用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted

Deleted

豐乳同露 發表於 17-9-29 17:16
基慧考到全級頭1/3左右排名就入到Band 1中學...
音小就好似無呢o的數據睇....同音中係排Bank 2頭度...
請問 ...

馬基全級約50% 係band 1生。免學費。

音小有中學back up, 可以認真考慮下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

其實冇經濟問題,音小都唔錯。

回覆樓主

我like馬灣基慧

Felix223 發表於 17-9-29 18:14
其實冇經濟問題,音小都唔錯。

x2

gracelam 發表於 17-9-29 18:12
馬基全級約50% 係band 1生。免學費。

音小有中學back up, 可以認真考慮下。

呢一兩年咁多人,應該無50% la

happynewyear16 發表於 17-9-30 16:17
呢一兩年咁多人,應該無50% la

舊年同前年一定有50%, 今年冇計過, 所以我用"約"。

gracelam 發表於 17-9-30 16:20
舊年同前年一定有50%, 今年冇計過, 所以我用"約"。
Hkpapa852 數據,馬基42%b1, b2a-band 1就50%。

小華媽媽 發表於 17-9-30 17:40
Hkpapa852 數據,馬基42%b1, b2a-band 1就50%。

HKpapa852係根據DSE成績來定該中學嘅banding, 有D坊間一致認定為band 1英中, 但經HKpapa852細心check過幾年校務報告, 該中學成績已經唔達band 1英中標準而定為band 2a中學。
入到呢D中學, 唔代表佢唔係band 1生。 所以HKpapa852都特登整多一項band 2aㄧband 1嘅%

gracelam 發表於 17-9-30 21:24

Hkpapa852 的數據客覌,正如SARS年出生的孩子,有些根本是b2的也派往b1英中,只要家長夠進取。所以是有b2入了b1或b1入了b2的情況。出生率低升中這幾年,入到band1英中的marginal case, 也不一定是band 1。而且英中也不代表一定是band one.

小華媽媽 發表於 17-9-30 22:30
Hkpapa852 的數據客覌,正如SARS年出生的孩子,有些根本是b2的也派往b1英中,只要家長夠進取。所以是有b2 ...

荃灣區只得4間英中, 年年band 1位唔夠分架!

好多人轉戰他區了,例如葵青。況且荃灣區Pre S one又比青衣區好,看派位就知,青衣主恩先至較為好些少。啲人話青衣學校Pre S one考唔好,少了band one位,好多間都跌到冇1/3 b1,葵青b1位比荃灣區學校搶曬,咁馬基丶浸聯又真係成績好啲。2017/18年度,葵青有三十多人寧選長沙灣區旅港開平,(根據hkpapa852 數據,該校2017派位成績40網排第二,高過曬葵青荃咁多間小學)並聽說該校教學同校風佳,而且成績仲上緊,仲有間同辦學團體的b1英中旅港開平。

回覆 小華媽媽 的帖子

係,Hkpapa852講得啱,有D所謂英中, 其實唔係Band1

音小

回覆 ericby 的帖子

個人喜好,如果是我,我會選馬基,派位不錯。識人讀音小,當初是貪佢有中學,但到佢女升中學時,唔想讀音中,轉了第二間中學。

回覆樓主

我會揀馬基,因為環境問題,唔想小朋友日日見到d唔開心既野

音小

小華媽媽 發表於 17-9-30 23:26
好多人轉戰他區了,例如葵青。況且荃灣區Pre S one又比青衣區好,看派位就知,青衣主恩先至較為好些少。啲 ...

請問到中學派位,是計校網還是計住址的? 謝謝

校網

回覆 szelau123 的帖子

可校網或住址二選一。所以有人讀書是跨區,升中卻回住址果個網。