 發表於 17-10-3 12:33
希望仲有la,入到的仲有個course 比父母,包括一些有用的學習技巧。之前網友分享以下的片,希望可以比到你 ...
頭先打去問無左喇,唔緊要我再會諗其他方法去幫佢,btw十分感謝thx a lot

綠茶新地 發表於 17-9-30 21:49

小朋友正正村校happy school, 小學,開學第二次默書現在英 ...
Take it easy.

我哋當年都係學卷幼稚園, 未默過書, 小一第一次默書15個生字, 第二次已經係10句句子+15個生字了。默書計好少分, 而且, 慢慢溫, 父母唔好太著緊, 壓力少D又好D。我果一年級都好攞命, 到二年級又好D, 依家三年級又再好D了。

cherrieshum 發表於 17-10-2 11:22
我好後悔沒有為阿仔報phonics,現在默書一開始就兩頁reader,他很難串到字,又好快忘記,超辛苦!
...
但係我果隻懶到條蟲咁既阿女, 佢點段落係易掌握過句子喎。舊年默15句句子, 好似拉牛上樹咁, 今年默兩段+背默一段, 好快搞掂。
‹ 上一主題|下一主題