用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 BB唔望人
go

BB唔望人

13.5個月bb 1. 唔望人,叫佢個名無反應
(以前叫10次望你5次,依家叫20次先望一眼)
(我拎住玩具/其他嘢會望住玩具,但唔會望我)
(同佢玩的e.g. 飛飛,吱佢的時候先會望我會笑)
(我發出怪聲會望我會笑)
2. 唔痴人 (爸爸媽媽照顧者都唔痴,放工返嚟叫佢無反應唔會笑,朝早返工同佢bye bye無反應唔會喊)
3. 未識講嘢 (淨係識發mum音,但唔係識叫媽媽)
4. 唔識手指指,bye bye / hello , 飛吻教左半年都唔識,只識拍手
5. 對聲音/光暗敏感(雖然叫佢唔應,但如果聽到開電器的聲/開門聲/相機聲etc,即刻望)
6. 唔鍾意嘈的地方 (細過時會狂喊,而家大少少好dd)
7. 呢幾日無端端會對著d嘢抓狂(例如雙手狂撥d紙)
8. 指令識做少少
9. 未企得好穩/行得好穩,所以唔知會唔會自轉
10. 轉的嘢e.g. 抽氣扇,車轆會望但唔算沈迷
11. 好專心玩具,一件玩具最長可以玩30分鐘(唔係成日咁),唔特別同其他bb有互動

請問會唔會有自傾?謝謝

回覆 katniss_c 的帖子

快的去Check 下
邁步最近有個檢測日

https://www.facebook.com/STEPCenterForChildDevelopment/photos/gm.125408398187167/1461587140585202/?type=3&theater

回覆樓主:

快D搵評估排服務。

回覆樓主

跟健康院講,轉介。

回覆樓主:

我個仔十個月, 同你嗰個一樣, 好擔心
而家暫時介住口同比魚油食住先, 希望有幫助

katniss_c 發表於 17-9-29 23:18
(我拎住玩具/其他嘢會 ...

我仔14個月,好多野同你講既一樣!唔識指野,唔識拜拜,唔識比野人,只識拍手同叫佢錫人會錫面珠!成日淨係掉野,比咩佢都掉,唔識玩玩具!但佢同我地多眼神交流,我地叫佢會望我地,我地同佢講野,佢會應!但佢又係對聲音好敏感,一聽到家人開風筒吹頭就會跟住!佢都喜歡同人玩,出街會對人笑,返pg會抓住其實同學仔玩,我都覺得佢有問題,唔知係發展遲緩定自閉,我諗住排協康做個評估!

mybeaniebaby 發表於 17-10-11 12:48
我個仔十個月, 同你嗰個一樣, 好擔心
而家暫時介住口同比魚油食住先, 希望有幫助
...

想問介咩食物?同埋食邊隻魚油,謝謝

叮叮2015 發表於 17-11-14 20:05

nordic nature baby DHA, 介gluten同casein (麴同奶類),  益生箘
遲d會比埋維他命b,  葉酸 同鎂

我記得小朋友當時13-14個月期情況同你一樣,很初步評估過幾會好高,當時我好擔心,唔知點好,好彩呢度d 朋友俾好多鼓勵同支持我,我無放棄過。而家小朋友34個月,讀主流幼稚園,佢有一日會講野好叻、會知道父母錫佢,佢同你表達,相信已經無呢個情況了。

所以小朋友發展你估唔到,佢多d機會佢,加油!

JNF 發表於 17-12-30 17:18
我記得小朋友當時13-14個月期情況同你一樣,很初步評估過幾會好高,當時我好擔心,唔知點好,好彩呢度d 朋 ...

請問最後是確診嗎?

叮叮2015 發表於 17-11-14 20:05

請問如果介奶點食奶粉?

Fridaytffc 發表於 18-7-23 18:48
請問最後是確診嗎?

沒有呀最後慢慢逐樣改善左,咩事都無唔

JNF 發表於 18-7-24 19:30
沒有呀最後慢慢逐樣改善左,咩事都無唔

請問你當年b b有咩狀況呀?
完全不應人?行到爬到嗎?
能否聽命令及會否用手指野?
能用眼神和人交流嗎?

Fridaytffc 發表於 18-7-24 23:43
請問你當年b b有咩狀況呀?
完全不應人?行到爬到嗎?
能否聽命令及會否用手指野?

當時行爬好好但反應眼神就好差,所以先以為有事,大左明顯改善左

JNF 發表於 18-7-25 11:35
當時行爬好好但反應眼神就好差,所以先以為有事,大左明顯改善左

去到點差法呀?

Fridaytffc 發表於 18-7-25 17:19
去到點差法呀?

你企佢面前都唔望你,好似你透明左咁,唔會表達無語言,俾人抱走都無感覺。專業人仕睇過都過唔好
諗起個時真係好難受

回覆 katniss_c 的帖子

你BB最后有冇事?我BB又係唔望人,好擔心

你試下同小朋友做下依啲訓練(改善)眼神接觸
http://www.autismpartnership.com ... %E6%8E%A5%E8%A7%B8/

https://www.youtube.com/watch?v=GwFG0SbPvYk&t=3s

聽落情況就算唔係自閉都有發展遲緩,盡快做評估然後開始適當既訓練,你小朋友仲細,假如有適當訓練可以進步得好快,唔好錯過六歲前既黃金訓練期!

明顯自閉傾向,唔好再拖,先去健康院,醫生寫信再去CAC評估,等待期間唔好浪費時間,搵訓練比佢,言語治療,感統訓練。多啲帶佢去公園玩, 赤腳踩草地,打千秋呢啲對你小朋友都有幫助。