用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: 豐乳同露
go

Deleted [複製鏈接]

如果選自己住址可能會降band

szelau123 發表於 17-10-4 07:52
請問到中學派位,是計校網還是計住址的? 謝謝
要留意, 部份學校唔會為小學生呈分, 咁呢班學生係無得參加中一派位.

要參加中一派位既自行和統一派位, 要自己去EDB申請.

但無呈分既學生係唔會有Banding, 自行可能仲有機會有學校因你校內成績同ECA表現去收你, 但如果參加統一派位呢........

音小係其中一間沒有為學生呈分既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小華媽媽 發表於 17-10-3 12:38
回覆 ericby 的帖子

個人喜好,如果是我,我會選馬基,派位不錯。識人讀音小,當初是貪佢有中學,但到佢女升中學時,唔想讀音中,轉了第二間中學

請問係轉左去band 1中學嗎?

Naughty917 發表於 17-10-3 22:44
我會揀馬基,因為環境問題,唔想小朋友日日見到d唔開心既野
Sorry...無特別留意音小周圍環境....唔開心野係指?

小華媽媽 發表於 17-10-4 08:50
回覆 szelau123 的帖子

可校網或住址二選一。所以有人讀書是跨區,升中卻回住址果個網。 ...

請問中學跨區會降一個 grade 的嗎?

hkpapa852 發表於 17-10-4 09:39
要留意, 部份學校唔會為小學生呈分, 咁呢班學生係無得參加中一派位.

要參加中一派位既自行和統一派位, 要 ...

謝提醒!

Naughty917 發表於 17-10-3 22:44
我會揀馬基,因為環境問題,唔想小朋友日日見到d唔開心既野
生老病死係人生必經階段, 如果只係為呢個原因, 似乎太膚淺了!

咁唔通學校係警署隔離, 又要驚遇到殺人犯?

馬基地理環境附近可能較多蚊, 咁又可能好易中招, 影響身體健康.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

豐乳同露 發表於 17-10-4 11:26
請問中學跨區會降一個 grade 的嗎?

强校不會, 弱校(二,三線小學)好大機會跌banding.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 17-10-4 09:39

要參加中一派位既自行和統一派位, 要 ...

謝謝papa

小華媽媽 發表於 17-10-4 08:50
回覆 szelau123 的帖子

可校網或住址二選一。所以有人讀書是跨區,升中卻回住址果個網。 ...

謝謝小華媽媽

豐乳同露 發表於 17-10-4 11:21
請問係轉左去band 1中學嗎?
不是。

豐乳同露 發表於 17-10-4 11:23
Sorry...無特別留意音小周圍環境....唔開心野係指?

鑽石山XX館系正對面

hkpapa852 發表於 17-10-4 12:11
生老病死係人生必經階段, 如果只係為呢個原因, 似乎太膚淺了!

咁唔通學校係警署隔離, 又要驚遇到殺人犯?

膚唔膚淺就見仁見智

Naughty917 發表於 17-10-4 18:49
膚唔膚淺就見仁見智
黃大仙區4間B1中學, 幾間較出名既津小都係位於音小附近

保一同協和直情係正隔離.....

唔通呢D學校就因為呢個原因而唔值得去讀?

回覆 hkpapa852 的帖子

如果是保一,我乜都唔介意,飛撲去讀,我只看成績,其他外圍因素冇乜所謂!

其實係唔係如果有信心個仔有能力考到基慧全級頭1/3就建議唔好選音小? 因音中只係band 2 頭中學..

豐乳同露 發表於 17-10-11 12:49
其實係唔係如果有信心個仔有能力考到基慧全級頭1/3就建議唔好選音小? 因音中只係band 2 頭中學.. ...
我不是音小用家,但朋友女讀完六年小學,佢不升上中學部,也不建議其他人選音小,不是地點問題囉!

小華媽媽 發表於 17-10-11 22:07
我不是音小用家,但朋友女讀完六年小學,佢不升上中學部,也不建議其他人選音小,不是地點問題囉! ...

點解?

Destination121 發表於 17-10-11 22:39
點解?

我不是用家,不會講得咁白!

豐乳同露 發表於 17-10-11 12:49
其實係唔係如果有信心個仔有能力考到基慧全級頭1/3就建議唔好選音小? 因音中只係band 2 頭中學.. ...
荃灣區只有4間B1中學, 暫時區內最好既B2中學廖寶珊, 成績亦遠不及音中

不過因為荃灣區B1中學學額太少, 就算係B1學生, 萬一考唔到直資要等抽奬, 至少有30% B1學生要跌去讀B2中學
‹ 上一主題|下一主題