用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書內容
樓主: 綠茶新地
go

小一英文默書內容   [複製鏈接]

回覆樓主

上星期第一次英文默書,係A-Z大小階,再加12句短句子

小一為怕小朋友寫太多字會抗拒,英文平時可多串字,如果時間不足,可以用冲涼的時間用來串英文生字,中交難搞的一定要寫又花時間。

MrBeast 發表於 17-10-1 09:46
學校冇安排家長會講解下課程嗎?

不是我的小朋友,是家人的小朋友,現在跟唔上怕了返學

hellohellojenny 發表於 17-10-1 13:12
上星期第一次英文默書,係A-Z大小階,再加12句短句子

原來現在津小小一生的校園生活完全不輕鬆,不像我們以往上半日,放學回來還要應付7-8 樣功課再加默書,所以我同意大家說幼稚園就需要學學phonics 或訓練下寫英文字

綠茶新地 發表於 17-10-1 19:56
不是我的小朋友,是家人的小朋友,現在跟唔上怕了返學
不同學校有不同程度,但通常第一個學期都是honeymoon period,又或者之前暑假有適應課程/習作

綠茶新地 發表於 17-10-1 19:59
原來現在津小小一生的校園生活完全不輕鬆,不像我們以往上半日,放學回來還要應付7-8 樣功課再加默書,所 ...

是的,不然三年快樂就換來6年痛苦,e加你親友要急起直追

retriever 發表於 17-10-1 07:25
個人覺得,睇書多,識少少PHONICS 有大幫助。

我細路從無串字習慣,默書都OK。

我好後悔沒有為阿仔報phonics,現在默書一開始就兩頁reader,他很難串到字,又好快忘記,超辛苦!

我地9月22號已默左一次,8個詞語加8句句子,超多問題係我明明揀呢間學校諗住係happy school,諗都無諗過好似中左伏咁小朋友有讀寫障礙,仲有六年唔知點捱

Bubu0526 發表於 17-10-2 12:40
我地9月22號已默左一次,8個詞語加8句句子,超多問題係我明明揀呢間學校諗住係happy school,諗都 ...

同意,其實親友幫小朋友揀學校時已經揀二線學校,但估唔到二線學校的默書要求咁高,在從其他朋友得知私校和國際學校或名校先唔谷學生,但試問又有幾多人負擔得起,所以唯有放棄假期陪小朋友溫習

綠茶新地 發表於 17-10-2 13:13
同意,其實親友幫小朋友揀學校時已經揀二線學校,但估唔到二線學校的默書要求咁高,在從其他朋友得知私校 ...
其實我已經㨂三線學校,作為家長明知小朋友有學習困難一心想比個快樂童年佢,點知都係落錯注,仲有六年我都唔知點算

你地幼稚園有無教Phonics?
我女學卷幼稚園k1開始有教phonics

現在小一學校有無教phonics?

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-10-1 07:25
個人覺得,睇書多,識少少PHONICS 有大幫助。

我細路從無串字習慣,默書都OK。
同意,未必洗學phonics,反而睇多啲書自然識串字

有小學二年級會教phonics,不足十堂,主要是回家做網上練習搭夠。

bobbob 發表於 17-10-2 16:09
同意,未必洗學phonics,反而睇多啲書自然識串字
不同意,睇書係中藥,phonics 是西藥,快d見效

Bubu0526 發表於 17-10-2 14:24
其實我已經㨂三線學校,作為家長明知小朋友有學習困難一心想比個快樂童年佢,點知都係落錯注,仲有六年我都 ...

幾年前我小朋友k3時默書完全唔掂,一度仲以為有讀障,期間參加不少小組班,從其他家長得知二線學校都比以前谷了很多,橫死dim死,大抽獎乙一放間谷的

回覆樓主

你們小朋友溫默書是自動自覺自願還是要迫?
我仔唔肯溫,要迫。

MrBeast 發表於 17-10-2 16:45
幾年前我小朋友k3時默書完全唔掂,一度仲以為有讀障,期間參加不少小組班,從其他家長得知二線學校都比以 ...

結果小朋友可以去到第一志願的學校嗎?其實二線校都唔係收最叻個班,我唔明日日咁谷真係可以使自己成為一線嗎?

回覆 綠茶新地 的帖子

二線谷成績,班學生上到好中學,就有望升上做一線。班家長又會話「班老師好好,本來個仔唔係好叻,結果老師教到入 Band 1 中學」之後吸引更多高質素嘅小朋友入黎讀 (Wishful thinking)

MrBeast 發表於 17-10-2 16:45
幾年前我小朋友k3時默書完全唔掂,一度仲以為有讀障,期間參加不少小組班,從其他家長得知二線學校都比以 ...
其實佢從細都跟緊政府既支援,確定左係學習障礙,佢爸爸係九龍城某小學old boy,坦白講我地唔想博,唔想到時辛苦先諗轉校,到時仲難轉,但無諗過三線學校都搞成咁,我既概念係既然無書緣不如開開心心有個快樂童年,書讀到70都有得讀,其實佢都係我親戚個仔從細同我住,好似我自己仔仔從細都唔駛我理今年升左中一都都入左間唔錯既band one中學,每個細路行條路都唔同,我只係想佢開開心心姐都咁難

綠茶新地 發表於 17-10-2 20:04
結果小朋友可以去到第一志願的學校嗎?其實二線校都唔係收最叻個班,我唔明日日咁谷真係可以使自己成為一 ...
中乙一呀,但當時真唔知是wor是福,既然上天比左個機會,無理由唔試一下,盡力在開學前後為小朋友準備,不過大池小魚,頭幾年壓力大真是很辛苦。
我估有些校長怕殺校,有些就新官上任三把火,實在無奈
‹ 上一主題|下一主題