用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2018-2019 F1 Admission
樓主: os_ecu
go

SPCS 2018-2019 F1 Admission  

222magmag 發表於 17-12-19 09:53
就是奇怪點解咁少人報,DGS又係咁少位,但也咁多人報!

thats why 叫佢 神校

謝謝!你們什麼也知!已經有大女中學了嗎?

222magmag 發表於 17-12-19 09:53
就是奇怪點解咁少人報,DGS又係咁少位,但也咁多人報!

咁你又認為有什麼原因? 我估4個book reports 不是每個家長都認為值得做,同埋,可能覺得SPCS的成績比不上其他學校...

happysin 發表於 17-12-19 10:18

咁你又認為有什麼原因? 我估4個book reports 不是每個家 ...
我觉得SPCS成績好好~起碼比得上HY GH. 不过佢既申請手續繁複,收人唔多,同时要应付igcse同dse, 真係要好有心讀既先得~~其実果d: 有幾多人申請、会in幾多人、流程係点、会问乜问題、著乜衫去面試、洗唔洗見父母……既问題,年年都有,揾番旧文睇下做下功課就知~

bettyay    發表於 17-12-19 10:52

回覆樓主:

另-個原因可能去聽完個簡介会,会少了-部份人
妹妹豬 齊來做個好朋友)

222magmag 發表於 17-12-19 10:17

嚟呢度多數係應屆升中家長,或者係前度升中有心人。
八下收下料,唔多唔少都知道一啲的。

222magmag 發表於 17-12-19 10:17
我們不是什麼都知!但去下簡介會、問下師兄師姐及他們的家長、在EK爬下舊文再大家交流下就自然知得多

zitaeric 發表於 17-12-19 10:57
另-個原因可能去聽完個簡介会,会少了-部份人
點解聽完會少咗人

how many applicants last year?

回覆樓主:

如果有去其它同級學校会好感受得到,冇錯成績好重要但是还有其它更重要,它不是吾好,中学成績好,地點好,百年老校,仍然好多人夢想能著到那套校服,我好多朋友家長聽完都有同一感受。利申,我同我屋企有多人是這裏舊生,迷思了好多好多年,沒有變,我好多舊同学女女都轉会,因為大家心裏都明白,而且好的又不少

zitaeric 發表於 17-12-19 11:19
如果有去其它同級學校会好感受得到,冇錯成績好重要但是还有其它更重要,它不是吾好,中学成績好,地點好, ...
明白!今年我無去,所以不能感受到。我見在校的活動都多,雖然不及友種類廣泛,個人覺得應該都唔算只重成績一樣,都鼓勵多元發展。
小學部有不一樣感受,所以轉?

回覆樓主:

我不会聽有什麽叻校友出來如何讃学校,我会好細心去聽校長說話同佢如何回應家長,你就会知該校對学生係怎樣。

bettyay 發表於 17-12-19 11:29
明白!今年我無去,所以不能感受到。我見在校的活動都多,雖然不及友種類廣泛,個人覺得應該都唔算只重成績 ...

兩回事,小学男女校較好-点

zitaeric 發表於 17-12-19 11:30
我不会聽有什麽叻校友出來如何讃学校,我会好細心去聽校長說話同佢如何回應家長,你就会知該校對学生係怎樣 ...
可分享下嗎?

bettyay 發表於 17-12-19 11:32
可分享下嗎?

吾可以架,有很多人都很喜歡,只可說中學書係自已讀,要努力,好多名校只会見到某部份叻同学,都係社会缩影

bettyay    發表於 17-12-19 11:51

我不会聽有什麽叻校友出來如何讃学校,我会好細心去聽校長說話同佢如何回應家長,你就会知該校對学生係怎樣 ...
Yeah~~学生/校友分享我無乜心机听,都係鈡意听校長講野同应对~~仲有成个简介会既安排/流暢度……

回覆樓主:

冇错,自已親身感受,自已鐘意就ok

佢今年個簡介會好大篇幅就係校友分享, 個個唔係醫生律師就係Banker. 個個都讚母校讚到天上有地下無 (無佢我無今日).

唔怪之得你有呢個反應.

zitaeric 發表於 17-12-19 12:04
冇错,自已親身感受,自已鐘意就ok

同意!聽了睇了,或又同親身感受又唔同! 最緊要合適
不過見你咁講,又想八卦你唔答我又明原因的

bettyay 發表於 17-12-19 12:16
同意!聽了睇了,或又同親身感受又唔同! 最緊要合適
不過見你咁講,又想八卦你唔答我又明 ...
純粹八卦聽聞,學校比較高高在上?