用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教食药問題?
go

[過動] 請教食药問題? [複製鏈接]

仔8歲,上星期政府開了Ritalin 药5mg早上一次,第二星期先早、放學各5 mg.,但第一星期試药老師話唔覺留心咗,上第一堂已發夢,咁我應該继續食?還是放學不吃把放學的都早上吃(因佢在家做功課ok可接受)thx,下個月先覆診
   0    0    0    0

hellolo 發表於 17-9-30 11:16
仔8歲,上星期政府開了Ritalin 药5mg早上一次,第二星期先早、放學各5 mg.,但第一星期試药老師話唔覺留心 ...

一開始就食10mg ,可能唔適應會有副作用例如頭痛咁。我仔之前(都係8/9歲)有段時間係早上5mg , 中午再5mg,一食就有效。
或者睇多個星期先。

tutik 發表於 17-9-30 21:21
一開始就食10mg ,可能唔適應會有副作用例如頭痛咁。我仔之前(都係8/9歲)有段時間係早上5mg , 中午再5mg, ...

我仔因上次返政府覆診糸今年8月暑假,當時E生offer我仔会否考慮食藥,當時我說不会考慮住,因暑假再加上我比佢多做運動希望可以通過其他方面去替代食藥,所以我下一次去政府糸18年1月,但尼2個月比老師投訴得多又開始青春期,已约私家11月尾,多數去私家試定左藥再看是否返政府,請问如果去政府,如果藥吾岩是否也要等一段時間才可修正?

oreobabygee 發表於 17-11-12 11:41
我仔因上次返政府覆診糸今年8月暑假,當時E生offer我仔会否考慮食藥,當時我說不会考慮住,因暑假再加上我 ...

去私家試定藥後,叫政府e生開相同既藥。
藥多數係由較底份量試起,因唔想副作用另小朋友太抗拒,再私家覆診較啱份量就有信心建議比政府e生,政府覆診最密都四個月。
‹ 上一主題|下一主題